Szívünkbe zárt oroszlánok – Hűséges adományozónk, a Széchenyi Lions Club

A Széchenyi Lions Club régi adományozója a Bethesda Gyermekkórháznak. Sass Kortsak Edinával a Széchenyi Lions Club titkárával beszélgettünk a szervezet tevékenységéről és a Bethesda Gyermekkórházhoz fűződő régi kapcsolatukról. 

A Széchenyi Lions Club évek óta szervez nagy összegű adományokat a Bethesda Gyermekkórház számára.  Mesélne egy kicsit arról, mi a hitvallása és küldetése ennek a civil szervezetnek?

A Lions Club egy nemzetközi szervezet – tudomásom szerint a világ legnagyobb civil szervezete -, ami Amerikából indult. Legfőbb célkitűzése a háborús veteránok – elsősorban vak-és látássérült emberek – megsegítése volt, majd tevékenységi köre egyre szélesedett.

„Segítem embertársaimat: együttérzéssel az aggódókat, támogatással a gyengéket és anyagiakkal a rászorulókat” (Lions Etikai Kódex-részlet)

Szinte a világ valamennyi országában működik már Lions szervezet, Magyarországon jelenleg kb. 50 klubról van tudomásom. Mivel minden egyes klub, illetve szervezet maga döntheti el, hogy mivel szeretne foglalkozni, így a Széchenyi Lions Klub megalakulásakor a hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekeknek a megsegítését tűzte ki zászlajára. Elsősorban a gyermekotthonokban élő gyermekeket támogatjuk: a közös programok szervezése mellett meg is látogatjuk őket, nagyobb ünnepekkor pedig személyre szabott ajándékokkal kedveskedünk.

Fontos célkitűzésünk továbbá a siketvakok támogatása (a számukra szervezett táborok megvalósításához is aktívan hozzájárulunk); emellett határontúli szegény gyermekeket is segítünk.

A Széchenyi Lions Club a Bethesda Kórházzal is régi kapcsolatot ápol. Hogy és miként találtak egymásra?

Nagyjából 15 éve lehet, hogy világossá vált számunkra, hogy a kórházak is nehéz helyzetben vannak, és sokszor az alapvető eszközök és műszerek sem állnak rendelkezésükre. Úgy éreztük, hogy ezen a téren is szeretnénk támogatást nyújtani, és egyik Lions Club-tagunknak hála  – aki egy orvosi műszer kereskedelmi cégnél dolgozott – kedvezőbb áron tudtunk hozzájutni ezekhez az eszközökhöz. 

A kórházak közül mindenképpen olyan intézményt akartunk támogatni, ahol gyermekeket ápolnak. Mivel több klubtagunknak a gyermeke a Bethesda Gyermekkórházban kapott segítséget, így esett a választásunk többek között erre az intézményre is.

A választásban nagy szerepe volt az egyik klubtagunknak, Tivadar Évának is, aki annak idején felvetette, hogy keressük meg a Bethesdát. A kórházzal aztán remek kapcsolatot sikerült kialakítani, és így vált lehetővé többek között az is, hogy felszereléssel támogathattuk az égéssérült gyermekek rehabilitációs tornatermét.

Segítség a Miniló-terápiához

A Széchenyi Lions Club nemrégiben az intézmény egyedülálló minilovas rehabilitációjához is anyagi segítséget nyújtott. Vertigó és társai rendkívül érzékenyen képesek ráhangolódni a gyerekekre, és bámulatos hatással vannak a kis páciensekre.

 

Legutóbb egy nagyértékű, 4,5 millió forintos adománnyal is meglepték a Bethesda ápolóit és szakdolgozóit. Miért tartották fontosnak, hogy ők jussanak ezekhez a tárgyi adományokhoz?

A klub immár 10 éves kapcsolatot ápol a Henkel Magyarország Kft-vel, aki rendszeresen ajánl fel nagyértékű mosó-és tisztítószer csomagokat adományként. Mivel a legutóbbi adományozásuk során a cég ránk bízta, hogy miként osztjuk el azt, arra gondoltuk, hogy ezekre a termékekre nagy szükség lehet az egészségügyi intézményekben. Az épp aktuális havi gyűlésünkön pedig az a döntés született, hogy ennek az adománynak a nagyobb részét a Bethesda Gyermekkórház számára szeretnénk ajándékozni.

A Lions Club tagjaiként szerettük volna hálánkat és köszönetünket kinyilvánítani az egészségügyi dolgozók felé. Bízunk benne, hogy ha nem is pénzzel, de ezzel a tárgyi adománnyal kifejezhetjük egy kicsit, hogy mennyire értékeljük és megbecsüljük a munkájukat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support