“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

Felület
Állítsa be a kezelőfelületet, hogy megkönnyítse a használatát különböző körülmények között.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza                              
1146 Budapest, Bethesda utca 3. Hiteles egészségügyi weboldal
+36-1-920-6000 
bethesda@bethesda.hu 

Bethesda Youtube Bethesda Facebook Bethesda Instagram

 

Címlap / Rólunk / Híreink / Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés

Híreink arhív

Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés | Bethesda Gyermekkórház

Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés
Földváryné M. Kiss Réka Tóth Ilonáról tartotta előadást
Tóth Ilona (Cinkota, 1932. október 23. – Budapest, 1957. június 28.) szigorló orvos, akit az 1956-os forradalom után kivégeztek. Személye az 1956 utáni megtorlások egyik szimbolikus alakja.
A Szigeti Veszedelem Zenekar Gérecz attila megzenésített verseiből adott elő részleteket. Fehérváry Lilla, Mészárso Tibor és ifjabb Csoóri Sándor
Összeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. Társai közül négyet halálra ítéltek, hármat kivégeztek. A váci börtönbe vitték, ahol a verselés mellett német, angol és francia költők verseit is fordította. A nagy dunai árvíz idején 1954. július 18-án a váci börtönből kijutva és az áradó Dunát átúszva – ez nem csekély sportteljesítmény volt –, Budapestre szökött. Három nap múltán – miután valaki besúgta – letartóztatták és újra bebörtönözték.
a Bethesda kitűzők a másokért tett önzetlen szolgálat szimbólumai
Rádóczki Balázs informatikus
Radnai Csilla Gyógytornász
Nagyné Kati takarító
Lesti József
Lajosházi Dóran asszisztens
Korzenszky Klára pszichológus
Major Boglárka takarító
dr. Gyorsok Zsuzsanna neurológus főorvos
Gyarmati Mónika rtg asszisztens
Frey Brigitta takarító
Bodnár István műszaki szakember
Baranyai Nikloett
Dr. Balog Judit gyermekpszichiáter
Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés
Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés
Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés
Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés
Benczéné Kriszta
Somlai Kiss Viktoria
Balkovics Sándor
Szabadics Zoltán
Dr. Tóth Ernő
Dr. Bagdy Emőke
Sipos Zsanett gyógytornász

Reformációi istentiszteletünket idén összekötöttük az október 23-ról való megemlékezéssel is. Most, hogy nincs semmilyen kerek évfordulója, szeretettünk volna megemlékezni magunk közt azokról a napokról, amikor legtöbbünk még nem is élt, vagy ha már igen, még igen fital gyermek volt. De közös tapasztalat, hogy családunk történetéből hozunk magunkkal emlékeket, történeteket, és az egész életünket meghatározó sorsot.

A reformáció és a mi kis magyar történelmünk fájdalmas eseménye: '56, nem sok közös alapot hordoz. De egy nagyon fontosat igen. "Itt állok, másképp nem tehetek" - mondta állítólag Luther márton a wormsi birodalmi gyűlés előtt utolsó érvként bezárva beszédét 1521 januárjában. És nem volt más lehetőségük a hatalommal szemben állóknak Magyarosrszágon 1956 októberében sem.

Az ünnepi igehirdetés a hatalomról és a hatalomhoz való viszonyulásról szólt, meg a keresztyén szabadságról Rideg Gyula kórházlelkész által.

Az ünnepre előadóként meghívtuk Földváryné KIss Réka történészt, néprajzkutatót, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökét, aki Tóth Ilona orvostanhallgató koncepciós perén keresztül mutatta be a református gyökerekig visszavezethető hűséges helytállás minden részletét a kommunista erőszakkal szemben.

Vendégünk volt a Sziget Veszedelem Zenekar néhány tagja Fehérváry Lilla vezetésésvel, Mészáros Tibor és ifj. Csoóri Sándor közreműködsésével, akik Gérecz Attila magyar költő, sportoló, forradalmár,   az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.megzenésített verseivel mutatták be a kortársak élményeit, életérzését.

Velkey György főigazgatónk Bethesda kitűzővel köszöntötte a kórházat segítő külsős, ezáltal a közösség tiszteletbeli tagjait:  Prof Bagdy Emőke  professzor asszonyt, dr. Tóth Ernő szemész főorvost, Szabadics Zoltán a Szabadics Zrt. elnökét és a Holnapocska tábor alapítóját, Balkovics Sándor írót, Hájer Csabát Sicontact Kft.értékesítési vezetőjét, Somlai Kis Viktóriát, az Alapítványt segítőjét, és Benczéné Krisztát az Alapítvány segítőjét.

Munkatatársaink közül ugyancsak kitűzőt kaptak az 5 éves jubileumuk alkalmából: dr. Balogh Judit ADHD Központ, Baranyai Nikolett II. Bel. Ambulancia, Bodnár István műszak, Détári Réka gyógytornász / rehab, dr. Erdélyi Fruzsina gyermekgyógyász, Frey Brigitta takarítónő, Gyarmati Mónika radiológia, dr. Gyorsok Zsuzsanna neurológia, Harangozóné Major Boglárka takarítónő  gyógyszertár, dr. Kincses-Szabó Magdolna pszichoszomatika,  Korzenszky Klára pszichológia,  Lajosházi Dóra gégészet,
Lakatos Pálma Dalma III. belgyógyászat, Lesti József Aneszt/intenzív,  dr. Lévai Tibor Aneszt/intenzív,  Mészáros-Boros Fruzsina sebészet, Nagy István Bálintné takarítónő, dr. Orosz Miklós intenzív, Radnai Csilla gyógytornász, Rádóczki Balázs informatika, Sipos Zsanett gyógytornász.

Az ünnepséget szeretetvendégség zárta.

-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: BT

Reformációi istentisztelet és Október 23-ai megemlékzés

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Érdemes később újrapróbálkozni.