“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

A mandulaműtétről | Bethesda Gyermekkórház

A mandulaműtétről

Mi a mandulaműtét?

A garatmanadulák eltávolítását orvosi szakszóval tonzillektómiának nevezzük.
Gyermekkorban a tonzillektómia javallatai nem egységesek, kórházanként is eltérőek lehetnek. Míg régebben nagyon gyakran történt mandula kivétel, addig napjainkban sokkal jobban körülírt esetekben kerül sor műtétre.

 

Miért lehet szükség a mandulaműtétre?

A jelentősen megnagyobbodott, megviselt, kráteres felszínű mandulák gyakran beszűkítik a garatot, ezáltal légzési akadályt, nyelési nehezítettséget okozhatnak. A visszatérő felső-, alsólégúti megbetegedések hátterében is állhat a megnagyobbodott mandula.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások, -tüszős mandulagyulladás- tályogképződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják.
Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, vesegyulladást stb. Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani. Az a legjobb megoldás, ha a garatmandulák eltávolítására gyermekgyógyász és orr-fül- gégész közös döntése alapján kerül sor.

Műtét alatt és után

A mandulaműtét ma már intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Az intubációs narkózis védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be.

A műtétet követő órákban javasolt a vér aspirációjának elkerülése miatt a beteget oldalára fektetni.
Az első néhány napban a fekvés, ill, nyugalom, valamint a nyakra helyezett hideg borogatás jelenti az utókezelést. A táplálék a műtétet követő 10 napig folyékony-pépes jellegű. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben kúp ajánlott.

A mandula kivétel leggyakoribb szövődménye a vérzés. Ez felléphet közvetlenül a beavatkozás után is, vagy jóval a műtétet követő napokban, amikor a seb helyén képződött lepedék leválik. Ezek a vérzések jelentősek is lehetnek, ezért azonnali orvosi ellátás szükséges.

A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be.
Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul. A gyermeket a műtét utáni 1-2. napon szobában kell tartani, mozgását korlátozni kell, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára. Lehetőleg ne kiabáljon, ne sírjon. Darabos, forró és fűszeres ételt ne fogyasszon, a torok-mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell, 8-10 napig csak toroköblítést végezzenek csak. A fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, főleg evés közben és nyelés kapcsán. A fájdalmak csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazzuk. Fülészeti vizsgálat abban az esetben indokolt, ha a fájdalmak ezekkel a szerekkel önmagukban nem csökkenthetők.
A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat. 
Külön felhívom a figyelmet, ha gyermek véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, a gyermeket azonnal a műtétet végző osztályra vissza kell vinni, erre a célra az Országos mentőszolgálat segítségét is igénybe lehet venni. Ha gyermek panaszmentes- mint ahogy az legtöbbször lenni szokott, a műtét után egy héttel közösségbe - iskolába,  óvodába, bölcsödébe - járhat, azonban kívánatos testnevelés alól még két hétig a felmentése, úszás alól pedig három hétig. Étkezésnél a gyermek se forrót, se fűszereset, se darabosat ne fogyasszon. Bőséges folyadékbevitel viszont nagyon fontos. A gyermek a műtét után fagylaltot fogyaszthat.

 

Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph