Reformációnapi istentiszteletünk

A Bethesdás létezésben többek között az is jó, hogy a hétköznapok taposómalmában kiszámíthatóan eljönnek az ünnepek. Találkozások ezek, amelyekben felemeli lelkünket az ünnepre igazított környezet, és az a néhány vendég, aki szolgálatával valami mást, valami többet mutat meg az élet gazdagságából, ami segít újra

megérteni és elhinni, több az élet, mint a matéria. Reformációi istentiszteletünk most október 27-én is ilyen alkalom volt. A kórházlelkészi szkepszist megszégyenítően sokan jöttek el. Legfiatalabb résztvevőnk 10 hetes volt, Kosik Zsófi gyógytornászunk Zalán fia, legidősebb Ágnes diakonissza testvér, aki 90 felett is friss szellemi erőben számon tartja az Ő Bethesdás kistestvéreit.

Igehirdetőnk egy fiatal, Pápán éppen csak végzett lelkész, Dominiák Zsolt volt. Diakóniai gyakorlatát töltötte neurológiánkon a nyáron, s azt olyan szenvedélyes szeretettel tette, hogy meghívtuk ünnepségünkre. Merész textust választott Nehémiás könyvéből. (8,10) „Menjetek, egyetek valami finomat, igyatok valami jót, és juttassatok belőle azoknak is, akiknek nincs, mert a mi Urunk szent napja ez. Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való örvendezés a ti menedéketek!” Az igehirdetés arról az életérzésről szólt, amely a reformáció korának alapkérdése volt, de igehirdetőnk szerint ma sem más a kérdés: Hogyan találhatok kegyelmes Istenre? Az Isten jósága a test és a lélek felüdüléséről szól, arról hogy hogyan tudnánk örömmel élni az életünket test és lélek egységében. Örömmel, megújulva lenni és adni, hangzott a szentencia.

Istentiszteletünk zenei részét ezúttal a Premontrei Kántorástus férfi kamarakórusa szolgálta Lak Ferenc vezetésével. Négy biztosan zengő férfi hang középkori graduálék, cantiok, gergorián, és korai protestáns zsoltárfeldolgozások által mozgatta meg a lelkünket.

Igazgató úr szokásos köszöntő beszédében, mely a Bethesdás jelvények, kitűzők átadását előzi meg, arról beszélt hogy miért kedvesek neki különösen is ezek a mi reformációi istentiszteleteink. Az idő, melyben rendre él ez az ünnepünk, a sárguló ősz ideje. A Bethesda kertje ilyenkor öltözik sárga, vörös, barna színekbe, a Liget felől őszi Napfény ragyog át a lombokon, és október 23, valamint a közelgő halottak napja foglalja keretbe gondolatainkat. Felidézett egy Cseh Tamás dalt is, melynek summája, hogy a változás potenciál, lehetőség és erő, mindannyiunknak.

Szokásban van, hogy ilyenkor köszöntjük Bethesda – jelvénnyel (egy kis arany, a Bethesda szimbólumát ábrázoló ékszerrel) azokat, akik sokat tettek a Bethesdáért a maguk helyzetében és pozíciójában. Dr. Rudas Gábor a Radiológiai Klinika főorvosa  szakmai együttműködésért, évtizedes segítőkészségéért vette át a díjat. Barada Lajos, özvegy presbiter, aki kora miatt nem tudott jelen lenni, alapítványunk rendszeres, földdel való bajlódásának eredményéből juttatott adományiért részesült elismerésben. Pap László vállalkozó, ugyancsak nagylelkű adományaiért vehette át a kitüntetést. Dr. Kovács Judit a HBCS Audit Kft. munkatársa hosszú évek óta tartó, szakmai segítő munkájáért kapott köszönetet. Gubis Zoltán autóbusz vezető 20 éve segítő közös programjainkat és táborainkat közreműködésével. Záborszky Kálmán főzeneigazgatónak a 150. évfordulónk méltó megünneplésének segítésében kifejtett munkájáért kapott elismerést. Beneda Attila helyettes államtitkár előbb az egészségügyben, most a szociális területen viselte és viseli szívén a Bethesda ügyét. Munkája jótékony hatását közvetlen finanszírozásai kérdésekben is észlelhettük. Tóth Levente informatikus a telefonos rendszereink működésének 20 millió forintos támogatásával és közvetlen segítő munkájával érdemelte ki nagyrabecsülésünket. Kovács Virág, az Állatkert munkatársa, közel egy évtizede segít abban, hogy beteg és táborozó csoportjaink kedvezményes látogatói lehessenek az állatkerti programoknak.

Külsős vendégeink köszöntése után a keszthelyi Petik Ákos gitárművész játszott egy Ferdinand Sor darabot. Ákos kislányát Czelecz Judit főorvosunk gyógyította meg nálunk hosszú hánnyattatás után. Háláját szerette volna kifejezni a Bethesda iránt gitárjátékával.

Ezután munkatársaink vehették át a Bethesda – jelvény 5 éves hűséges munka után. Névsorban: Bereczk Eleonóra, Dudás Gáborné, Feith Dénesné, Fodor Andrea, Fuchs Lajos, Dr. Hamar Judit, Hegedűsné Kamasz Mónika, Horváth-Mák Tibor, Kányási Lászlóné, Dr. Koncz Levente, Kontra Károlyné, Kosik Zsófia, Kulcsár Dezsőné, Mátyás Ferencné, Mester Krisztina, Nagy Sándorné, Piroskáné Mongyi Katalin, Dr. Szabados Karina Anna, Szászi-Szrenka Melinda, dr. Szebeni Zita, Szlaby Ivett, Dr. Szombati Klára, Dr. Zágonyi Kristóf, Dr. Vona Andrea

Az ünnepséget szeretetvendégség zárta, valamint jóleső beszélgetés. Köszönjük az Alapítványnak a támogatást, valamint Majoross Nóra csapatának a vendéglátást!

-rgy-

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support