Ellátósok Igalon

Az ellátósok – egyszerűbb néven a takarítók – közül tízen, június 4-6 között immár 3. alkalommal vonultak el Igalra, kórházunk (tbk.) csapatépítésre szánt üdülőjébe egy kis testi-lelki töltekezésre. A korábbi élményekre emlékezve vezetőjük Pap Márta kórházhigiénikus és Berényi Márta korelnök már tavaly novemberben elkezdték szervezni a programot és verbuválni a csapatot hozzá. Az utóbbi nem volt nehéz, hiszen az alkalom némiképp jutalomnak is volt szánva, mert az utóbbi idők felújításai, no persze meg a nagy forgalom miatti napi ügymenet extra feladatokkal terhelte a „takcsi nénik” csapatát.

Az egy egész és két fél napos kirándulásra elkísérte őket Gyűszű Katalin mint a humán ügyek felelőse és Rideg Gyula kórházlelkész. A program úgy épült fel, hogy legyen benne sok fürdői program – Igal egyik áldása a termálfürdő – legyen kulturális esemény, és persze legyen a lelki feltöltődésre való beszélgetős, játszós együttlét is.

Utólag megállapíthatjuk: remekül sikerült az együttlét. A fürdőben már megnyilt a szabadtéri úszómedence, így aztán mindenki kedvére választhatott a vizes-örömök sportosabb vagy nagyanyósabb változatából. Elmentünk Zalába, ami itt most nem a megyét, hanem a somogyi kis zsákfalut jelenti. Itt található ugyanis Zichy Mihály, a romantikus festészet egyik legnagyobb hazai mesterének egykori háza. Ma emlékház és kiállítóterem, amelyben avatott vezetéssel és az személyes tárgyak, festmények, családi bútorok között járva-kelve sejthettük meg a cári család és Európa más nagyjainak udvaraiba bejáratos, nemzetközileg jegyzett művész rövid magyarországi tartózkodásainak hangulatát.
Útban oda megálltunk az andocsi kegytemplomnál, amelyben Tamás atya, a helyi plébános vezetésével vettük végig a templom és berendezésének történetét. Különös nevezetessége a helynek, hogy lassan 3 évszázada gyűlnek itt a Mária szobor számára készült hímzett, varrott, festett ruhák, melyeket a plébánia kiállító termében meg is lehet tekinteni.
A kultúrprogramok,  a fürdés és a csoportfoglalkozás mellett azonban a legfontosabb élményt mégis az esti és a programok közötti beszélgetések adták. Különösen emlékezetesek maradnak azok a beszámolók, amelyek arról tanúskodtak, hogy a „takcsi-nénik”-nek is meg van a maga nagyon sajátos és szorosan kötődő kapcsolata a betegeinkkel és hozzátartozóikkal. Ahogy ezekről beszéltek, ahogy egy-egy súlyosabb, sokáig ápolt betegünk sorsát követik a gyógyulás után hónapokkal, évekkel, valamint ahogy látszik, mennyire tisztában vannak a bethesdás lét jelentőségével, arról győzött meg, hogy számukra nemcsak szólam a „gyógyító közösség” elve.
A komoly beszélgetések mellett azért a második estébe belefért egy kis tánc est. Ezen Pap Márti vezetésével a most népszerű „dzumba”, a latin ritmusokra épülő, nem túl nehéz lépésekből álló tánc vitte a pálmát jó sok nevetés mellett.
Békességben, barátságban telt el az idő. Meg is állapítottuk: milyen jó volna így élni a hétköznapokban. Köszönjük a szervezőnek Pap Mártának és a Bethesda Kórház Alapítványnak a programokhoz adott támogatást.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support