“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

Felület
Állítsa be a kezelőfelületet, hogy megkönnyítse a használatát különböző körülmények között.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza                              
1146 Budapest, Bethesda utca 3. Hiteles egészségügyi weboldal
+36-1-920-6000 
bethesda@bethesda.hu 

Bethesda Youtube Bethesda Facebook Bethesda Instagram

 

Címlap / Kisokos / A csecsemő táplálása

A csecsemő táplálása | Bethesda Gyermekkórház

Csecsemő táplálása

"A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás."

Ezt a tápszeres dobozokon gyakran olvasható információt igen fontos szem előtt tartanunk, amikor az alábbiakban leírtakat olvassuk.
A szoptatásról más helyütt írunk bővebben, itt arról szólunk, hogy mit tehetünk, ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, illetve ha a gyermek életkora miatt már kiegészítő táplálásra is szükség van.

Kiegészítő táplálás

 • A tápszerek: A megszületést követő első hat hónapban az egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét is teljes mértékben kielégíti a kizárólagos szoptatás.
  Akkor, ha nincs, vagy nem elegendő az anyatej mennyisége, úgynevezett "anyatejpótló" tápszerre lesz szükség az első hat hónapban. Ezek a különböző nevű készítmények "HA", illetve "1"-es számmal jelzett formái. Ezeket a készítményeket szinte kivétel nélkül csak orvosi vényre adják ki a gyógyszertárakban. A csecsemőtápszerek összetétele szigorúan szabályozott, az egyes csoportokon (pl. "1"-esek, vagy "HA"-k) belül a különböző gyógyszergyártók készítményei között nincs jelentős különbség.
   
 • 6 hónapos kor után következnek az ún. "követő" vagy "elválasztó" tápszerek, ezek a "2"-esek, melyeket a gyümölcsök, főzelékek mellé kiegészítésként adhatjuk, ha már nincs, vagy nem elegendő az anyatej.

  A tápszerek általában por vagy granulátum formában kaphatók, de forgalomban vannak már folyékony, kész tápszerek is. A por-készítmények felhasználásakor pontosan tartsuk be a csomagoláson leírt elkészítési utasításokat! Mindig forralt (kb. 5 percig), majd kb. 50  C-ra lehűtött ivóvízben oldjuk fel az előírt, az adagolókanállal pontosan kimért mennyiséget, majd testhőmérsékletig tovább hűtve adjuk a gyermeknek. Az elkészített tápszert 24 órán belül, hűtőben tartva még felhasználhatjuk.
  Ha a csecsemőt kizárólag tápszerrel tápláljuk, akkor a szoptatott csecsemőkhöz képest az ő esetükben hamarabb, már 4-6 hónapos korukban megkezdhetjük a kiegészítő táplálást is.
   

 • A kiegészítő táplálás:
  Az anyatej, illetve a tápszer mellé adott egyéb táplálékot nevezzük "kiegészítő"-nek, ez alatt értjük pl. a gyümölcsöket, főzelékeket, gabonaféléket.

  Mikor?
  Kizárólag szoptatott csecsemők esetében kb. hat hónapos kortól vezessük be a szoptatás mellé a kiegészítő táplálást, mivel ekkor a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a gyermek igényeit. Tápszeres gyermekek esetében a kiegészítő táplálás bevezetése már 4 hónapos kortól fokozatosan ajánlott.

  Hogyan?
  Az új ízek bevezetésekor mind a mennyiséget, mind a minőséget illetően alapvetően fontos a fokozatosság elve. Egyenként vezessük be a gyermek étrendjébe az ismeretlen ízeket és először csak kis mennyiséget kapjon belőlük. Célszerű az első alkalommal a délelőtti vagy a déli szoptatás/tápszer előtt próbálkozni, kb. 1-2 kávéskanálnyi mennyiséggel. Ha nem ízlik, ne erőltessük! Egy-egy újdonság bevezetését követően 5-7 napig ne próbálkozzunk másik ismeretlen ízzel! Kb. 2-3 hét szükséges ahhoz, hogy egy tápszeres/anyatejes étkezést teljesen lecseréljünk. Ajánlott, hogy legutoljára a reggeli, majd az esti szoptatást/tápszert hagyjuk el.

  Mit?
  Gyümölcsök közül kezdjünk almával, majd folytathatjuk őszibarackkal, sárgadinnyével, meggyel, cseresznyével, szilvával, körtével, banánnal, naranccsal. Először mindig a gyümölcs levét kínáljuk, majd idővel kínálhatunk pépet is. Csecsemőkorban ne adjunk aprómagvas gyümölcsöket, mint eper, málna. A gyümölcsöt ne édesítsük, különösen ne használjunk 1 éves kor alatt mézet!

  A gabonaféléket hat hónapos kor alatt kerüljük, ezt követően szintén a fokozatosság szem előtt tartásával kínálhatjuk. A főzelékek bevezetését a burgonyával kezdjük, ez jó alap lesz a későbbiekben az egyéb zöldségfélék elkészítésekor is.

  A zöldségeket mindig turmixoljuk, a héjasakat (pl. zöldborsó) pedig passzírozzuk! Darabosan csak akkor adhatjuk, ha a gyermeknek már hátsó fogai is vannak és tud rágni! Sűrítésnek használhatjuk a burgonyát, vagy később fokozatosan a rizst, esetleg kukoricapelyhet is. A burgonya megismerése után folytathatjuk a zöldség-sort sárgarépával, céklával, sütőtökkel, főzőtökkel, brokkolival, gesztenyével, kelbimbóval, spenóttal, zöldborsóval, zöldbabbal.

  A "K" betűs zöldségeket (karfiol, karalábé, kelkáposzta) kb. 9-10 hónapos korban vezessük be, ekkor már általában nem okoz nehézséget emésztésük. Fontos, hogy az alapanyagok ellenőrzött helyekről származzanak, lehetőség szerint próbálkozzunk vegyszermentes zöldség-gyümölcs beszerzésére!
  Törekedjünk arra, hogy a csecsemő ne kapjon tartósítószer, mesterséges színezék-, vagy ízesítő tartalmú élelmiszert.

  A főzelékek komplettálása alatt a hússal, növényi olajakkal, majd tojással történő kiegészítést értjük. A húsok közül először baromfi, majd sertéshús javasolt, fontos az alapos hőkezelés (főzés, sütés)! A csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal szerepeljen az étrendben! A tojás igen hasznos tápanyagokat tartalmaz, de az allergia lehetősége miatt a fehérjét ne adjuk 1 évesnél fiatalabb gyermeknek! A sárgáját kb. 8-10 hónapos kortól kínálhatjuk.

  A szín tehéntejet összetétele és ugyancsak az allergia veszélye miatt szintén 1 éves korig ne adjuk! A savanyított tejtermékeket (túró, sajt, joghurt), ha a családban nincs tehéntej-fehérje allergiás, 8-9 hónapos kortól fokozatosan bevezethetjük. A növényi olaj szintén hasznos kiegészítője a főzelékféléknek, kis mennyiségben (kb. 1 kávéskanál 1 deci főzelékhez) adhatjuk kb. 7-8 hónapos kortól.
   

 • Mennyiségek
  Egy újszülött kb. 3 óránként eszik, azaz eleinte naponta akár nyolcszor is, majd az evések ritkulnak, a mennyiség pedig fokozatosan növekszik. Az élet első kb. 1-3 hónapjában a csecsemő a testsúlya kb. 15%-ának megfelelő mennyiségű anyatejet fogyaszt naponta (tehát pl. egy 5 kg-s gyermek kb. 750 ml-t) Ez a mennyiség fokozatosan csökken, 6 hónapos korban kb. 120 ml/kg adagra. Törekedjünk arra, hogy a gyermek hat hónapos korát követően fokozatosan érje el a kb. napi fél liternyi tápszer/anyatej fogyasztását, a többi igényét a fent részletezett kiegészítő táplálásból fedezze! Az étkezések száma 6 hónapos korra naponta kb. 5-6, majd később 5 legyen, az egyszeri adag pedig kb. 200-250 ml.
   
 • Végül szeretnénk felhívni a figyelmet az olajos magvak veszélyeire. Egyrészt az allergizálódás veszélye miatt nem ajánlott fogyasztásuk 1 éves kor alatt, másrészt az aspiráció, vagyis a fulladás veszélye miatt ezen életkoron túl is (kb. 4-5 éves korig) csak nagy óvatossággal adjunk ilyesmit a kicsiknek! A félrenyelés megelőzésére egyéb ételek fogyasztásakor is fordítsunk gondot, az étkezés mindig felnőtt ellenőrzése mellett történjen, ha már a gyermek önállóan eszik is. Soha ne etessük gyermekeinket játék, futkározás közben, mindig ültessük asztalhoz! A jó nevelés mellett a fentiek értelmében ennek egészségmegőrző szerepe is van!

 

Kapcsolódó anyagok

Szoptatási és csecsemőtáplálási Ambulancia
Az alternatív táplálkozás és a terhesség, szoptatás kapcsolata

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: BT