Kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő csoport kamaszok számára

A gyermekkori elhízás egyre súlyosabb problémát jelent világszerte. Testi következményei mellett pszichés és szociális hatásai sem elhanyagolhatóak. A szakirodalomban többféle testsúlycsökkentő program fellelhető. A Bethesda Gyermekkórházban a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének felnőttek számára kidolgozott kognitív viselkedésterápiás (CBT) testsúlycsökkentő programját alakítottuk át kamaszok számára. 

Az ,,átalakulás mesterei” nevet viselő 20 alkalmas CBT testsúlycsökkentő program féléven keresztül pszichológus, dietetikus és gyógytornász együttműködésében zajlott. Programunk célkitűzése a testsúlycsökkentésen túl a tartósan fenntartható egészséges életmód kialakítása volt. Előzetes endokrinológiai kivizsgálást és első interjút követően, 7 elhízásban érintett 12-17 év közötti kamasszal heti 1 órában összesen 15 alkalommal találkoztunk, emellett 4 alkalommal 60 perces szülőcsoportot és 1 alkalommal 3 órás családcsoportot is tartottunk. A program elején testsúly és testösszetétel mérést végeztünk, valamint különböző pszichológiai kérdőívek kitöltését kértük. A szülők számára egy elhízásról szóló tájékoztató kiadványt állítottunk össze, a kamaszok számára egy munkafüzetet adtunk át. Az egész program pszichoedukációval indult, beszélgettünk a fogyás előnyeiről, hátrányairól, az egészséges táplálkozás alapelveiről és a rendszeres testmozgás fontosságáról. A résztvevőket fokozatosan kisebb célok kijelölésére kértük az evés szokásaik és a mindennapi fizikai aktivitásuk terén. Minden alkalom elején gyógytornász által vezetett rövid tornagyakorlaton vettek részt a csoport tagjai, a foglalkozások végén pedig kisebb ajándékokkal jutalmaztuk a dietetikai kvízjátékban eredményesen szereplőket. A foglalkozásokon érintettük többek között az asszertivitás, az érzelmi vs. tudatos evés, a testkép, az önértékelés és a problémamegoldás témáját. Relaxációs-és légzőgyakorlatok elsajátítására is kiemelt figyelmet fordítottunk. Gondolatnapló segítségével hangsúlyoztuk a gondolatok, az érzések és a viselkedés negatív lelki állapotot fenntartó szerepét és a kognitív modell alapján ismert kölcsönhatását. A csoporttagokat hétről hétre evés- és ivásnapló vezetésére, testsúlymérésre, valamint az adott ülés témájához kapcsolódó ,,küldetés” teljesítésére kértük.  A kamaszok minden héten kaptak a dietetikustól egy otthon könnyen és gyorsan elkészíthető receptet, majd a következő alkalomra elhozták az adott étel fotóját. A szülőcsoport keretein belül áttekintettük az előző hetek tapasztalatait, lehetőség nyílt a nehézségek megosztására, kérdések megválaszolására. A családcsoport alkalmával összegyűjtöttük a családi erőforrásokat és kihívásokat, erősítettük a családon belüli kapcsolatokat.

A program végén újra testsúly és testösszetétel mérést végeztünk, valamint ismételten felvettük a korábbi pszichológiai kérdőíveket. A csoport résztvevőinek bizonyos antropometriai adataiban (pl. derék-, csípő-, combkörfogat) csökkenést tapasztaltunk. A csoporttagok és a szüleik is számos életmódbeli változástatásról számoltak be. A rendszerszemléletben történő ellátás fontossága mellett a sorstársközösség hatását is megfigyelhettük. A 6 hónapon át tartó program befejezése után féléves utánkövetés kezdődött. A további alkalmak által az elért eredmények fenntartását és a visszaesések megelőzését kívánjuk elérni. 

A kamaszok számára szervezett CBT testsúlycsökkentő program multidiszciplináris team munkája által valósult meg: Zöldyné Laszlovszky Anna gyógytornász, Sasvári-Szekeres Anita dietetikus, Mohácsi Magdolna klinikai szakpszichológus részvételével, szupervíziós segítséget Németh Laura klinikai szakpszichológus, részlegvezető pszichoterapeuta biztosított, valamint az ő és Bálintné Ács Adrienn Réka klinikai szakpszichológus jelölt vezetésével került sor a családcsoportra.

Mohácsi Magdolna klinikai szakpszichológus

Testsúlycsökkentő csoport kamaszok számára
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support