Beszámoló a 9. Európai Epilepszia Kongresszusról

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga minden második évben tartja világkongresszusát, ez tavaly Budapesten volt. A köztes években kerül sor az európai kongresszusokra, ez az idén Rhodoson zajlott. A szakmai műhelyek eredményeinek „börzéje” bárhol is rendezzék azt, sok ötlettel, információval szolgál, összehasonlítási alapot ad munkánkhoz.

Több gyógyszercég nagylelkű segítségének köszönhetően Fogarasi András, Hegyi Márta és én is részt vehettünk a kongresszuson. András előadást tartott az egyik reggeli oktató szekcióban, így az ő részvételi díját a kongresszus fizette.

A reggeli oktató szekciók, melyek reggel 7.30 és 9 óra között zajlanak, ebben az évben két fő témáról szóltak: a rohammonitorizálás gyakorlati kérdései (ebben szerepelt András) ill. esetközpontú oktatás az epilepsziasebészet, az időskori comorbiditas, a gyermekkori epilepszia és a classificatio és/vagy differenciáldiagnosztika témájában. Reggelente került sor a Virtualis Epilepszia Akadémia bevezető előadásaira az epilepszia genetikája, a neuroimaging és a klinikai farmakológia és farmakoterápia témakörében.

Fogarasi András poszterrel is szerepelt: Lehet a rohamfelismerést javítani? Szem-mozgás tanulmány. Bizonyára több fiatal kollégánk ráismer a témára, mert sokan részt vettek a kísérletben.

A kongresszus fő témái voltak:

    1. Antiepileptikumok fejlesztése, kiválasztása és használata, különös tekintettel a nemre és az életkorra.
    1. Technikai újdonságok az epileptogen zóna körülhatárolásában
    1. Az idiopathiás epilepsziák koncepciójának kihívásai
    1. Az epileptogenesis előrejelzése: milyen messze vagyunk a céltól?

Ezekhez a témákhoz felkért bevezető előadások, majd bejelentett előadások társultak. A posterek is többé-kevésbé kapcsolódtak a főtémákhoz.

Az általam meghallgatott előadások alapján úgy látom, hogy a legnagyobb haladás a neuroimaging módszerek fejlődése területén mutatkozik, egyszersmind ebben vagyunk leginkább elmaradva Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz képest. Miközben mi azért küzdünk, hogy csecsemő-kisdedkorú betegeink egyáltalán MR vizsgálathoz jussanak, addig a fejlett világban a legszofisztikáltabb funkcionális MR vizsgálatokat tudják igénybevenni az epilepsziasebészeti kivizsgálásban. Nagy különbségek mutatkoznak a kivizsgálások invazivitásában is, kiterjedten használják a mélyelektródákkal történő sztereo-EEG-t. Ennek hasznát illetve előnyeit nagy esetszámról szóló tanulmányok fogják megmutatni.
Az előadások sokszor egyidejűleg hat szekcióban folytak, így időnként nehéz volt a választás. Én inkább a napi gyakorlathoz közel álló témákból választottam, de ez ízlés kérdése. Volt bőven előadás epilepszia alapkutatásból is.

Na, és hát Rhodos gyönyörű. Maradt időnk (a kongresszus napjain kívül még két nap) elmerülni az óváros szépségeiben és a tengerben is. A tenger finom meleg és olyan kék, mint a képeslapokon. A növényzet sokkal gazdagabb, mint a többi görög sziget, Rhodost zöld szigetnek is nevezik. Az óvárosban egymásra rakódnak az ókori és középkori, döntően a johanniták által épített műemlékek. Esténként fantasztikus nyüzsgés van, amitől nem tartottuk távol magunkat. Hajókáztunk is a tengeren, mindhárman eljutottunk a jellegzetes, fehér kis házakból a tengerparti hegyoldalra épült Lindoszra. A hegytetőn lévő akropoliszról fantasztikus kilátás nyílt a tengerre és a szigetekre. Szóval fantasztikus egy hét volt, amit ezúton is szeretnénk megköszönni az ezalatt helyettünk is dolgozó kollégáknak.
Siegler Zsuzsa

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support