Hornyák Zsuzsi elment

Ismét gyászolunk. A mindenki általa kedvelt, kedves, mosolygós, segítőkész Hornyák Zsuzsi a gégészet műtősnője augusztus 14-én elhunyt. Dr. Réti Csaba ny. osztályvezető főorvos írásával emlékezünk rá. Temetése 2012. augusztus 23-án, csütörtökön 13h-kor. volt a Pesterzsébeti temetőben.  „Zsuzsi itt hagyott minket… Szomorú hírt küldött SMS-ben Hornyák Zsuzsa kislánya, Eszter – augusztus 14-én délelőtt meghalt az anyukája.Hornyák Zsuzsa, a fül-, orr-, gége osztály műtősnője. Mindössze 54 éves volt. Fiatal nővérként ismertem meg a Heim Pál Gyermekkórházban, ahová szakképzett csecsemő  –  és gyermekápolóként érkezett, de hamarosan műtősnői tanfolyamra került, amit nagyon szép eredménnyel végzett el  és az osztály egyik legmegbízhatóbb dolgozója lett. Útjaink egy időre elváltak, három gyermekes családanyaként lakhelyükhöz közel, a Budai Gyermekkórházban kapott munkát, de 1995-ben az első hívó szóra jött a Bethesdába, mert annak szellemiségével teljes mértékben azonosult, így a csepeli baptista gyülekezet igen elkötelezett tagjaként került osztályunkra, ahol a közösség  egyik legstabilabb munkatársa lett. Munkáját nagyon nagy odaadással  és eddig sosem észlelt derűvel, vidámsággal, a kórház iránt véleményem szerint teljes elkötelezettséggel végezte. Ha soron kívül „beugrani” kellet, a túlmunkát mindig elvállalta, hogy gyermekeinek, Dávidnak, Eszternek, Andrásnak  mindent megadhasson. Ők jelentették számára a mindent, mikor ügyelt, akkor is tudta őket irányítani, nem tűrte, hogy ne a legnagyobb felkészültséggel menjenek iskolába. Pedig ezeket a szülői terheket egyedül kellett vállalnia. A kórház valamennyi osztálya ismerte őt és ő is mindenkivel jó viszonyban volt, csodáltam, milyen segítőkész volt mindenkihez, a műtősfiúk mindent megtettek érte, csak rend legyen. A gyilkos kór évekkel ezelőtt érte el, a sebészek már nem tudtak segíteni, a sugárterápia sikeresnek tűnt, nagyon bizakodó lett, így félmunkaidőben továbbra is dolgozott, éjszakai műszakokat vállalt a gyermekorvosi ügyeleten.Két hónappal ezelőtt már csak palliatív beavatkozást tudtak végezni, s a remény a gyógyulásra szertefoszlott, családtagjai számára augusztus 14-én.
Korai halálának híre mindegyikünket megrázta,  csak szeretettel tudunk  rá gondolni és nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy vele együtt dolgozhattunk a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. Szegényebbek lettünk távoztával. Drága Zsuzsi, búcsúzunk, de a lélek él, találkozunk!”
Réti Csaba

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support