Altatásban fogászat

ALTATÁS, FOGÁSZAT ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Altatásos fogászat SNI-s gyermekeknek. Vajon mit él át az a gyermek, aki speciális bánásmódot igényel, és megtudja, hogy fogászati beavatkozás vár rá? Egy ilyen kisgyermek számára, aki gyakran még egy rövid ideig tartó kooperációra sem képes, az hogy be kell ülnie egy fogorvosi székbe, rettenetes stresszel jár.

„Hiányozni fogtok. Ne változzatok meg! Szeretünk titeket!”- üzente a Bethesda Gyermekkórház egyik kis páciensének édesanyja. Gyermeke az intézmény altatásos fogkezelésén vett részt.

Vajon mit él át az a gyermek, aki speciális bánásmódot igényel, és megtudja, hogy fogászati beavatkozás vár rá? Egy ilyen kisgyermek számára, aki gyakran még egy rövid ideig tartó kooperációra sem képes, az hogy be kell ülnie egy fogorvosi székbe, rettenetes stresszel jár.

Korábban ezek a kis betegek nem részesülhettek fogmegtartó kezelésben, pedig sokuknál a fogápolás minimuma sem biztosítható, az ellátásuk pedig kimerült abban, hogy bódításban kihúzták a problémát okozó fogakat-avatott be dr.Jáky lászló, a Bethesda Gyermekkórház  SNI (Sajátos Nevelési Igényűek) fogászati ambulanciájának vezető főorvosa.

SNI FOGÁSZAT: EGY ÁLOM VÁLT VALÓRA

20 évvel ezelőtt azonban a Bethesdában megszületett egy álom arról, hogy milyen jó lenne, ha lehetővé válna egy altatásban végzett fogorvosi ellátás, ami ezeknek a gyerekeknek a problémájára végre valódi megoldást adhatna. Igaz, jó pár évet kellett még várni arra, hogy a megfelelő jogszabályi háttér megszülessen, és a személyi és tárgyi feltételek is adottak legyenek. 2015 októberében azonban megnyithatta kapuit a Bethesda Gyermekkórház SNI Fogászata, így egyike lett annak a hat fogászati centrumnak, ahol olyan gyermekeket kezelnek, akik alapbetegségükből adódóan speciális bánásmódot igényelnek, együttműködésükben korlátozottak, és emiatt a fogászati ellátásuk csak altatásban végezhető el. Mivel ez az ellátási forma NEAK finanszírozott, az ilyen gyermeket nevelő családoknak ingyenes.

ODAFIGYELÉS, TÁJÉKOZTATÁS, GONDOS ELLÁTÁS

  • Megmelengeti a szívünket, hogy ma már egymásnak ajánlják a szülők az SNI Fogászatot, így egyre gyakrabban csöng a telefonom- mesélte lelkesen Lesti József, aki az ambulancia motorja, nélkülözhettelen összekötő kapocs a szülők és a szakorvosok között. Ezek a szülők 24 órás szolgálatban állnak, nagy teher van rajtuk, így igyekszem minden részletre kiterjedően ellátni őket információval. Jómagam személyesen is ellátogatok a rendelőbe, hogy a telefonhanghoz arcot is tudjanak csatolni, és igyekszem minden problémájukban segíteni őket.
  • Először ambuláns rendelői keretek között kell eldöntenünk, hogy valóban szükséges-e a fogászati beavatkozás, és ez valóban kivitelezhetetlen-e éber körülmények között. Amennyiben mindkét kérdésre igen a válasz, akkor a beavatkozást fokozott biztonságot nyújtó kórházi körülmények között végezzük el altatásban- foglalta össze dr. Jáky László az SNI Fogászaton zajló kétlépcsős ellátást.

MIBEN TUD SEGÍTENI AZ ALTATÁSOS FOGÁSZAT?

Az altatás olyan nyugodt körülményeket teremt, ami alatt – bizonyos korlátok mellett – teljes fogmegtartó kezeléseket is elvégezhetnek azoknál a gyerekeknél, akiknél korábban többszöri próbálkozás után is kudarcot vallottak.

Az altatásos fogászat másik fontos előnye, hogy ilyenkor akár egy hosszan elnyúló, rengeteg stresszel járó kezelést is kiválthat.

Mivel az ambuláns vizsgálat során – ha szükséges -, a várakozási időt is rugalmasan le tudják rövidíteni, így valóban egy családbarát, segítő ellátási formában lehet része az SNI Fogászathoz forduló pácienseknek.

A TITOK: TÜRELEM ÉS SZERETET

S hogy mi az itt dolgozók titka?

  • A türelem- mondja magától értetődő természetességgel Lesti József, aki szerint ez itt alapvető érték a kollégák között.
  • A szeretet! – teszi hozzá dr. Jáky László. A tapasztalataink, a gyerekekkel való közös munka megtanított bennünket olyan fontos dolgokra, hogy míg egy Down-szindrómás gyermek igényli az érintést, addig egy autista páciensünk esetében ez nagyon zavaró lehet. Itt minden rezdülésnek és mozdulatnak üzenetértéke van számunkra.

Vannak persze kudarcok. Nem vagyunk csodákra képesek,  de rugalmasan állunk a dolgokhoz, és nem zárkózunk el a szokatlan megoldásoktól sem. Azt hiszem, ez a legfontosabb. Így oldottabban, eredményesebben tudunk vizsgálni, amit nagyban megkönnyít gyerekbarát, színes rendelőnk is, ahol nem kell feszélyezve érezniük magukat ezeknek a gyerekeknek.

Szöveg: Kiss Virág

További információ

Szerző:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support