Idegentestek a légútban

Így mentheted meg az életét, ha félrenyelt és fullad! Rohangál a játszótéren mogyoróval a kezében, vagy egyszerűen csak szeret felfedezni, és a szájába dug mindent, amit talál. De az is lehet, hogy evés közben beszél, bohóckodik. Mindennapos élethelyzetek, amelyekből végzetes tragédia is lehet. Ha ugyanis egy ételdarab vagy egy apró tárgy elakad, és lezárja a légcsövet, az azonnali halált is okozhat.

Legódarab, fülbevaló, kagyló, gombostű, gémkapocs, csirkecsont, dió, mogyoró, répa, alma, borsó, rizs. Dr.Sz.Kovács István, a Bethesda Gyermekkórház osztályvezető főorvosa és Dr.Ternai Zita gyermek fül-orr-gégész szakorvos azokat a dolgokat sorolja, amelyeket a leggyakrabban felszippantanak vagy félrenyelnek a gyerekek. A csöppségek ugyanis mindent a szájukba vesznek, ami a kezük ügyébe kerül. Az osztályon egyébként gyűjtik is azokat a tárgyakat, amelyeket gyerekek légutaiból távolítottak el.

LEGGYAKORIBB ESETEK

A főorvos szerint a mogyoró a leggyakoribb, de bármilyen zöldség vagy gyümölcs is gyakran okoz gondot.

”Amikor a kisgyerekeknek még csak az első négy metszőfoguk bújt ki, akkor, ha bedugja az ételt a szájába, ahol elmetszi a fogával, utána azt a darabot fogja lenyelni.” – mondja Dr.Sz.Kovács István.

GOLYÓSTOLL

”Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor a golyóstoll végét szippantotta be a gyerek, az pedig a gége alatt állt meg. Miközben a kórház felé tartott vele a mentő, végig azon izgultunk, nehogy elforduljon, mert akkor meg is fulladhatott volna.” – emlékszik vissza a Bethesda Gyerekkórház osztályvezető főorvosa.

GOMBOSTŰ

”Volt olyan esetünk is, hogy gombostűvel köpőcsövezett egy gyerek, és ahogy szívta be a levegőt, úgy a gombostűt is felszippantotta. Csak időnként okozott Nála ez panaszt, de a röntgenen látszott, hogy a gombostű benne van a hörgőben.” – mondja Dr.Ternai Zita szakorvos.

CSIRKECSONT

”Egy másik emlékezetes történet, amikor a 10 hónapos babát húslevessel etettek és a csirkecsont kiálló részét véletlenül lecsípték és a szájába tették.” – mondja a főorvos.

KAGYLÓDARAB

”Volt, hogy egy kagylódarab állt be a gége alsó részébe szintén beszorulva. Belégzéskor egyébként egy sípoló hangot ad ki ilyenkor egy gyermek. Ilyenkor gyanús hogy a légutakban valamilyen szűkületet okozó dolog van. Az asztmások pedig inkább kilégzéskor sípolnak” – árulja el Dr.Ternai Zita gyermek fül-orr-gégész szakorvos.

FÜLBEVALÓT NE!

A főorvos azt javasolja, hogy csecsemők fülébe ne kerüljön fülbevaló, az ugyanis könnyen kikapcsolódhat, az ágyban pedig a baba beszippanthatja, ami nagyon veszélyes. Ilyen esetekkel is találkoztak már.

HALÁLESETEK

A legszakszerűbb ellátás ellenére is évente egy-két gyermek életét veszti légúti idegentest miatt.

”Pár éve volt, hogy répát ettek az óvodások. Egyikük félrenyelt és az egész légcsövet lezárta a répa. Hiába volt szemben a mentőállomás és hiába sikerült kivenni a répát a légcsövéből, a gyerek agyhalottá vált közben. Szülei felajánlották a szerveit donornak.” – emlékszik vissza Dr.Sz.Kovács István.

Hozzáteszi, hogyha szerencsénk van, időben kiér a mentő, a szakemberek pedig egy intubációs tubussal ilyenkor megpróbálják leküldeni az idegentestet az egyik hörgőbe, hogy a fél tüdő tudjon működni. Azonban ha megakad, akkor 1-2 percen belül bekövetkezik a légzési elégtelenség vagy akár a halál.

Tünetek

  • Hirtelen jelentkező intenzív ingerköhögés,
  • sípoló hang légvételkor,
  • szapora légzés,
  • erőlködés,
  • súlyosabb esetben kékülés,
  • ha már kevés az oxigén, akkor a száj kékülése,
  • eszméletvesztés.

Előfordulhat az is, hogy már régóta köhög a gyermek, amikor kiderül, hogy idegentest okozza a problémát. Dr.Ternai Zita azt mondja, ha az idegentest sokáig van a szervezetben, akkor az helyi gyulladást vagy tályogot is okozhat.

”Ha köhög a gyermek és gyanús, hogy van idegentest a légútban, akkor orvoshoz kell fordulni. A háziorvos meghallgatja, hogy van-e hallgatózási különbség a két tüdőlebeny között, ilyenkor ugyanis szokott eltérés lenni.” – figyelmeztet a szakorvos.

MINDEN MÁSODPERC SZÁMÍT! ÍGY SEGÍTHETSZ MEGMENTENI AZ ÉLETÉT!

Az orvosok azt javasolják, hogy minden esetben azonnal tárcsázzuk a 104-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámot. Amíg pedig kiér a mentő, a Heimlich-manőverrel próbálhatunk segíteni gyerekünknek. Ezt 5 éves kor felett alkalmazzuk.

”Ezt úgy kell kivitelezni, hogy a has felső részénél a bordakosár alatt hátulról átöleljük a gyereket és egy hátrafelé nyomással növeljük a nyomást és ez által a mellkasban és próbáljuk a rossz útra tévedt dolgot jó helyzetbe pozícionálni vagy akár ki is köhögtetni a gyerekkel.” – mondja Dr.Ternai Zita és hozzáteszi, hogy 5 év alatti gyermekeknél ezt másképp kell alkalmazni. A szakember azt javasolja, hogy a babákat hassal lefele fektessük a tenyerünkbe és így próbáljunk meg pici ütéseket gyakorolni a lapockái közé. Ezeken túl pedig mindenképp bíztassuk köhögésre gyermekünket!

A cikk folytatása itt olvasható.

Szöveg: Tóth Nikolett, csaladinet.hu

Szerző:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support