Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj 2020.

Idén 16. alkalommal adtuk át a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat a Németajkú Refomátus Gyülekezet templomában február 22-én. A díjazott a kuratórium döntése alapján dr. Gécs Sándor, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztályának vezető főorvosa, a balatonalmádi református gyülekezet presbitere lett.

Az ünnepséget Balog Zoltán, a Protestáns Fórum elnöke, a gyülekezet lelkésze nyitotta meg. „Az egész embert gyógyítani, ma már alapkövetelmény, de ma is vannak olyanok, akik Krisztus követése nyomán építik be mindennapi gyakorlatukba a teljességre törekvést. Dizseri Tamás ilyen orvos, ilyen ember volt, és a díj is azokat emeli ki évről-évre, akik nem feledkeznek meg hitükről, miközben hivatásukat gyakorolják.” -mondta.

Az ünnepség igehirdetője Dr. Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke volt. Alap igéjét a Lukács Evangélimából vette. Azt a részt, amelyben Heródes értesül a jézusi működésről, és kifejezi vágyát, hogy találkozzon vele. „Egy sikersztori közepén vagyunk. Képesség és működés, lehetőség és akarat együtt van ebben a történetben. A tanítványok nem kapni, hanem adni akarnak. És ott, ahol nem fogadják el őket, még a port is leverik a lábukról, azaz megvesztegethetetlenek. A sikertörténetben azonban megjelenik egy árnyék. Heródes nem tudja, hogy hogyan élenk az emberek. És általában a hatalom nem tudja az egyes emberről, hogy hogyan él. Információja, titkosszolgálati jelentése van, de tapasztalata nincs. Az egyes ember története azonban túlmutat a hatalom képességén. Krisztusban erő és hatalom, tehát szabadság van. Heródes nagypénteken találkozik Jézussal személyesen, és ott már nincs miről beszélni. A hatalom egy ponton túl kevés. A Krisztust követők hatalma ezen a ponton értékelődik fel.”

Bencze János a Bethesda Alapítványának igazgatója ismertette a díj történetét, majd megemlékezett az eddigi díjazottakról.

Dr. Huszár Pál a Zsinat világi elnöke tartotta a laudációt. Ebből megtudhattuk, hogy Gécs Sándor milyen kalandos életúton jutott el a diakóniai lelkülettel élés és szolgálat gyakorlatáig.

Dr. Gécs Sándor meghatottan és az életútját szüleinek, szintén orvos feleségének, és szintén az orvosi hivatást választó két gyermekének köszönte meg, hogy kitartottak mellette, és hogy elviselték a hivatásából származó nélkülözést. Köszönetét fejezte ki gyülekezetének, egyházának, kollégáinak, és a díj kuratóriumának.

A díjátadó ünnepséget a szokás szerint konferencia követte. A különleges élethelyzetekben való gyógyítás volt a téma a díjazott személyéhez igazodva. DR. Velkey György moderálta a konferenciát.

Először dr. Stencinger Norbert történész mutatta be a Nagy Háború tábori lelkészeinek szolgálatát képekkel gazdagon illusztrált előadásával, melyből megtudhattuk, hogy a tábori lelkészek szolgálata messze túlmutatott a vallásgyakorláson. Együtt éltek, együtt haltak a katonákkal, és már előbb tudták, hogy mi az: PTSD, mint azt a vietnámi háború után leírták amerikai pszichológusok.

Kórházunk orvosigazgatója, dr. Mikos Borbála következett, aki az intenzív gyógyítás különleges kihívásiról tartott megrendítő előadást a teljes ember gyógyításának gyakorlati lehetőségeiről esetek bemutatásával.

Végül Juhász Márton a református szeretetszolgálat igazgatója mutatta be, hogy katasztrófa helyzetekben egyházunk és az orvos munkacsoport milyen kihívásokkal szembesül, és hogy hogyan vesz részt a nemzetközi segítésben a magyarországi református egyház.

Az ünnepséget szeretetvendégség zárta.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support