Életmód tábor II.

Mivel tavaly nagy sikere volt és azóta is sokan kérdezgették, hogy mikor lesz újra életmód tábor, június 22 és 26 között ismét megtartottuk 13 fiatal részvételével.
A cél az volt, hogy 5 nap alatt olyan életmódot tudjanak megtanulni és elsajátítani, amelyben egészségesebben étkeznek, rendszeresebben mozognak, saját belső elhatározásból. Nagy segítség az életmódváltozáshoz az érdekes programok sora, melyek elterelik a figyelmet az éhségről. A legjobb gyógyszer persze a társas támogatás, a sorstárs csoport, ezért minden nap tartottunk „lelkizős” csoportfoglalkozásokat is.

Hogy alakult a napirend?
Minden nap reggel 8 órakor találkoztunk az ebédlőben. Közös és egészséges reggeli, majd kb. 45 perces játékos torna következett, melyet Détári Réka gyógytornász vezényelt le. A tízórait követően különböző programokon vettünk részt, majd ebédre mindig visszatértünk a Bethesdába.
Délutánonként ismét változatos programokkal kedveskedtünk a gyermekeknek. A napot pedig mindig az uzsonna zárta, ami leginkább idénygyümölcsökből állt.
Ezek voltak a napirendre épülő programok:
Első nap az Állatkertbe mentünk. Ezt már nagyon várták a gyerekek. Azért volt ez igazán jó program, mert nagyon sokat sétáltunk, megfigyelhettük az állatok életmódját és közben szinte észre se vettük, hogy mennyit mozogtunk.

Második nap dietetikai vetélkedőt rendeztünk. Az egészséges táplálkozásról beszélgettünk, majd az elhangzottak alapján a gyermekek számot is adhattak frissen megszerzett tudásukról. A legügyesebb ajándékot is kapott.
Délután a Vendéglátóipari Múzeumot látogattuk meg. Ott interaktív tárlatvezetésen vettünk részt. Beszélgettünk a 100 évvel ezelőtti élelmiszerboltokról, az akkori árukról, fogyasztási szokásokról, a személyzet viselkedéséről, a vásárlókról.  A leglelkesebb gyerkőcök be is öltözhettek a korabeli ruhákba.

A harmadik nap nap délelőttjén a Vakok Intézetének uszodájába mentünk. Ahogy észrevettem ez a program nyerte el leginkább a gyerekek tetszését. Rengeteget lubickoltak, úsztak, és játékos feladatokat végeztek a medencében. Délután moziba mentünk. Megnéztük az Éjszaka a múzeumban 3-at.
Idén is az volt a cél a mozival, hogy megtanulják a gyerekek: filmnézés közben sem muszáj nassolni. Ásványvizet vittünk magunkkal, csíkokra vágott répát, karalábét és kölesgolyót. Nagy örömömre, volt akinek annyira tetszett a dolog, hogy a mozi végén mondta is: ezentúl otthon is így fogja majd csinálni.

a negyedik nap az Eleven parkba látogattunk el. A gyerekkel együtt mi is ugráltunk, lég-hokiztunk, csocsóztunk. Tetszett nekik, hogy ezen a helyen a felnőttek és a gyerekek is együtt játszhatnak. Azt hiszem ez a nap volt számunkra is legizgalmasabb. Délután kézműves foglalkozásokat szerveztünk. Varró Szilvia játékkészítővel mackókat varrtak a lányok, a fiúk meg dinoszaurusz maketteket csináltak. Akinek volt hozzá kedve még egyedi képeslapokat is készíthetett.

Ötödik nap a Városligetben fociztunk, röplabdáztunk, tollasoztunk és gyöngyöt fűztünk. Délután az Eisberg cég ügyvezető igazgatója, Gazsi Zoltán látogatott el hozzánk. Mesélt egy keveset a cég történetéről, megismertette velünk a különböző salátafajtákat és ki is kérdezte ki mire emlékszik. Sok-sok salátát kaptunk Tőle, salátás mesékről szóló könyvet, salátás cd-t, melyen gyermekdalokat énekel a Kiskalász Zenekar. Ismerkedés is volt a zöld fűszernövényekkel, mivel sokoldalúan lehet felhasználni ezeket. Mindenről írásos emlékeztetőt is kaptak. Érdeklődve nézték és kóstolgatták a friss cserepes és a vágott fűszernövényeket. Végül gyümölcsöket vágtunk kockára, pl: görögdinnyét, sárgadinnyét, cseresznyét, epret, málnát. Ezeket pálcikákra fűztük és kész is volt a gyümölcssaslik. Majd magas kakaótartalmú étcsokoládét olvasztottunk és vékonyan meglocsoltuk vele a gyümölcsöket. Ez egy tökéletes édesség arra az esetre, ha nagyon megkívánnák a csokoládét, de mégis szeretnénk valami egészségeset adni gyermekünknek. Miután mindenki elfogyasztotta az uzsonnáját el is érkezett a búcsú ideje, ami elég meghatóra sikeredett. A gyerekek között is barátságok szövődtek, és én is nagyon megkedveltem a kis táborozóimat.

Remélem jövőre, még több tapasztalattal újra megszervezhetjük ezt a  tábort.

Nagy-nagy köszönettel tartozunk a segítőknek: Németh Sándornak, Németh Zsófinak, Dakó Eszter és Dakó Sarolta dietetikusoknak, Kiss Anna és Majoross Nóra kolléganőimnek, Détári Réka gyógytornásznak, az élelmezési osztálynak, Kovács Mária élelmezésvezetőnek, a főszakácsnőnknek, Erzsinek, aki biztosította a finom és egészséges ebédeket.

Valamint a többi programban való részvételért is nagyon hálás vagyok:

–    A Fővárosi Állat és Növénykertnek
–    A Vendéglátóipari Múzeumnak
–    A Vakok Intézetének
–    A Lurdy Mozinak
–    Az Eleven Parknak és annak vezetőnőjének, Csorba Zsuzsának
–    Varró Szilvia játékkészítőnek
–    Az Eisberg cégnek és ügyvezető igazgatójának, Gazsi Zoltánnak
Nélkülük nem jöhetett volna létre ilyen magas színvonalon a táborunk.

Szekeres Anita dietetikus

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support