Elhunyt prof. dr. Czinner Antal

Szomorú szívvel értesítem közösségünket, hogy Dr. Czinner Antal professzor úr hosszantartó, súlyos betegség után október 10-én visszaadta lelkét Teremtőjének.

Czinner professzor úr a Bethesda elődjeként működő Apáthy István Gyermekkórház utolsó főigazgatója, sok munkatársunk szeretett főnöke és kollégája volt. A későbbiekben is sokat tanulhattunk tőle, mint a magyar gyermekorvoslás egyik meghatározó személyiségétől. Néhány hete a Magyar Gyermekorvosok Társasága Schoepf-Merei emlékéremmel tüntette ki Professzor urat,  melyet még nagy örömmel személyesen tudott átvenni Pécsett.

Czinner profeszor úr temetése holnap október 11-én, kedden 12 órakor lesz a Kozma utcai temetőben. Kórházunk is szeretettel és tisztelettel fog búcsúzni Tőle.

Dr. Velkey György
főigazgató

Professzor úr munkásságára a Magyar Gyermekorvosok Társaságának emlékérme átadásakor, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának Kongresszusán, Pécsett, 2011. szeptember 2-án elhangzott laudációval emlékezünk.

Czinner Antal 1971-ben summa cum laude végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Medikus évei alatt az Élettani Intézet TDK-sa, majd demonstrátora volt. Végzése után az egykori Apáthy István Gyermekkórházban kezdte pályafutását.
1975-ben jeles eredménnyel szakvizsgázott csecsemő- és gyermekgyógyászatból.
1977-ben Egészségügyi Miniszteri dicséretet kapott.
A szakvizsgát követően érdeklődési köre a cukor- és zsíranyagcsere-zavarok, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedések primer, gyermekkori prevenciója felé fordult.
1978-ban a Magyar Gyermekorvosok Társasága pályázatán ebben a témakörben nyert díjat.
1981-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Gyermekklinikáján lett aspiráns és a fenti témakörben írt értekezését 1985-ben védte meg.
A Klinika tanársegédjeként részt vett a magyar és külföldi hallgatók gyakorlati oktatásában és tantermi előadást is tartott.
1986-ban osztályvezető főorvosként tért vissza az Apáthy István Gyermekkórházba, majd e feladat mellett a kórház orvos-igazgatója lett. Oktató munkájáért a SOTE címzetes egyetemi docenssé nevezte ki. Ezt követően, és azóta is folyamatosan részt vesz az Államvizsga/záróvizsga Bizottság munkájában.
Ugyanebben az időszakban pályázta meg és nyerte el az egykori OTE Védőnői Csoportjának vezetői kinevezését. Az akkor általa vezetett kórházat a Főiskola gyakorló hellyé nyilvánította.
1992-ben a Heim Pál Gyermekkórházba került, ahol azóta is az újszülött patológiai-csecsemő és gyermek belgyógyászati osztályt vezeti.
Egyidejűleg a kórház bázisán működő Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Tanszék docense lett. 1995-ben sikeres habilitációs eljárás után a Tanszéken egyetemi tanárrá nevezték ki. A HIETE megszűnését követően a Tanszék a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karához került át, új elnevezéssel: Családgondozási Módszertani Tanszék. Jelenleg ennek vezetői teendőit jelenleg is ellátja.
1996 óta a Heim Pál Kórház Tudományos Igazgatója.
Irányítja és szervezi a kórház és az osztályok keretében a  nővérek, védőnők, dietetikusok, szakoktatók, ill. orvostanhallgatók, szakorvos jelöltek gyakorlati és elméleti képzését. Rendszeresen részt vesz a családorvosok és a gyermekorvosok szakvizsgáztatásában.
Hosszú évtizedek óta (1980) felügyeli a főváros gyermekgyógyászati tevékenységét. A főváros gyermekgyógyász szakfelügyelője.
Szervezi és vezeti a Heim Pál kórház és a régió gyermekorvos, szakorvos képzéseit,
Munkája elismeréseként 1992-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
2004-ben Batthyány – Strattmann díjban részesült.
Évtizedeken keresztül tagja volt a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumnak.
Részt vett a Gyermekorvos Társaság vezetőségében.
A Magyar Arterioszklerózis Társaság gyermek szekciójának, valamint a Magyar Elhízás Tudományi Társaság elnökhelyetteseként dolgozik . Ez utóbbi munka elismeréseként 1996-ban Mátyus emlékéremmel tüntették ki. Tagja az Európai Elhízás Tudományi Társaságnak (EASO) is.
Szerkesztő bizottsági tagként dolgozik a Háziorvosi Szemle, a Gyermekorvos Továbbképzés, a Metabolizmus és a Gyermekgyógyászat című szaklapokban.
Számos szakkönyv írója, szerkesztője, 2010-ben jelent meg a Gyakorlati gyermekgyógyászat című tankönyve a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar tankönyveként.
Szerteágazó szakmai és szervezői munkájáért, gyakorlati gyermekgyógyászati gyógyító, oktató és tudományos munkájáért részesül a Schoepf-Merei emlékérem kitüntetésben.

Pécs, 2011. szeptember 2.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support