Újabb esély életmentő beavatkozásra

Az intenzív terápia számos gyógyszerének alkalmazása csak vénabiztosítás birtokában lehetséges. Sajnos a kritikus állapotú gyermekeknél a súlyos keringészavar miatt előfordulhat, hogy a vénapunkció és kanülálás ismételt próbálkozások ellenére is sikertelen, miközben a hatékony kezelés késlekedése tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Ezekben a vészhelyzetekben életmentő lehet egy megfelelő lumenű tű beszúrása a csontvelőbe, ahová minden intravénás gyógyszer és infúzió beadható. Ez a módszer: az intraosszeális punkció kis gyakorlással, gyorsan elsajátítható.

Nem csoda hát, hogy nagy örömünkre szolgált, amikor május 24-én a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke és szakmai vezetője: dr.Gesztes Éva  megajándékozta Gyermek-Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályunkat az EZ-IO vidacare intraosszeális fúróval, melyet dr.Velkey György főigazgató főorvos vett át kórházunk nevében.
A sors kegyessége folytán az átadás után két nappal magunk is tanui lehettünk az eszköz hasznosságának és fontosságának, amikor egy súlyos sokkos, vénázhatatlan kisgyermeknél alkalmazva, a keringészavar gyorsan rendezhetővé vált.
Hálás szívvel köszönjük a Magyar Gyermekmentő Alapítvány nagylelkű adományát!

Dr. Mikos Borbála

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support