Epi – tábor: Ilka – Mosdós

Hagyományosan augusztus második felében az Ilka utcában, szeptember első hetében pedig Mosdóson tábort szervezünk epilepsziás gyerekeknek, fiataloknak. Idén sem volt másképp. A hagyományok olyan erősek, hogy rendszerint a szereplők és a programok is jó ismerősként köszönnek vissza évről – évre.

Mindig vannak azért olyanok is, akik először jönnek el, és a  szervezők rendszerint gondoskodnak arról is, hogy a már bejáratott, elmaradhatatlan programok mellett legyenek új élmények. Az Ilka utcai táborba 15 gyerek, a mosdósi táborba 27 fiatal jött el idén. Mindannyian a Neurológiai Osztály jelenlegi és egykori gondozottjai. A táborok szervezéséről Kissné Bánfi Rozália főnővér gondoskodott remek csapatával (külön is ki kell emelnünk Hegedűs Zoli ápolót, aki a mosdósi éjszakák biztonságát őrizte rendületlen kitartással), a gondolati keretről idén is Magai Margit katechéta, pedagógus gondoskodott. Az Ilka utcai táborozók a héten Rúth könyvének történetét dolgozták fel napról – napra, a mosdósiak a magvető példázatát. A bibliodramatikus játék rendszerint rendszerint kendő jelmezekkel mindig hordoz valami egyszerű, hazavihető tanulságot, amelyet ki – ki saját hétköznapjaiban hasznosíthat. A mosdósi táborban mindezt kibővítettük a fiúk – lányok osztott csoportjainak szóló megbeszéléssel, ahol – nem nehéz kitalálni – általában a párkapcsolat lehetőségéről, a betegség okozta magányról, a fiatalok által szüleik és jövőjük iránt megélt szorongásról tudunk, tudnak szót váltani. Az Ilka utcai tábor programját a BVSC uszodájában eltöltött kétszer másfél óra szinesítette, míg a fürdőzés élményét a mosdósi táborozóknak a gunarasi termálfürdőben eltöltött majdnem fél nap múlta felül. Az Ilka utcaiak eljutottak idén is az Állatkertbe, a Közlekedési Múzeumba, és egész napos, buszos kirándulással a Skanzenba (Szentendre), ahol a korhű vonatozáson kívül részük lehetett a hagyományos kenyértészta dagasztás és sütés élményében.

A mosdósiak a Kaposvári Lovas Akadémia vendégei lehettek, ahol remek délutánt tölthettek az erre kiképzett lovakat megülve, gondozásukról tanulva, őket kényeztetve simogatással és persze némi almával. Ugyancsak Kaposvárról eljött és fergeteges műsort adott a Csíky Gergely Rock Színháza a Dzsungel könyvéből, valamint a Jézus Krisztus Szupersztárból vett jelenetekből, valamint a meglátogatott bennünket a kaposvári kutyakiképző egyesületből 6 lelkes jószág kísérőjével és kiképzőjével. Mindkét táborban volt tábortűz és lecsófőzés, az Ilka utcában vetélkedőt szervezett Barla Gábor, a mosdósiban Németh Sándor, volt ki-mit-tud, és persze kézműves foglalkozás, amelyet az Ilka utcában Erdélyi Ágnes pszichológus és segítője Judit, Mosdóson pedig Sós Gabriella asszisztens talált ki és vezetett. A mosdósi táborozások különleges élménye minden évben Gyurkovics professzor úr vendégszeretete, a szölőjében hangulatos lovaskocsizás után eltöltött délután, és más figyelmességek, amelyet tőle a hét során kaptunk.

Mindennek a hátterében és az élén pedig frissességével és hangulatteremtő jelenlétével Dr. Neuwirth Magda áll,  akinek a munkája nyomán a neurológiai osztály táborai életünk szerves részévé váltak. Isten éltesse sokáig!

Köszönjük a Mosdósi Kórház Gyermek Osztályának vendégszeretetét, a Bethesda Kórház Alapítványnak a táborok programjaihoz nyújtott támogatást, Kovács Mária élelmezés vezetőnknek a remek ellátmányt, és minden táborozó szüleinek a süteményeket és egyéb földi jókat.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support