Elhunyt Pethes Endre

A családtól kaptuk a hírt, hogy türelemmel viselt súlyos betegségben, hosszú szenvedés után elhunyt Pethes Endre építész. Aki a mai Bethesda épületeire tekint mindenütt az ő terveivel megvalósult munkákat láthatja.

Dizseri Tamás hívására jött a Bethesdába, éppen akkor, amikor a főváros visszaadta az egyház tulajdonába a kórházat. Az azóta eltelt közel húsz évben folyamatosan tart a felújítás-építkezés, melyek mögött mind haláláig Pethes Endre építészi munkája áll. 2001-ig a kórház műszaki igazgatói posztját is betöltötte. Már sikeres, Ybl díjjal elismert építészként egyháza és a diakónia iránti elkötelezettségből váltotta fel a tervező irodai munkát a református kórházban végzett munkára. Építész Ismerősei közül sokan nem is értették, miért szegődik el a kis egyházi kórházhoz műszakot igazgatni, aki többek között olyan középületekkel szerzett magának hírnevet, mint a Martinelli tér beépítése más építészekkel együtt, vagy mint „fő műve” a Városmajori Gimnázium.  – Mi rendíthetetlen nyugalmú, megfontolt embernek ismertük, aki bajusza alatt elmorzsolt mosollyal hallgatja az épületek műszaki állapotával kapcsolatos panaszokat, igényeket. Sosem vitatkozott, de rövidesen megjelent a már papíron megrajzolt kész tervekkel, amelyek megvalósításához aztán ugyancsak kitartó tempóssággal látott. Termete szó szerint kimagaslott, amikor a helyszíneken kivitelezőkkel tárgyalt, vagy munkálatokat irányított, sosem kellett felemelnie a szavát. Akik közelebbről ismerték, tudták, hogy milyen fontos számára a hite, amelyet a hétköznapok gyakorlati valóságában igyekezett megélni. A Pasaréti Gyülekezet, amelyre oly büszke volt, presbiteri tisztségét is betöltötte. Nyugdíjba vonulása után otthonról is megmaradt kapcsolata a kórházzal. Kimondatlanul is ő volt a mi „házi” fő építészünk. A fiókjában ott marad a nagy terv, amelyről mindig is álmodott: a Hild-féle épülethez méltó új épületszárnyat megépíteni, ezzel megkoronázni a Bethesda újra alkotásának tetteit. Bármennyire is szívügye volt az élhető épített környezet, aktív korában szükebb környezetének gyakran idézte a 127. zsoltár ismert mondatát: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.” – 72 éves volt.

Istennek adunk hálát munkájáért, életéért. Szeretettel emlékezünk rá.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support