A Gyermekrák Alapítvány újabb adománya

Családias adományátadó ünnepség helyszíne volt a Bethesda bibliaterme december 19-én. A Gyermekrák Alapítvány ezúttal 34,6 millió forintos adománnyal segített. Az összegből altató- és lélegeztető gépet, valamint egy hordozható, többfejes ultrahang készüléket vásárolt a Bethesdának.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen Boros Zsuzsa PR-referensünk vendégeinket és munkatársainkat köszöntő szavai után Balogh István, az Alapítvány vezetője szólt elsőként.

Felidézte az Alapítvány létrejöttének céljait, és röviden összefoglalta a 17 éves működésük eredményeit, melyeknek köszönhetően közel 3 milliárd forinttal járultak hozzá közvetlenül és közvetetten is a rákbeteg gyermekek gyógyításához Magyarországon. Kitért az Alapítványt ért kárra is, melyet a személyét ért vádak okoztak legfőképpen az adó 1%-os felajánlások drasztikus csökkenése révén. A vádak igaztalanságát a sorra megnyert pereik is igazolják. – mondta – Ám a keserűségek és a sok energiát lekötő védekezési kötelezettség ellenére is töretlen lelkesedéssel folytatja mindössze 6 főből álló csapatával a munkát. Hiszen továbbra is hisz céljaik helyességben. Nevezetesen, hogy Magyarországon a daganatos betegségben szenvedő gyermekek gyógyításában a világszínvonalú szakmai tudást éppen ilyen tárgyi és eszköz feltételrendszer egészítse ki, a magyar gyerekek gyógyulási esélyeinek további növelése érdekében.
A Bethesda részéről dr. Velkey György főigazgató mondott köszönetet. Kiemelte, hogy noha már nincs onkológia a Bethesdában, a diagnosztika, a rehabilitáció, valamint a tartós lélegeztetésre szoruló gyermekeket felvállaló Intenzív Osztályunk is közvetlen kapcsolatot jelent ezzel a betegkörrel.

Emlékeztetett arra, hogy a Bethesdában mint az észak-közép magyarországi térség vezető gyermek-kórházában évente kb. 130.000 fővárosi, vidéki és határon túlról érkező gyermeket gyógyítunk ambulánsan és közel 9000-et a fekvőbeteg osztályainkon.

Így a daganatos betegségek diagnosztizálásában és a tumoros betegek intenzív kezelésében is bőséggel szerephez jutunk. A szükséges korszerű intenzív terápiás és aneszteziológiai, valamint a diagnosztikus műszereket (korábban egy labor automata, most egy hordozható ultrahang) a kórház saját források hiányában nem tudná megújítani. A rég elavult, amortizálódott műszerek folyamatos életre lehelése ugyancsak drága és kockázatos.  Ezért is jött különösen jókor a Gyermekrák Alapítvány adománya, amely három területen lendít nagyot eszközparkunkon. Kiemelte azt a tényt is, hogy a mostani 34,6 millió forintos adomány már nem az első a sorban, valamint, hogy akárhányszor fordultunk a Gyermekrák Alapítványhoz támogatásért, kivétel nélkül minden esetben megkaptuk a kért segítséget. Eddig összesen a mostani adományt is beleszámítva 89,8 millió forint támogatást kaptunk tőlük. Ezért az egész gyógyító közösség és a nálunk gyógyuló gyermekek nevében, jó szívvel mondott köszönetet.
Ezután dr. Liszkay Gábor főorvos mutatta be a teremben már működő kész állapotban kiállított altató-, és lélegeztetőgépet, majd dr. Daoud Salim főorvos az ultrahang gép lehetőségeiről és előnyeiről adott rövid szakmai tájékoztatást.
A beszédek után dr. Velkey György főigazgató jelképes viszonzásként egy, az adomány tényét oklevél formájában rögzítő képet adott át Balogh Istvánnak, majd a kórház részéről jelenlévők csoportképre álltak össze. Végül a „híres bethesda-pogácsából”, kávéból és ásványvízből összeálló szerény szeretetvendégséggel és szíves szóval zárult a közeli karácsony ünnepéhez méltán illő, adakozó alkalom.
-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support