Bethesda Életmód Tábor 2021

Idén augusztusban megrendezésre került a szokásos Életmód táborunk, a tavalyi járványhelyzet miatti kihagyás után. Ebben az évben különösen fontosnak éreztük ennek az eseménynek a létrehozását, hiszen az elmúlt másfél évben a gyerekek jelentős része gyűjtött magára plusz kilókat a bezártság és mozgásszegény életmód miatt.
Az 5 napos tábor alatt a résztvevők minden nap gyógytornászok által tartott játékos feladatokon, valamint pszichológus kollégák vezette vidám önismereti foglalkozásokon vehettek részt. Kórházunk élelmezési csapata napi 4x-i gondosan megtervezett étkezést biztosított a gyermekek számára. A találkozó mindig reggel 8-kor volt, ekkor közösen reggeliztünk és az étkezések alkalmával is tanultuk, hogy az adott élelmiszercsoportokból mit és mennyit javasolt fogyasztani. Ezek után következtek a kórház területén zajló játékos feladatok és tornák. Tízórai után pedig vagy kreatív foglalkozás, vagy külsős program következett egészen délután 4 óráig. 

Első nap: A Kórház Biblia termében mindenki megrajzolta a saját „Okos Tányérját” (az MDOSZ által készített magyar táplálkozási ajánlás), majd képeslapokat készítettünk, bögrét festettünk és kidekoráltunk egy fehér ajándéktasakot, melyet a tábor végeztével ajándékokkal töltöttünk meg.
Később a Pilots repülőgépszimulátorba látogattunk el, ahol mindenki kipróbálhatta, milyen érzés lehet egy valódi Boing vagy Airbus utasszállító repülőgépet vezetni. 

Második nap: Tízórai után zöldségekből és gyümölcsökből készítettünk különböző alakzatokat, pl.: állatokat, járműveket, gyümölcsnyársat.
Majd az Eleven parkba látogattunk el, ahol kipróbáltuk a trambulint, a mászófalat és sok egyéb játékot. 

Harmadik nap: A Fővárosi Állatkertbe látogattunk el. Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, így az időnk nagy részét a Varázshegyben töltöttük. Visszaérkezve agyagozni, és korongozni kezdtünk. Mindenki készíthetett magának egy tálat, bögrét, vagy vázát. Miután elkészültek a műalkotások, egy agyag várost alkottunk közösen. 

Negyedik nap: A Tarzan Parkban töltöttük a délelőttünket, ahol vízi csatázhattak, csúszdázhattak, hintázhattak a gyerekek. Délután pedig Interaktív meseterápián vehettünk részt. Megismerhettünk Böhön történetét, amely legnagyobb tanulsága az volt, hogy „bármi legyen, gazdagít”, vagyis a rossznak tűnő dolgok is okkal vannak jelen az életünkben, melyeket jóra is tudunk használni. Végezetül meghallgattuk az Eisberg dietetikusának előadását a salátákról.

Ötödik nap: Péntekre már szemmel láthatóan nagyon elfáradtak táborlakóink, mégis hatalmas energiával töltötte fel őket a BVSC úszodába történő látogatásunk. A játékos bemelegítés és labdajátékok után, úsztak és szabadon játszhattak a vízben.
Délután dietetikai kvízjátékon vehettek részt, melyben a tábor alatt megszerzett tudásukat tudták megcsillogtatni. Aki ügyesen válaszolt külön ajándékot is kapott. Zárásként az udvaron körbe ültünk, közösen zenéltünk, gitároztunk, énekeltünk. Közben arcfestések és csillámtetoválások is készültek a háttérben. Búcsúzóul mindenki írt egy levelet az általa húzott újdonsült kis cimborájának, valamint a tábor szervezőinek. Mindenki kapott egy ajándékcsomagot, amely tartalmazta az Egészségszövők című, Kórházunk által kiadott mesekönyvet, egy kézzel horgolt plüssfigurát, egy mintaétrendet és egy emléklapot.

A szülők megérkezésekor minden résztvevő megölelte a másikat, amelyből érződött, hogy több barátság is szövődött a gyermekek között az elmúlt pár nap alatt.

Másfél hónap múlva visszahívunk mindenkit egy kontrollra, megvitatjuk a tapasztalatokat, valamint hogy kinek hogyan sikerült a hétköznapokban is elsajátítania az életmódváltáshoz szükséges alapokat.

Aki a legtöbb kilótól szabadul meg ez idő alatt, ajándékot is kap majd!

Reméljük jövőre ismét találkozunk!

 A táborunk megvalósításában résztvevő kollégáknak, szakembereknek és szervezeteknek szeretnék köszönetet mondani, többek között:

Németh Sándornak (terápiás csoportvezető), aki levezényelte az önismereti játékokat, vigyázott a társaságra és biztosította a gyermekek szállítását.

Mohácsi Magdolnának (klinikai szakpszichológus) aki megszervezte a feszültségoldó, és mozgásos játékokat minden nap.

Sarusi-Kiss Krisztinának (dietetikus), aki végig segédkezett a teendőknél és előadást tartott az egészséges táplálkozásról.

Shenker-Horváth Kingának a saláta bemutatóért és kóstolóért,

Csermenyi Lillának a korongozásért és a remekművek elkészítését.

Tárnok Maricának a lélegzetelállító meseterápiás előadásért.

Viszt Ildikónak a gyönyörű testfestések és csillámtetoválásokért.

Dominiák Zsoltnak (kórházlelkész) a zenés játékokat és gitározásért. Cseh Jánosnak a repülőgép szimulátor ingyenes használatáért és oktatásáért. A Tarzan Parknak az ingyenes belépésért. A BVSC uszodának a külön medence használatáért. Vissi Borbálának az emléklapok elkészítéséért, valamint az egész Élelmezési osztálynak, kiemelve Gajda Zoltánt (dietetikus, szakács) a diétás menük elkészítéséért.

Szeretettel gondol vissza az elmúlt napokra:
Sasvári-Szekeres Anita (dietetikus), táborvezető

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support