A gyermekurológia aktualitásai – beszámoló

A Magyar Gyermeksebész Társaság ez évi tavaszi ülését a Debreceni Egyetemi Gyermekgyógyászati Intézete rendezte. A 3 napos eseményen a felkért előadók a változatos és gyakran komoly diagnosztikus és terápiás problémákat is okozó gyermekurológiai kórképekről, fejlődési rendellenességekről.

A résztvevők elsősorban  gyermek-gyógyászok, gyermeksebészek és urológusok voltak. A  40 kreditpont  megszerzéséhez a résztvevőknek záró tesztvizsgát kellett tenniük. A miskolci kollégák (Diószeghy Péter, Szabó László) diagnosztikai lehetőségeket ismertették hangsúlyozva a napjainkban gyakran nélkülözhető, sugárterheléssel járó radiológiai vizsgálatokat. Szakavatott kézben az Ultrahang vizsgálat kiegészítve izotóp módszerekkel -természetesen a klinikai kép és laborjelek nem nélkülözhetők- a korrekt diagnózis csaknem mindig felállítható.

Elsősorban  nephrológiai kórképek ma is
gyakran vezetnek veseelégtelenséghez…

Elsősorban nephrológiai kórképek ma is gyakran vezetnek veseelégtelenséghez, melynek konzervatív kezeléséről a debreceni Szabó Tamás és Bajusz Ilona, a vesetransplantációkról Asztalos László számolt be.  Utóbbiban továbbra is nagy gond a donorhiány, melynek a magyar egészségügyben nem csupán jogi korlátai rendezetlenek.

A Pécsi Gyermekklinika munkatársai a hólyagürülési zavarokról adtak áttekintést érintve a sebészi kezelés korszerű lehetőségeit is (Juhász Zsolt, Farkas András).
Örökzöld téma  ( de sohasem lerágott csont )  a kettős vese, vesico-ureteralis reflux és a vizeletképző és – elvezető rendszer szűkület anomáliacsoport, melyek a hallgatóságnál heves vitákat is keltettek.
A szervezők részéről újszerű kezdeményezés volt az extrophia vesicae urinariae – epispadiasis késői műtéti eredményeit értékelő előadás (Schäfer).

Az újszülött, gyermekkori kezelések után több évtizeddel sem esetlegesek a  szövődmények a sikerek mellett. (a súlyos kórformák korábban kimerítették a taigetoszi kritériumokat).


 

A 3 napon sebészek számára is ismertté vált Oláh Éva (Debrecen) előadásából, hogy a hypospadiasis genetikai hátterét is kiderítette a „tudomány”. Bezzeg nem ilyen sikeresek a műtéti megoldások, mert a 10- 30 %-s szövődményráta ma is fennáll a sok száz műtéti megoldás ellenére is (Réti –Miskolc, Farkas-Pécs, Davidovics- Győr) Ma is vita produkálható bárhol és bármikor, hogy milyen műtét javasolt.
Sikeres, hasznos ismereteket nyújtó rendezvény mellett lehetőség adódott arra is, hogy Debrecen város elmúlt 5 – 10 éves fejlődéséről meggyőződjünk.

A résztvevők és az előadók köszönetüket fejezik ki Csizi Istvánnak és munkatársainak a cívis városban töltött kellemes, szép és szakmailag is hasznos rendezvény megszerve-zéséért.

Saját előadásom címe: Sikerek és buktatók az  extrophia – epispadiasis kezelésében. 4 évtized tapasztalatai

abstrakt:

A hólyagextrophia – epispadiasis kezelésének terve és kivitelezése a legnagyobb sebészi kihívások közé tartozik. Változatos formában és súlyosságban megjelenő kórkép megítélése, várható késői funkcionális, kozmetikai eredményei nagyot javultak, de a komplex kezelési elvek mellett is akad balsiker.
A Pécsi Gyermekklinikán (1969 – 1989) valamint a Bethesda Gyermekkórházban 1989 óta kezelt és követett közel 20 beteg esetében a periódus első fele bizony nem nélkülözte a szövődményeket: infekció, uroszepszis, kőképződés, malignus transformáció, súlyos metabolikus zavarok mindennaposak voltak. Az epispadiasissal kapcsolatos korai problémák eltörpültek a  hólyaextrophia sebészi szövődményei mellett.
A vizelettartási zavarokat alapvetően meghatozta a komplex anomália (hólyag, hólyagnyak) súlyossága és nem az epispadiasis típusa. E gondokon sokat segített a kontinens diverziók elterjedése.
Az epispadiasissal összefüggő szövődmények ritkábbak. A Cantwell-Ransley mütét eredményei jók. A késői a fertilitási adatok biztatóak. Irodalmi és saját adataink is arra utalnak, hogy a korábban jó erectilis funkciók a 3 évtizedben is rosszabbodhatnak. Az ilyenkor fellépő vasculáris problémák kezelése újabb feladat egy göröngyös úton. szakmáknak

Schäfer József (Bethesda Gyermekkórház – Budapest)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support