“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

Felület
Állítsa be a kezelőfelületet, hogy megkönnyítse a használatát különböző körülmények között.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza                              
1146 Budapest, Bethesda utca 3. Hiteles egészségügyi weboldal
+36-1-920-6000 
bethesda@bethesda.hu 

Bethesda Youtube Bethesda Facebook Bethesda Instagram

 

Címlap / Rólunk / Híreink / Bethesda meseprojekt - mesék a múzeumból

Híreink arhív

Bethesda meseprojekt - mesék a múzeumból | Bethesda Gyermekkórház

Bethesda meseprojekt - mesék a múzeumból

Bethesda meseprojekt
- a Néprajzi Múzeum munkatársai Neked mesélnek

 

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködése keretében interaktív foglalkozásai mellett június végétől mesetárat indít el a Guide Now mobilapplikációban. A terápiás célú mesehallgatás fontos eszköz a gyógyításban – a kezdeményezésben a múzeum munkatársai által felmondott mesék mellett bátorító üzeneteiket és a múzeum műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni.

 

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként arra törekszik, hogy intézményi környezetével is kapcsolatokat építsen, és hogy ezeket minél közvetlenebb interakciók formálják. A találkozások során az együtt gondolkodás, alkotás még közelebb vonja a közönséget a gyűjteményekben őrzött műtárgyakhoz, személyes történeteikhez. A fentiekre nem csak a Városligetben látványosan emelkedő új épületében nyílik majd lehetőség: az oktatás különböző területeit képviselő szereplőkön túl civil szervezetekkel, közösségeket szolgáló és szolgáltató intézményekkel is hosszú távú partnerségben gondolkodnak a szakemberek.

 

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Néprajzi Múzeum és Bethesda Gyermekkórház együttműködése, amelynek keretében az elmúlt év végétől múzeumpedagógusok tartottak interaktív, tematikus foglalkozásokat kisebb, elsősorban utógondozásban részesülő csoportoknak, 2020 nyarától pedig a nyári táborok programjában folytatódik a közös munka.

 

Ezzel párhuzamosan a gyerekek számára elérhetővé válik egy olyan applikációs felület, amelyen múzeumi munkatársak (többek közt muzeológus, könyvtáros, múzeumpedagógus) osztanak meg meséket és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat vagy archív fotókat a hallgatósággal. A mesékben, a tanulságos és izgalmas történetekben évszázadok óta őrzött bölcsességek, erőt adó gondolatok vannak jelen, ezek tudatos használata a gyógyítás fontos eszközévé vált a terápiás módszerek sorában. A gyakran ágyhoz kötött, várakozó, vagy csak pár percet mesehallgatással szívesen kitöltő gyermekeknek szólnak a magyar és más kultúrákból válogatott mesék, felfedezők rövid történetei, vagy népszerű gyermekkönyvek részletei – a magyar népmeséktől a drávamenti cigány legendákon át a mai, modern darabokig. A feltöltött mesék mellett a múzeumi munkatársak bátorító üzeneteit és az egyedülálló gyűjtemény műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni. Az elérhető mesék száma folyamatosan növekedni fog. A szakemberek azt remélik, hogy hamarosan a gyerekek saját történetei is megjelenhetnek az online felületen, és általuk létrehozott kamaratárlatok bukkanhatnak fel a Gyermekkórház épületeiben.

 

A mesék a beteg gyermekek mellett bárki számára elérhetők a Guide Now applikációból, ami 2018-ban első díjat kapott a Mobil Alkalmazások kategóriában a FI@MP 2.0 fesztiválon. Az alkalmazás rendszerint a múzeumok látogatható tárlataihoz nyújt kiterjesztett élményt, a Néprajzi Múzeum esetében ez az egyedi megoldás valósult meg.

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: BT

Bethesda meseprojekt - mesék a múzeumból

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Érdemes később újrapróbálkozni.