Miből lesz az orvosdoktor, avagy fiatal orvosaink tudományos fóruma

Régi bethesdás hagyomány, hogy két évente házi tudományos „versengésre” buzdítjuk fiatal szakorvosjelöltjeinket. 16-an jelentkeztek abszrtakkal, 16-an „küzdöttek” a díjakért. Nyilván nem a versengés és a díjak voltak a lényeg. Fiatal orvasaink tudományos fóruma  lehetőséget teremt, hogy ránézzünk a fiatal doktoraink szakmai munkájára, gondolkodásmódjára, emberi hozzáállására, szakmai fejlődésére. Egy ilyen összejövetel mindig nagy élmény. Egész pályaképek rajzolódhatnak ki előttünk, és most sem volt másképp. Szakmai zsűri értékelte az elhangzottakat és persze a közönség is, mert hogy a végén a közönség is szavazhatott a neki legjobban tetsző három előadásra. De ne szaladjunk a dolgok elébe. A fórum igazgató úr köszöntőjével kezdődött: arra buzdította az előadókat, hogy mondjanak bátran minél több kritizálható gondolatot, és ejtsenek jó sok hibát az előadás közben, mert aki nem így tesz, annak „sajnos” következményei lesznek. A díjazottak ugyanis kénytelenek lesznek előadásaikat publikálni, de ezen felül már most tekintsék magukat teljes ellátással támogatott részvevőiként és előadóiként az októberi országos gyermekgyógyász konferenciának.

A programot tudományos igazgatónk, prof. Fogarasi András vezette a tőle megszokott higgadt nyugalommal, de szellemes megjegyzésekkel fűszerezve a történéseket. Aztán jöttek sorra az előadások. Érdekes volt látni, hallani, hogy fiataljaink milyen mélyen beágyazottan vannak jelen abban a szakmai közösségben, ahonnan témáikat hozzák. Mindegyik előadás mögött lehetett tudni, sejteni a háttér szakmai támogatását, az előzékenységet, amivel átadják a témát feldolgozó előadónak tudásukat, ismereteiket és az eredményeket saját használatra lelkesen és önzetlenül. A végén Gárdos főorvos úr Zalaegerszegről a zsűri elnökeként meg is fogalmazta: „Egy egészségügyi intézményt minden más vélekedéssel szemben két dolog jellemez. Az egyik, hogy hogyan bánik a nyugdíjasokkal, a másik, hogy hogyan bánik a fiatalokkal? A zsűri elnöke szerint a Bethesdában mindegyik példa értékű, és ezt a véleményét nem csak a mostani élményeire alapozta, de a Bethesdát bő egy évtized óta ismerve.

Az előadások felsorolása, ismertetése ezen a helyen nem sok haszonnal járna. Tehát eltekintünk tőle. Leszenk majd fórumok, ahol lehetőség nyílik erre is. Inkább jöjjön az eredményhirdetés ismertetése:

Szakmai I. díjat dr. Szénási Fanni kapott a „Belső vihar – avagy  egy  non-convulsiv status epilepticus (NCSE) eset bemutatása” című előadásával.

Szakmai II. díjat dr. Schunk Cecília a „Fekte doboz” című előadásáért kapott.

Szakmai III. díjat dr. Schlick-Szabó Anna „A sokktalanítás és komplex ellátás kiemelt jelentősége

súlyos égési sérülést elszenvedett gyermekek esetében” című előadásával nyerte el.

A legnagyobb gyakorlati hasznú előadás díját dr. Párkányi Adrienn szerete meg a „Negatív nyomásterápia alkalmazása gyermekeknél – esetbemutatás” című előadásával.

A legszebben dokumentált előadás díját dr. Fabinyi Orsolya nyerte le a „Makacs köhögés – biztos, hogy idegentest?” című előadásával.

A Bethesda szellemiségét leginkább tükröző előadás díját dr. Szabó Magdolna kapta a „Terápiás javaslat: szociális és kommunikációs készségfejlesztés!?” című előadásáért.

A közönség díját pedig dr. Szalbot Orsolya kapta. Előadása címe: (Stressz-) DRESS és mi minden még!?

Az igazgatóság különdíját dr. Huang Wenjing „Diótörő” című előadásáért kapta.

A díjazottak a jutalmakon túl teljes ellátással szívesen látott előadói és vendégei lesznek a Magyar Gyermekorvosok Társasága októberi konferenciájának, amelyet idén a Bethesda szervez.

Összefoglalásképp azt mondhatjuk el, hogy színvonalas, jó hangulatú és kifejezetten érdekes szakmai együttlét tanúi lehettünk mi, jelenlévők. A hallgatóság létszámát tekintve még van hova fejlődnünk, de nem is lehetünk elégedetlenek. Jellemző mód az idősebb korosztály képviseltette magát, és a szakdolgozók számára sem tűnt túl vonzónak a program, tisztelet a jelenlévő egy-két kivételnek. Szombat volt, szép idő, tehát különös elszánásra volt szükség ahhoz, hogy a közösség rászánja magát a jelenlét „áldozatára”, de így sincs pnaszra okunk: a 70 főre rendelt ebéd mind elfogyott.

Köszönet a támogatóknak: a Radnóti Színháznak, a Képmás Magazinnak a Bethesda Kórház Alapítványnak, és köszönet a 16 fiatal orvosnak, aki felkészült, meg a zsűrinek. Utóbbitól igen értékes javaslatokat kaptunk ahhoz, hogy hogyan lehet egy szakmai előadás formailag, a témát követő megjelenítésben és az előadásmódban, valamint az időketret tartásában is a nagy, nemzetközi konferenciákra elvihető perfekt előadássá.

Végül egy nagy csoportképre állt össze minden jelenlévő, hogy megörökítsük az utókornak: együtt voltunk, vagyunk, leszünk, ez a létformánk, és szeretjük ezt.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support