Részvételünk a Gyermekápolók XII. Országos Kongresszusán

A Gyermekápolók Országos Kongresszusának ötlete 15 évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának köszönhető. A Kongresszus alapításának célja az volt, hogy az ország különböző pontjairól rendszeresen találkozzanak a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, ápolók, gyógytornászok, orvosok, rehabilitációs- és szociális szakemberek, és más, nem egészségügyi végzettségű, de a gyermekek körüli feladatokban segíteni akaró önkéntesek.

Idén Pécsett, a szubmediterrán éghajlatú, történelmi megyeszékhelyen rendezték meg. Kiemelkedő kultúrtörténeti értékei, – a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák, a dóm, a török dzsámik, barokk templomok- és élénk kulturális élete alkalmassá tette arra, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa legyen.

A szubmediterrán éghajlati megkínált minket egy jó kiadós esővel, de szerencsére csak az előadások ideje alatt. Amikor kijutottunk a szabadba, azzal a céllal, hogy rácsodálkozzunk a város kulturális sokszínűségre, gyönyörű napsütést kaptunk ajándékba. Szerencsénk volt, csak úgy, mint a kongresszus helyszínének megtalálásakor. Ez úgy történt, hogy miután bejártuk „Tolnát-Baranyát”, ám nem csak hogy nem találtuk meg, de még a közelébe sem kerültünk a vidéki ember számára követhetetlen útvesztő végén elrejtett hotel-parkolóhoz, akkor kénytelenek voltunk a gyermekápolói gyors feladat megoldó-képességhez folyamodni. Sebők Ibolyáék  egyszerűen egy ráérő és segítőkész nyugdíjast ültettek az autójukba idegenvezetőként. Mi egy kicsit drágább megoldáshoz,  taxis felvezetéshez  folyamodtunk.

A Kongresszuson összesen tízenként intézmény: kórházak, klinikák, és alapítványok jelentek meg. A negyvenhárom előadás öt szekcióban hangzott el, a teljes repertoárból két előadás a Bethesda Gyermekkórházban született.
Az égett betegek ellátása – ápolása  című előadás, Sós Tiborné és Kemenesiné Lakatos Eszter szerzőpáros tollából. Az előadó Sós Kati volt. A „Gyermekkori fejfájások” című előadás Kissné Bánfi Rozália és Rózsahegyi Dorina szerzőpáros munkája, melyet Rózsehegyi Dorina adott elő.
Természetesen „nem vagyok” elfogult, ezért bátran leírhatom, hogy nagyon színvonalas előadások voltak.  A szakmai tudás és felkészültség, a gyakorlati tapasztalat átsütött a jól prezentált előadásokon, amelyek az ápolói munkára, az ápolók feladataira fokuszáltak. A felkészültséget mi sem igazolta jobban, mint az a szakmai hitelességgel átszőtt könnyedség, amivel Kati és Dorina az előadással kapcsolatos kérdéseket megválaszolták. Egyszerűen profik voltak.
Molnár Gabriella ápolási igazgató

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support