Mi mindent csinál egy gyógyszerész a Bethesdában?

Bemutatjuk Dr. Vörös Annamária főgyógyszerész-helyettest, aki idén kapott Bethesda díjat

 

1. Mit csinál egy gyógyszerész? Hogy néz ki egy napod?

Gyógyszerész diplomával számos területen el lehet helyezkedni: az emberek leginkább a közforgalmú patikákban találkoznak velünk, de többek között a kórházakban, a gyógyszerfejlesztésben, gyógyszergyártásban, klinikai vizsgálatokban is szükség van ránk.

A graduális képzés után a kórházi-klinikai szakképzést végeztem el. Ennek a kórházi fele foglalja magában mindazt a munkát, melynek eredményeképpen bennfekvő betegeinket gyógyszerrel látjuk el. Értem ezalatt a gyógyszergazdálkodást, a gyógyszerkészítést, egy-egy speciális gyógyszer beszerzését. A klinikai gyógyszerészi feladat a betegágy melletti gyógyítást támogatja egy gyógyszerközpontú tudással, plusz szemléletet adva a team munkájához. Ez egy szakmailag igen vonzó terület, itt van leginkább lehetőség belemerülni a gyógyszerek természetébe. A betegek egyénre szabott gyógyszerelésének optimalizálása, a mellékhatások, gyógyszerallergiák kiszűrése, a gyógyszerek esetleges egymásra gyakorolt hatásának előre vetítése és számos más izgalmas feladat sok gyógyszerész álma. A főgyógyszerész-helyettesi kinevezésem a vele járó feladataival annyira lekötött, hogy a klinikai feladatokba nem tudtam igazából bekapcsolódni. Maradtam a kórházi vonalon, jelenleg ez az én küldetésem. Nem bánom, hogy így alakult – bár szívügyem maradt a klinikum is -, a legfontosabb az, hogy ott legyek, ahol szükség van rám.

 

2. Miért ezt a hivatás választottad?

Pályaválasztáskor – annak ellenére, hogy én is csak annyit láttam a szakmából, amennyit egy vény kiváltásakor tapasztal az ember – minden mást kizárva arra az elhatározásra jutottam, hogy gyógyszerész akarok lenni. Vonzott az egészségügy, az orvosi hivatásban mégsem gondolkodtam. Az nem az én területem. Rabul ejtett a patika illata, ez is számított. A gyógyszerészet remek választás volt, azóta sem tudnék jobbat kigondolni magamnak.  Az utam egyenesen a Bethesdába vezetett, nem volt kérdés, hol helyezkedjek el. Egyik nyári gyakorlatomat itt töltöttem, szeretettel fogadtak és visszavártak. Hálás szívvel emlékezem vissza Pávicsné Zámbó Erika főgyógyszerésznőre, aki nagy hatást gyakorolt rám. 

 

3. Mik a szakmád szépségei és kihívásai?

Kicsit nehéz megfogni a helyettesi beosztást, időnként „szintefőgyógyszerész”, máskor alkalmazott gyógyszerész vagyok, alkalmazkodom a körülményekhez. Általánosságban azért elmondhatom, hogy tulajdonképpen a fő feladatköröm, hogy rendelkezésre álljak, és intézzem azokat az ügyes-bajos dolgokat, amelyek a napi rutintól eltérnek. Hihetetlen, de mindig van egy csavar, sok nehézséggel kell szembenézni.

Felemelő érzés, hogy az orvos keze alá dolgozhatok, és kimondottan szeretem, hogy a háttérben maradhatok. Az egy jó kis kapaszkodó az életemben, hogy értékes dolgot teszek nap mint nap. Ha megkérdezik, mi vagyok inkább: anya vagy gyógyszerész, csípőből az anyát választanám. Kicsit továbbgondolva a kérdést, be kell látnom, hogy ez nem ilyen egyszerű. Nehezen emészteném meg, ha valaki amiatt szenvedne, vagy amiatt nem kaphatná meg a szükséges terápiát, mert én másodsorba helyeztem az ő gondját. Ez az életem legnagyobb kihívása jelenleg: mindkét fronton helytállni. Gyakran úgy érzem, hogy több időt, figyelmet kellene szentelnem a gyermekeimnek, és gyakran úgy, hogy tanulnom kellene. Egy gyógyszerésznek kötelessége folyamatosan frissíteni, bővíteni tudását.

 

4. Ki inspirál téged?

A hitemből sokat merítek. Dávid zsoltára jut eszembe: „Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján” (23. zsoltár). A fontos döntéseim, lépéseim, olykor vakmerő húzásaim előtt szoktam kérni a Szűzanya közbenjárását. 

 

5. Mi volt életed legjobb döntése?

A mérleg jegyében születtem, és bár nem vagyok babonás, az véletlenül pont passzol, hogy mindenen hezitálok. Elhamarkodott döntést soha nem hozok, mindent alaposan átrágok. Utólag már nem ostorozom magam, ha valami balul sül el, hiszen az akkori tudásom és tehetségem szerinti legjobbat hoztam meg.

 

6. Mit csinálnál másképp?

Ebből kifolyólag nem is csinálnék semmit másképp. Hiszem, hogy mindennek megvan a célja, üzenete. Nem akarok visszatekinteni, inkább csak előre nézek.

 

7. Mire vagy a legbüszkébb?

Legbüszkébb a gyermekeimre vagyok. Nehéz őket terelgetni, szinte mindegyik nap kihívás otthon is, de jól van ez így. Ez az ára annak, hogy egyszer majd ki tudjanak állni magukért. Amikor szembesülök azzal, milyen belevaló kölykök, hogy van humorérzékük, vagy megtapasztalom, hogy valójában helyén van a szívük, az nagy boldogsággal tölt el, ilyenkor rettenetesen büszke vagyok.

 

8. Mit jelent neked a Bethesda díj?

Életem másik felében – amikor nem anya, hanem kórházi-klinikai szakgyógyszerész vagyok – a legnagyobb elismerést idén kaptam: Főigazgatónk döntése alapján Bethesda-díjban részesültem. Ez óriási! A díj megerősít abban, hogy jó az, amit képviselek, és hogy jó helyen vagyok. Köszönöm!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support