„Út az életért” 2014

Az „Út az életért” címet viselő egészségügyi szűrő programot a Református Missziói Központ idén is megszervezte. A Központ adta a szervezőmunkát, a felszerelést, az adománycsomagokat, a Bethesda pedig az önkéntes munkára elszánt orvosai, ápolói és egyéb munkatársai szakértelmét és segítőkészségét.

A korábbi években már összeszokott, bejáratódott csapatok járták a vidéket május 13 és 29 között.

Általában a helyi református lelkész hirdeti meg a településen az eseményt, és gyűjti össze a jelentkezőket, akik vagy a parókia, vagy az iskola épületében, esetleg a helyi kultúrházban juthattak orvosi vizsgálathoz. Most ezeken a településeken jártunk: Dencsháza, Tóthszentgyörgy, Istvándi, Tiszakarád, Szendrőlád, Sárkeresztúr, Ózd, Hodász, Igal, Pocsaj, Gáborján.

A tavalyiakhoz képest nem sok változást láttunk. A statisztikai adatok igazak: mindenütt a néppetegségnek számító magas vérnyomás, egyéb keringési és mozgásszervi panaszok, az emésztőszervek problémái, valamint a túlsúly, fogászati elhanyagoltság, valamint szociális bajok tömegével találkoztunk. Szembetűnő, hogy mennyire ki vannak éhezve az emberek a jó szóra, arra, hogy elmondhassák egy értő fülnek gondjaikat, vagy csak beszélhessenek magukról. Átlagban napi 80 ember jelentkezett szűrésre minden életkorból és mindkét nemből, de bizony volt nem egy olyan település, ahol 90-100 ember várakozott türelmesen órákon át, hogy bejuthasson a vizsgálatokra, még akkor is, ha az ajándékcsomag már  elfogyott.

Minden tiszteletünk és együttérzésünk azoké a körzeti orvosoké, védőnőké, tanároké, szociális munkásoké, lelkészeké, önkormányzati dolgozóké, és még sorolhatnánk, akik a „végeken” teljesítenek szolgálatot nap, mint nap. Hatalmas feladat ez, igen nehéz körülményekkel az emberi tényezőt is beleértve, ugyancsak próbára teheti a lelket. Láttunk ugyanakkor nagyon szép törekvéseket és sikereket, szinte a semmiből létrehozott és jól működő, tehetséggondozó iskolákat, lelkes szakembereket.
Orvosaink, akik a vidéket járták: Siegler Zsuzsanna, Mikos Borbála, Bene Krisztián, Szombati Klára, Bodó Tímea, Hercsuth Magdolna
Asszisztensek, akik velük mentek: Kissné Bánfi Rozália, Kotora Györgyi, Németh Nikolett, Novák Erika, Schillingerné Ildikó.

Iskolai prevenciós előadásokat tartottak: Németh Sándor,  Rideg Gyula

Köszönjük a Missziónak, hogy idén is bevontak a munkába, név szerint Vida Szabolcsnak és Virág Enikőnek, akiknek köszönhető, hogy a helyszíneken minden gördülékenyen zajlott és gondját viselték kis csapatainknak.
-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support