Bethesda meseprojekt – mesék a múzeumból


– a Néprajzi Múzeum munkatársai Neked mesélnek

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködése keretében interaktív foglalkozásai mellett június végétől mesetárat indít el a Guide Now mobilapplikációban. A terápiás célú mesehallgatás fontos eszköz a gyógyításban – a kezdeményezésben a múzeum munkatársai által felmondott mesék mellett bátorító üzeneteiket és a múzeum műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni.

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként arra törekszik, hogy intézményi környezetével is kapcsolatokat építsen, és hogy ezeket minél közvetlenebb interakciók formálják. A találkozások során az együtt gondolkodás, alkotás még közelebb vonja a közönséget a gyűjteményekben őrzött műtárgyakhoz, személyes történeteikhez. A fentiekre nem csak a Városligetben látványosan emelkedő új épületében nyílik majd lehetőség: az oktatás különböző területeit képviselő szereplőkön túl civil szervezetekkel, közösségeket szolgáló és szolgáltató intézményekkel is hosszú távú partnerségben gondolkodnak a szakemberek.

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Néprajzi Múzeum és Bethesda Gyermekkórház együttműködése, amelynek keretében az elmúlt év végétől múzeumpedagógusok tartottak interaktív, tematikus foglalkozásokat kisebb, elsősorban utógondozásban részesülő csoportoknak, 2020 nyarától pedig a nyári táborok programjában folytatódik a közös munka.

Ezzel párhuzamosan a gyerekek számára elérhetővé válik egy olyan applikációs felület, amelyen múzeumi munkatársak (többek közt muzeológus, könyvtáros, múzeumpedagógus) osztanak meg meséket és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat vagy archív fotókat a hallgatósággal. A mesékben, a tanulságos és izgalmas történetekben évszázadok óta őrzött bölcsességek, erőt adó gondolatok vannak jelen, ezek tudatos használata a gyógyítás fontos eszközévé vált a terápiás módszerek sorában. A gyakran ágyhoz kötött, várakozó, vagy csak pár percet mesehallgatással szívesen kitöltő gyermekeknek szólnak a magyar és más kultúrákból válogatott mesék, felfedezők rövid történetei, vagy népszerű gyermekkönyvek részletei – a magyar népmeséktől a drávamenti cigány legendákon át a mai, modern darabokig. A feltöltött mesék mellett a múzeumi munkatársak bátorító üzeneteit és az egyedülálló gyűjtemény műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni. Az elérhető mesék száma folyamatosan növekedni fog. A szakemberek azt remélik, hogy hamarosan a gyerekek saját történetei is megjelenhetnek az online felületen, és általuk létrehozott kamaratárlatok bukkanhatnak fel a Gyermekkórház épületeiben.

A mesék a beteg gyermekek mellett bárki számára elérhetők a Guide Now applikációból, ami 2018-ban első díjat kapott a Mobil Alkalmazások kategóriában a FI@MP 2.0 fesztiválon. Az alkalmazás rendszerint a múzeumok látogatható tárlataihoz nyújt kiterjesztett élményt, a Néprajzi Múzeum esetében ez az egyedi megoldás valósult meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support