Pünkösdi istentisztelet és püspöki látogatás

Május 20-án tartottuk kórházunk pünkösdi istentiszteletét, amelynek igehirdetője Steinbach József a Dunántúli Egyházkerület nemrég megválasztott püspöke volt.

Lenyúlt a magasból és fölvett…

Zsoltárok 18,17

A fenti, Zsoltárok könyvéből vett idézettel indította el az igehirdetés gondolatait. A képre ráérez mindenki, – hallhattuk – aki már emelt fel a földről a lábai körül szaladgáló, vagy épp karjaiba kívánkozó kisgyereket. Mindennaposan a szülők, nagyszülők élménye ez. A gyereknek is hatalmas az élmény: kiemelkedik a kicsiség világából, könnyűnek és magasnak érezheti magát, magasról nézhet szét, távolba lát, és persze a szülő ölelése is megerősít. Ez a két játék közt vételezett szülői felemelés, ölelés lelki megerősítés is egyben, amely egy ideig kitart, s mint élmény megmarad. Valahogy így érthető az isteni szeretet, ahogy lélekben felemel, s ebben a magasban távlatot, erőt nyerhetünk. A felemelés szó áthallást is lehetővé tesz, ahogy a kereszt felemeltetik, ahogy Krisztusban érezzük meg az Atya lehajló szeretetét. – Püspök úr nemcsak igét hirdetni jött, hanem rászánva az időt, minden részletre kiterjedő látogatást is tett a kórházban, ahol Velkey György igazgató úr, Benőné Székely Júlia gazdasági és Bence János diakóniai igazgató kalauzolták.

Sokan gondolhatják, hogy az egyházvezetői látogatások protokolláris jellegű találkozók, melyeket távolságtartás, udvarias frázisok cseréje és szebbik arcunk mutatásának szándéka jellemez. Már mind a négy egyházkerület vezetőit üdvözölhettük a Bethesdában, és e látogatások tapasztalatai, amelyeket Steinbach püspök úr látogatásával most ismét átélhettünk, épp az ellenkezőjéről győznek meg. Őszinte érdeklődést, munkánk iránti tiszteletet, értő figyelmet tapasztaltunk, az információcsere kölcsönösségében pedig azt az élményt kaptuk, hogy valóban szerves része vagyunk a gyülekezeteiben élő magyországi refomátus egyház életének és küldetésének.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support