Miért „szép” a Schön Klinika….

Azt mondják „kicsi a világ” és ez néha nagyon igaz tud lenni. Így fordulhatott elő, hogy egy kedves régi kolléganő Debrecenből, aki most a németországi Vogtareughtban dolgozik egy neurológiai és rehabilitációs központban, összetalálkozott osztályvezetőnkkel, Fogarasi Andrással egy konferencián, majd a közbenjárásukkal eltölthettem 2 hét gyakorlatot a németországi Schön Klinikán. A név ugyan kétértelmű, mert valójában a klinika tulajdonosára a „familie Schön”-re utal, de szép is, tehát a nevét méltán kiérdemelte.

A Bajor hegyek között terül el a komplexum, ahol orthopediai és idegsebészeti beavatkozásokat végeznek felnőtt és gyermek betegeknél, valamint az azonnali rehabilitációt is megkezdik a műtétek után.
Azonban ami számomra lenyűgöző és izgalmas terület:,az epilepszia műtéti kivizsgálás.
A gyermekneurológiai központban megtörténik az EEG monitorizálás, az epilepszia protokoll szerinti koponya MR vizsgálat (az agyi lézió azonosítására) valamint invazív monitorizálás beültetett elektródákkal, amennyiben szükséges.
A gyermek neurológusokból /idegsebészekből/ neuro-radiológusokból álló team a kezdetektől a műtét végéig együtt dolgozik. Az epilepszia műtét közben is lépésről lépésre együtt döntenek az intraoperatív EEG és a navigáció alapján. A német szakemberektől megszokott precizitás mellett nagyszerű volt látni az együttműködést a team tagjai között. Bíró Anna doktornőnek köszönhetően, akit láthatóan minden osztályon nagyon kedveltek, engem is szeretettel fogadtak. A neurológiai osztályok mellett a rehabilitációs osztály és a terapeuták munkájába is betekintést nyerhettem.
A modern diagnosztikai eszközök mellett az osztályok és a kórtermek felszereltsége természetesen messze felülmúlja a hazai viszonyokat.
Annak ellenére, hogy a Schön Klinika minden szempontból optimális munkahely lehet egy fejlődni vágyó és akaró gyermekneurológus számára, mégis toporogva vártam az esőben a Vogtareughter Hof előtt a bethesdás kisbuszt a neurológia- és rehab osztályosokkal. És milyen jól esett a madárlátta bethesdás rántott hús.
Másnap még eltöltöttünk egy tartalmas napot a Schön Klinkán együtt, prof. Martin  Staudt vezetésével, ahol megnézhettük  az osztályokat a tornatermet, terápiás szobákat és eszközöket, valamint beszélgethettünk az osztályvezetőkkel a diagnosztikai/terápiás lehetőségekről, tudományos kutatásokról.
Aztán útnak indultunk Ausztria felé sajnos esőben…
Nem hagytuk, hogy kedvünket szegje a rossz idő és hamar mosolyt csalt az arcunkra az esti beszélgetés és talán a forralt borozás.
A végén az időjárás is megszánta a csapatot  és másnap reggelre Salzkammergut városába érkezve havas hegyek és tiszta friss levegő várt minket. A sóbányás kalandozásunk után a felszínre érve még a nap is kisütött.  Fáradtan, elpilledve utaztunk haza.
Akármilyen jó is volt odakint, olyan jó volt hazaérni és jó volt újra elkezdeni dolgozni itthon a Bethesdában…. Nem maradhat el természetesen a köszönöm elsősorban a Bethesda Kórháznak,  Fogarasi Andrásnak, az itthon maradt kollégáknak, akik dolgoztak helyettem, Bíró Anna doktornőnek és a Schön Klinika dolgozóinak, hogy ott lehettem.

Bodó Timea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support