Elhunyt dr. Cser Mária Ágnes

Családjától kaptuk a hírt, hogy 2015. április 30-án elhunyt dr. Cser Mária Ágnes. Noha már közel tíz éve annak, hogy nem a Bethesdában dolgozott, még többen emlékszünk apró termetére, csengő hangjára, örökké nyughatatlan, ügybuzgó alakjára. Néhai főigazgatónk, dr. Dizseri Tamás  hívta őt a Bethesdába. Több nyelven is beszélt, tudományos fokozattal rendelkezett, sokat segített a Bethesda újraindulása utáni években a külkapcsolatok megalapozásában, gondozásában. Örökké valami nagyról álmodott. Egy ideig volt osztályvezető főorvosa az I. Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztálynak, külföldre szakadt barátjával, Irene Csontossal elindított egy nemzetközi orvosképzést a Bethesda klinikai hátterével, tudományos karrierjét a szelén mint nyomelem immunológiai hatásainak vizsgálatával tervezte akadémiai szinten megalapozni.
Igazi „világhírre” azonban akkor tett szert, amikor egyik kis betegünk, Farkas Béla májátültetésének – a 90-es évek  első felében itthon még nem végeztek ilyen beavatkozást – megszervezéséhez a pop sztár, Michael Jackson adott segítséget, aki először 1994-ban járt a Bethesdában, ahol felfigyelt a kisfiúra. Ágnes – ahogy mi hívtuk – innentől kezdve „nemzetközi média sztár” is lett  Béla sorsának egyengetése révén, később pedig Michael Jackson 1996-os látogatása alkalmával is. A sztár 2009-es tragikus halála kapcsán ismét személyes ismerőseként faggatta emlékeiről őt a média.
A Bethesdából a Heim Pál kórházba ment, ahol ambuláns munkát végzett.
Hívő katolikus emberként ismertük őt, aki élő kapcsolatot tartott egyházával. A hozzá közelállóknak még itt a Bethesdában gyakran mesélte azt a tervét, hogy az aktív gyógyítás befejezése, a nyugdíjas évek idején szerzetessé szeretne lenni. Ez ügyben még a Vatikánnal is levelezett, ahogy egykor elbeszélte. Minderre azonban nem került sor. Még bethesdás ideje alatt átesett egy rák betegségen, majd ebből felgyógyulva újra a hivatásának élt, de lelki egészsége sohasem állt teljesen helyre, sokféle gond, fájdalom, bánat nyomasztotta később is, egykori bethesdás munkatársaival sem tartotta a kapcsolatot.
Szeretettel emlékezünk rá, nyugodjék békében!

-rgy-

A tőle búcsúzni szándékozókat szeretettel és tisztelettel várja a család 2015. június 8-án hétfőn este 18 órakor a budapesti Mátyás templomba, ahol az ünnepi gyászmise keretében kerül sor a hamvak megáldására.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support