Új gyógytorneterem a fő épületben

A rövid hír ennyi: november 12-én házi ünnepség keretében megnyitottuk a Bethesda utcai épületünk vadonatúj gyógytornatermét. A tervezés és kivitelezés teljes egészében Paczolay Zoltán és alvállalkozói megdöbbentően igényes munkája és adománya. A történet a szükségről és a teremtő jó szándékról szól: a két, szerte e hazában ugyancsak ismerős fogalomról azok között, akik munkájukkal másokon segítenek. Adott tehát két fiatal, pályakezdő gyógytornász, – Hámori Zita, majd Vidovszky Sára (ők voltak az ünnepség háziasszonyai) – akik a Bethesdába jönnek, és a saját bőrükön tapasztalják, milyen messze áll az egyetemen felszedett tudás alkalmazhatósága a hétköznapi gyakorlat lehetőségeitől. Nincsen például helyiség a gyógytornához a fő épületben, pedig itt súlyosan égett gyerekeket is gyógyítanak, számukra a időben megkezdett gyógytorna különös jelentőséggel bír.

Azért felveszik a tempót, a szükségből erényt kovácsolnak: dolgoznak a gyerekekkel kórtermben, folyosón, lépcsőházban, kertben és irodában. Ám közben érzik, ez mégsem az igazi. Nehéz a gyerekeket rávenni a komoly munkára, a szülökön is érezni: a folyosón elvégzett gyakorlatoknak kevés a szakmai tekintélye. – mondja Hámori Zita bevezetőjében –  Gondolnak tehát egy nagyot: építsünk tornatermet! Mi adott hozzá? – A szükség. Mi nem?  – A pénz és a  hely. (Ismerős történet.) Elkezdenek tehát beszélni közös álmukról kollégáik közt és a családjukban. Megosztják tervüket a vezetéssel, mozgósítják barátaikat. Kapnak ötleteket, jó tanácsot, támogatást; „csak hát a pénz, csak hát a hely”…De nem adják fel, jótékonysági akciókat szerveznek, információkat gyűjtenek, s közben dédelgetett álmukkal jócskán megalkudva kinéznek maguknak egy raktár helyiséget az alagsorban. Ugyan zsúfolásig tele, a fal is vizes, a folyosó is csúnya, de hátha mégis. Most meg kell győzni a gazdaságiakat, hogy örökös helyszűkével küzdésük ellenére mondjanak le a tároló helyről a jó cél érdekében. És lőn csoda, meg a vezetés is besegít, megteszik. A hely tehát megvan. Készüljön most már árajánlat, mibe kerülne itt egy építkezés. Vállakozó jön, körülnéz, majd küld egy papírt, rajta horribilis összeg. Vállalhatatlan. „Én úgy kerültem a történetbe, – ezek már Paczolay Zoltán szavai a megnyitón – hogy Sára mint régi ismerőst meghívott, mondjak szakvéleményt a munkához benyújtott ajánlatról. Megnéztem a helyet, meg az A4-es lapra odafirkantott három sort és alul a számot. Én is úgy gondoltam, vállalhatatlan. Sőt, elképesztő! Éjjel aztán átgondoltam az egészet, és másnapra megérlelődött bennem: mi elvállaljuk a munkát, de legyen ez a mi ajándékunk.” Építészetileg nem tűnik túl bonyolult feladatnak: – gondolhatja az olvasó – egy  fogadó tér és egy nagyobb terem kialakítása a meglévő helyen. Amitől mégis nehéz, az a 150 éves műemlék épület adottságai. Például a föld alatti falak szigetelése a vizesedés ellen úgy, hogy ne omoljon le a vakolat fél év múlva. Igazi kihívás, minőségi munkát, speciális szakértelmet és technikát igényel. Más vállalkozókat is be kellett hát vonni, és bizony meg kellett küzdeni a kórházi rendszer nehézkedéseivel is.


 

Az utóbbi gondolat már Velkey György igazgató úr köszöntőjében elhangzott önkritikus megjegyzés volt, aki a gyógytornaterem történetében a „Kérjetek, és adatik néktek!.” (Mt 7,7) evangéliumi igazságát látta megvalósulni. Ezt az igét olvasták aznap gyermekeivel iskolába – munkába indulás előtt. A „kérjetek” nem fejeződik be az imádsággal, ahogy a keresztyénséget alig ismerők gondolni szokták róluk. – mondta Velkey György –  A kérésben benne van a szaktudás, az igényesség, a szükség felismerése, a tervezés. Vagyis gyakran az életünkkel fogalmazzuk meg az Istennek szóló kérést. Az „adatik” pedig azt az utat jelenti, ahogy az emberekben a passzivitás aktivitásba fordul. Amikor a kisstílű érdekeken felül emelkedünk, amikor képesek vagyunk a munkahelyen rutinszerűen elvégzendő kötelességen túl nem megvonni a vállunkat: „mi közöm hozzá, ez nem az én dolgom”. Az „adatik” vállalás, amikor a magunk kényelméről való lemondás árát fizetjük meg azért, hogy valami, ami másoknak jó, megszülessen. Ez maga a csoda éppen azáltal, ahogy közösséget teremt egy ügy köré. – Bene Ruzsena főorvos egy friss történetet osztott meg az egybegyültekkel, amely fényesen bizonyítja, mit is jelent az elkészült mű azoknak, akik miatt létrejött. Néhány napja frissen operált fiú bőrpótlást kapott. Ilyenkor egy-két nap kell ahhoz, hogy az új szövet jól megtapadjon. Javasolt tehát az ágynyugalom, a gyógytorna meg épp ellenjavallt. Jártában-keltében arra mégis lett figyelmes, hogy a fiú titokban kérleli a gyógytornászokat, tolják le csak úgy tolószékben az új terembe, – három héttel a megnyitó előtt már használhattuk –  „mert ott olyan jó lenni.” Nem szorul magyarázatra…

A köszöntések, beszédek után megnézhettünk egy összefogalaló képsort az építkezés történetéről, végül Vidovszky Sára mielőtt a tornaterem megtekintésére és kis szeretetvendégségre invitálta volna a vendégeket, az „…akik istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál…” (Róma 8,28) számára személyesen is fontos újszövetségi hely felidézésével köszönte meg valamennyi adományozónak – de legfőképpen a Gondviselőnek  jótéteményeit.

Akik a tervezés, kivitelezés, berendezés munkáját adták:

Paczolay Építőipari Kft.: generál kivitelezés

Pataki és Horváth Építésziroda: szakértői munka

Falszárító Bt.: fúrt injektálás, utólagos szigetelés

Ablak-Bau Kft.: speciális ablakok gyártása, beépítése

Pf Trading Kft.: víz, csatorna, fűtés szerelés

Lakel Bt: villanyszerelés

NO-BA-UN Kft.: hidegburkolás

TOP Trade Kft. PVC burkolat

Bognár Zsolt: PVC burkolat felfektetése

Saint Gobain C.P.H. Kft. lélegző vakolat

Kiss Sándor: festés-mázolás

Akik pénzzel támogatták a tervet:

Keresztény Értékmegőrző Egyesület (Szalma Botond)

Széchenyi Lion’s Klub (Sass Kortsák Edina)

www.szepsegboker.hu (Dr. Szabó Judit)

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support