POSZT-COVID ambulancia nyílt a Bethesda Gyermekkórházban

Hegedűs Márk írása
Az eredeti cikk a Reformátusok Lapjában jelent meg.

A kislány már a konyhába se tudott bemenni, az ételeket romlottnak, a húsokat rothadónak, büdösnek érezte, szinte nem evett, sokat fogyott – ez csak egy történet azok közül, amellyel felkeresték már a református Bethesda Gyermekkórház poszt-covid ambulanciáját. Hogyan tudnak segíteni? Erről is kérdezzük Takács László gyermekorvost, infektológus rezidenst, a poszt-covid ambulancia orvosát.

Ilyen sok a beteg, ezért kellett külön poszt-covid ambulanciát indítaniuk?

Elég sok ahhoz, hogy külön foglalkozzunk velük. Sokszor kerestek meg bennünket a sürgősségi és más ambulanciánkon poszt-covid esetekkel, azaz a fertőzésből megmaradó, vagy azután néhány héttel megjelenő tünetekkel, amelyek leginkább a tizenéveseket érintik, a kisebb gyerekeknél nem jellemzőek. És jönnek long-covid panaszokkal, vagyis hosszan, akár hónapokig elnyúló tünetekkel.

Például milyen tünetek ezek?

Sokan pszichológiai problémákkal érkeznek, ez hosszadalmasabb beszélgetést, részletesebb felvételt kíván, erre egyáltalán nem volt lehetőség például a sürgősségi ambulanciai ellátásnál. Tipikus tünetek az ízlelés és a szaglás zavara, amely akut covid fertőzésnél is előfordul, van, akinél visszatér a probléma, másnál el se múlik, akár hónapokig megmarad. Sokan érzik a húsos ételeket rothadónak. A fej- és hasfájdalom is gyakori, de nem csak a koronavírus okozhatja.

Tudnak segíteni?

Nem szeretnék illúziókat kelteni, mivel az ambulanciánk egy hónapja működik. Célunk egyelőre a differenciáldiagnosztika. Először is, meg kell állapítanunk, hogy a gyermek tényleg volt-e koronavírus fertőzött, ehhez, ha kell, ellenanyag-szintet ellenőrzünk. Ha bizonyítottan volt covidos, akkor az analízis során megállapítjuk, tényleg van-e összefüggés a tünetek és a fertőzés között. Azaz, ki kell zárnunk, hogy nem más betegség okozza a fogyást, a fájdalmakat, vagy például a szaglászavart. Ha valóban poszt-covid tünetekről van szó, akkor vannak terápiák, amik segíthetnek, például szaglászavarnál nemzetközi tapasztalat alapján mi is alkalmazzuk azt a tréninget, amely során illóolajokat szagoltatunk a betegekkel. Azoknál, akik fogynak, dietetikus segítségét kérjük.

Csak budapestiek kereshetik fel a Bethesda poszt-covid ambulanciáját?

Nem, hiszen a kórházunk vállalta, hogy ez az ellátás országos, vagyis bárhonnan fogadunk gyerekeket. A személyes vizsgálatot egy online időpontfoglalás, és egy kérdőív részletes kitöltése előzi meg. Ezt a POSZT-COVID Ambulancia oldalon találhatják meg az érintettek.

Akit még júliusban beoltanak,szeptemberben teljes védettséggelkezdheti az iskolát!

„A kamasz gyerekek szociális kapcsolataik miatt a tünetmentes átadásban nagy szerepet játszhatnak, ráadásul, mivel a vírus cirkulál, újabb mutációk jöhetnek létre, ezt pedig el kellene kerülni, a negyedik hullámmal együtt” – hangsúlyozza Kollák Zita főorvos, a Bethesda egyik oltópontparancsnoka. A rizikócsoportokba tartozó gyerekeket mindenképp be kellene oltani: azaz, aki cukorbeteg, magasvérnyomása van, túlsúlyos vagy autoimmunbetegsége van, az ne várjon – javasolja a főorvos. Ám a zavartalan szeptemberi iskolakezdés miatt is rendkívül fontos lenne ennek a korosztálynak minél nagyobb arányú immunizálása. Ha júliusban még megkapja valaki az első oltást, akkor szeptemberre kialakulhat a teljes védettség – hangsúlyozza Kollák Zita. A Bethesdában eddig négyezer 12-18 év közötti fiatalt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A vakcinainfo. gov.hu honlapon regisztráló szülők választhatják az oltás helyszínéül a református Bethesda Gyermekkórházat is, függetlenül attól, hogy hol élnek.

Május elején megkezdte működését a poszt-covid ambulancia a Bethesda Gyermekkórházban. A harmadik hullámot követően egyre több gyermek küzd poszt-covidos tünetekkel, nekik szeretnének segíteni alapos kivizsgálással, rehabilitációval újonnan nyílt szakrendelésükön a kórház szakemberei.

Mi az a POSZT-COVID?

A COVID-19 fertőzést átvészelő gyermekek jelentős részénél tapasztalhatóak akár hónapokkal később is fennmaradó, több szervrendszert érintő panaszok. Ezeket a tüneteket összefoglalóan poszt-COVID állapotnak nevezik.

Kik vizsgálják a gyermeket?

A POSZT-COVID Szakambulancia gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, neurológus, gasztroenterológus, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok, gyógytornászok együttműködésével, a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

Milyen tünetekkel érdemes jelentkezni?

Akiknél koronavírus-fertőzést követően hónapokkal később is, az életminőségüket jelentősen rontó tünetek – köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, fáradékonyság, rossz közérzet, szédülés, fejfájás, fogyás vagy étvágytalanság, hasfájás, keringési problémák, viselkedési zavar, tanulási és koncentrációs problémák, álmatlanság, rémálmok, alvászavar, szorongás, érzékcsalódások – maradtak fenn.

Az online időpontfoglalóhoz az alábbi kérdőív kitöltése után jutnak el a szülők: Bethesda Gyermekkórház Poszt-COVID Ambulancia COVID-19 kérdőív

A gyermekeket csak kitöltött kérdőívvel vizsgálják, ahogy a kórház fogalmaz: „A kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe, az orvos ezek alapján tud felkészülni a gyermek kivizsgálására, közös érdekünk, hogy a szülőkkel együtt térképezzük fel ezt a sokrétű tünetegyüttest. Várjuk Önöket szeretettel!”

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:  POSZT-COVID Ambulancia

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support