EL(Ő)HÍVÁS Önkéntesek szerepe a közösségépítésben Konferencia Berekfürdőn 2011. január 27-29.

2011. az Európai Önkéntesség Éve. A Magyarországi Református Egyház ehhez csatlakozva rendezte meg konferenciáját, amelyen igyekeztek az egyházban már működő önkéntes gyakorlatokat megismertetni, elméleti alapvetést adni és személyes találkozásokkal, kapcsolatokkal tovább építeni a gyülekezetek szeretetszolgálatát.

Az áhitatok, előadások után szemináriumokon az önkéntes pályázat 10 nyertes modellje  mutatkozott be, valamint egy gyülekezeti önkéntességről szóló felmérést ismerhettünk meg.
Szabó Anna a felnőttképzési intézet munkájáról szólt, az elindult és a tervezett programokról. „Meg kell becsülnünk az önkénteseinket, hogy érezzék: nemcsak a munkájukra, hanem rájuk személy szerint is szükség van.” – mondta.
Képes beszámolóval bemutattam a Bethesda Gyermekkórházban folyó sokrétű önkéntes munkát. Kiemeltem Dizseri Ági nénit, aki a kezdetektől, 18. éve önkéntese kórházunknak. 80. évét betöltve is számíthatunk kedves segítségére gyermekek, szülők, munkatársak.
Závodi Emese az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda vezetője, lelkipásztora beszélt a hosszú távú önkéntesség életet formáló lehetőségéről. Felhívta a figyelmet, hogy hiányzik a törvényi lehetősége a Magyarországon folytatott magyar fiatalok által végzendő hosszú távú önkéntességnek.
Dr Richard Otternes, missziós munkatárs (USA) 5 éve szolgál Magyarországon. Az önkéntesség értelmét nem látja mindenki, mondta. Holott az önkéntes munka nem időpazarlás, hanem idő és szolgálat, amit Istennek ajánlunk fel. Arról szól, hogy mivé válhatunk azáltal az élmény által, amit az egymással való mély testvériség megélésekor tapasztalunk.
A záró alkalom közösen fogalmazott összefoglaló üzenete így alakult: Szeretnénk, hogy „olyan hálózat jöjjön létre, amelyben Krisztusért tudjuk együtt szolgálni a közösséget, hitelesen és boldogan.”
A konferencia képei, hanganyaga és a jelenlévőkkel készült interjúk megtalálhatók a www.diakonia.hu oldalon.

Bp. 2011. február 6.
Magai Margit

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support