Epi családi tábor

4 napra lehetőségünk volt a Bethesda Neurológiai osztályának epilepszia táborába elmennünk.

A Bethesda Kórház Alapítványa 5 éve, minden évben egyszer 10 családot meghív Berekfürdőre a Megbékélés Háza Református Üdülőbe. Jobbnál – jobb programokat szerveztek nekünk. Voltunk Debrecenben az Állatkertben, Poroszlón Öko-centrumban, Berekfürdőn strandon, faragtunk tököt, sütöttünk szalonnát.  Nagyon féltem attól, hogy milyen lesz.

Nem tudtam elképzelni, hogy én és a családom hogy fogjuk érezni magunkat. Egy volt a közös mind a 10 családban, hogy az egyik vagy az egyetlen gyermekük epilepsziás. Nagyon sokat szoktam azon gondolkodni, hogy Réka és Gyuri, hogy viselik ezt a megpróbáltatást, amit kaptunk. Sokat beszélgetünk, de akkor is nehéz nekik is. Most pedig megláttam, hogy mindenki élete más, minden gyermek betegsége más, de az érzések, a lelki csaták, amiket vívunk ugyanazok.

Epilepsziás gyermekek egészséges testvérei

A legmeghatóbb számomra az epilepsziás gyermekek egészséges testvérei voltak. Ők már-már olyan, mintha anyai testet öltenének. Óvják, féltik a testvérüket. Annyira megható volt látni, ahogy ők viszonyultak a többi sérült gyerekhez. Szerették, vigyáztak rájuk, ha kellett. Olyan boldog volt Réka, mert lelki társakra talált bennük. Persze már most tervezgetik, hogy mikor találkoznak újra, mert 1 év az olyan távol van, mire újra találkoznak. Azt tervezik, hogy ki mikor jön el hozzánk, ki mikor megy a másikhoz. Voltak olyan délutánok, esték amikor csak mi szülők beszélgettünk Rideg Gyulával a református lelkésszel és Németh Sándorral a történésszel, mivel ők tartották a közös beszélgetéseket, a lelki órákat .

Figyeltem és hallgattam a szülőket és rájöttem , hogy nagyon sok híres, tehetséges ember van a világon , aki jobbnál jobb díjakat kap, de tudjátok mit az igazi HŐSÖK azok a szülők akik cipelik ezt a terhet és nem rogynak össze a súly alatt. Hisz nekik életük végig kell vinniük ezt a súlyt, és ahogy látom, remélem, hogy velünk is így lesz, hogy közösen visszük Gyurival és évről évre könnyebb lesz a társadalom tekintetében.

Mert a társadalom is egyre elfogadóbb lesz velünk szemben.

És ha mindenki azt látja majd egy kerekes székes, sérült gyermeket toló szülőben, vagy egészséges, de epilepsziás gyermeket nevelő szülőben, hogy ő egy HŐS, akkor nem lesz megbámulás, nem lesz gúnyolódás. Sokkal elfogadóbbak lesznek az emberek. Csodás embereket, gyermekeket ismerhettem meg a táborban. Apukák megnyíltak talán úgy, ahogy még sohasem. A lelkem megkönnyebbült, tudom, hogy nem vagyunk egyedül. És a legjobb, hogy minden nap nevettünk, viccelődtünk. Együtt ittunk, együtt ettünk, együtt nevettünk. Nem sírtunk csak jól éreztük magunkat.

Köszönjük a Bethesda Neurológiai osztályának a lehetőséget, köszönjük Dr Bodó Tímea Dr. nőnek, Kissné Bánfi Rozáliának és Sós Gabikának (ők voltak velünk a Neurológiai osztályról,) hogy segítettek nekünk, ők vigyáztak gyermekeinkre, amíg mi beszélgettünk, játszottunk. Köszönjük a lelki támogatást Rideg Gyulának és Németh Sándornak. Köszönjük a Bethesda Kórház Alapítványnak, és Megbékélés Házának, hogy lehetővé tették számunkra, hogy ingyen részt vehettünk ezen a 4 napon.

Ádám Attila anyukája

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support