A kunság dícsérete, avagy epi – családi tábor Berekfürdőn

Néha az az ember érzése, hogy mindig minden ugyanolyan. Átnéztem a tavalyi beszámolót, amelyben az időjárás viszontagságai voltak kiemelve. Rácsodálkoztam az egyezésre. Idén is elég sok jutott az esőből a táborra, például tábortüzet sem tudtunk rakni, és szalonnát sem tudtunk sütni a szakadó eső miatt a búcsúesten, de megint azt kell megállapítsam, amikor a szabadban kellett lennünk a porgram szerint, gondoskodva volt a jó időről.

Második alkalommal voltunk az epilepsziás gyerekeket nevelő családok táborával Berekfürdőn, korábbi táborhelyünket, Bakonyszücsöt elhagyva. Oda is nagyon szerethető élmények kötnek, de mióta Berekfürdő egy svájci gyülekezet segítségével felvállalta a tíz családot és a kísérő személyzetet, új otthonra leltünk. A program előre is mindenkinek ismerős. Még áldott emlékű Neuwirth Magda neurológus főorvos vezetése alatt alakult ki, és szilárdult hagyománnyá.

Idén elhatároztuk, hogy belevetjük magunkat a nagykunság megismerésébe. Elmentünk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, ahol a halastavak között vonatoztunk, madárlesen voltunk profi távcsövekkel, és elmentünk Karcagra, ahol a Győrffy István Múzeumban avatott vezetés mellett ismerkedtünk a nagykun történelemmel, népszokásokkal, kultúrával.

Voltunk a berekfürdői termálban is, de a legfőbb élményünk mindezeken túl, az együttlét volt. Volt szülőcsoport, mialatt a gyerekek Magai Margit, Rozál és Pálos Anett vezetésével bibliodrámáztak, kézműveskedtek, játszottak énekeltek.

Volt nyitó áhítat dr. Csoma Judit helyi lelkész vezetésével, volt ismerkedős játék, vetélkedő, sok szabadidő és persze séta a tó körül, közös éneklés, közös étkezések, és nagy rácsodálkozások egymásra, a másik életére, gondjaira, lehetőségeire. A helyzet az, hogy nagy szeretetben váltunk el egymástól és nagyon nehezen. Együtt minden jobb, minden könnyebb, és minden, amiről magunkban azt hiszzük semmit értéke nincs, felértékelődött.

Köszönet a támogatóknak, az ismeretlen svájci gyülekezetnek és a Bethesda Kórház Alpatványnak. Jövőre is lefoglatuk az időpontot. És ez mindent elmond a táborról.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support