Akárhány gyereked is van, vagy lesz, az elsőnek, vagy épp egyetlennek mindenképp különleges helyzete van. Általa válsz te is anyává, ő tesz titeket családdá. Vannak bevált gyakorlatok, amelyek segítenek kihozni a legtöbbet a gyermek elsőségéből! 

Ha többgyerekes családok találkoznak, érdekes megfigyelni, mennyire hasonlóak a kérdéseik, problémáik elsőszülöttükkel kapcsolatban. Persze nagyon sok minden múlik a genetikán, nemek arányán, korkülönbségen, de vannak olyan tulajdonságaik, erősségeik és hátrányaik, amelyek csak a legidősebb gyermekre jellemzőek. A születési rangsoron nem tudsz változtatni, de jó, ha felismered, miért is viselkednek másképp az elsők, és hogyan tudod őt segíteni, hogy ez előnyére váljon.

A maximalista

Anyaként mindent az első gyermekeden tanulsz meg, az összes bizonytalanságodnak, próbálkozásodnak ő az alanya. Meg akarsz felelni a tökéletes anya képének, így ő is ezt a maximalizmust szívja az anyatejjel. Mivel az elsőszülött nem tudja (még) a testvéreit figyelni, életének első részében a legfőbb figyelme csak a szülőre irányul, neki akar megfelelni, fel akar nőni anyához, apához. Amikor a kisgyerek olyan embert akar ugyanis utánozni, aki sokkal idősebb és nagyobb nála, ösztönösen úgy érzi, hogy neki is olyan „tökéletesnek” kell lenni. De ez lehetetlen célkitűzés számára. Így ebből később olyanfokú maximalizmus származik, amivel nehéz megbirkózni. Épp ezért az elsőszülöttet (vagy egykét) óvatosan kritizáld, tudatosan neveld belé, hogy nem kell tökéletesnek lennie, nem azért szeretjük. Ez kicsi dolgokban kezdődik, ha kitereget, ne igazgasd meg utána a ruhákat, hogy tökéletes legyen, elégedj meg az elég jóval. Ha folyton korrigálod, csak még erősebb lesz a már úgyis beléivódott maximalizmus. 

TIPPÜNK: Mutasd meg neki minél gyakrabban, hogy te is tökéletlen van, akár néha egy bocsánatkéréssel is. Ne vedd mindig túl komolyan magadat és a nevelést, próbálj ellazulni és a gyereken kívül másra is figyelni.

A született vezető

Kevin Leman, Születési sor(s)rend című könyvében olvasható az az érdekes kutatás, hogy a nagyvállalatok, országok vezetői mennyire nagy arányban az elsőszülöttek közül kerülnek ki. A 44 amerikai elnök közül 28 elsőszülött volt családjában. Mivel az elsőszülött maximalista, felelősségteljes, precíz és mindig bizonyítani akar, így könnyen kezébe veszi az irányítást. Ez társulhat szolgálatkészséggel is, hiszen gyerekkora óta meg akar felelni a szüleinek, és felelősségteljes rangidősként rá lehet igazán számítani. De megjelenhet agresszív formában is, amikor az elsőszülött erőszakkal is meg szerzi az irányítást, mások figyelmét.

TIPPÜNK: Ne rakj gyermeked nyakába nagyobb felelősséget, mint amennyit elbír. Ha túlságosan irányítani akarja társait, segíts neki, hogy ne váljon hatalmaskodóvá, agresszívvé.

A mini felnőtt

A legtöbb elsőszülött egy kicsit koraérett, vagyis értelmileg szokatlanul korai fejlettséggel rendelkezik. Őszintén, nem érzed néha úgy, hogy a te gyereked azért igazán különleges, okos, majdhogynem zseni?! A kisebbeknél már ritkábban érzi ezt a szülő. Nem véletlen, hogy az elsőszülöttek többnyire hamarabb is tanulnak meg járni, beszélni. Mivel csak felnőttek veszik körül, egy kicsit ők is mini felnőtté válnak. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy az első gyermekem ötévesen betéve tudta Budapest összes BKV járatát, megállóját és kinyomtattatta velem, hogy lefűzze a mappájába. Mi mindenkinek mutogattuk, hogy milyen okos, zseni a gyerekünk és a felnőttek figyelmének kereszttüzébe állítottuk. Határozottan meg voltunk győződve róla, hogy nincs még egy ilyen gyerek a földön… És tény, a többi testvére valóban nem produkált később ilyesmiket, nekik már más stratégiáik voltak és vannak a figyelem kivívására. Minden, amit az elsőszülött tesz, szenzációszámba megy, ezért a folytonos figyelem tényleg jobb teljesítményre is sarkallja. A nagyfokú figyelem, az állandó elismerés, a rivaldafény nagy terhet ró a legidősebb gyermekre, szülőként ezt fontos ellensúlyozni, egy kicsit kívülről látni.

TIPPÜNK: Hagyd, hogy megtalálja a kortársait, és nyugodtan, felszabadultan gyerekként viselkedjen. Ne hangoztasd állandóan az okosságát.

A trónfosztott

Hacsak nem egykéről van szó, az elsőszülöttek előbb vagy utóbb lekerülnek a trónról, és ez akármilyen idősen is következik be, mindenképp trauma számukra. Ezért nem lehet se őket, se magad hibáztatni, hosszútávon mindenképp nyer az új testvér érkezésével, még ha megélnie fájdalmas is. A kicsik „életstílusa” az első hat évben alakul ki, ennek sokszor felét, kétharmadát a család egyetlen szemefényeként töltik, ez az ő életében hatalmas idő- magyarázza Dr. Jeanné Loós Anita, klinikai szakpszichológus. Ekkora életstílusváltásra jól fel kell készíteni a kicsit, és később is meg kell találni azokat az időket, tevékenységeket, amikor újra megélheti veled az egyetlenségét – csak ő, egyedül. Aa pszichológus szerint itt olyan egyszerű trükkök is sokat segíthetnek, hogy gyermeked saját szobát, zugot, szekrényt kap a kicsi érkezésével, vagy tovább fennmaradhat este, de a nagyobb bevonása a kicsi ellátásába is oldhatja a feszültséget. A gyereknevelés egyik nagy kihívása, hogy hogyan készíted fel az elsőszülöttet erre a trónfosztottságra. És hogyan készíted fel magad az eddig ismeretlen állandó hatalmi harcokra, amely során mindenki a te figyelmedért és szeretetedért küzd. 

TIPPÜNK: Ne ajnározd túl a legidősebbet, de az elsőbbségét ne kérdőjelezze meg senki, a plusz felelősség mellé plusz jogok is járnak.

A jótestvér

Szülőként hatalmas szorongást jelent, hogy a testvérek szeressék egymást, ne veszekedjenek, vallja a pszichológus. Ezzel az illúzióval előbb vagy utóbb érdemes leszámolni, mert nagyon megkeseríti a hétköznapokat. Nincs olyan, hogy a gyerekek ne legyenek féltékenyek egymásra. A „szeretni kell a testvéredet” ki nem mondott parancsa bűntudatot kelthet az idősebben, hiszen ez is az ő felelőssége lesz. Ha a gyerekek viszonylag közel vannak egymáshoz, nagy a kísértés, hogy azonos szintre emeljük őket, de ezáltal a nagy sem tud kibontakozni, a kicsi meg nem tud megfelelni a nagy szintjének. 

TIPPÜNK: Próbálj a köztük lévő konfliktusba csak olyan módon beavatkozni, hogy mindkét felet egyenlő figyelemmel meghallgatod, de ne tégy igazságot. Vannak mondatok, amiket lehetőleg mindig kerülj: „Te vagy az okosabb, értsd meg, neked kell engedned…”

Gondold végig, milyen is a te elsőszülötted, mi illik rá a fent felsoroltakból és ez hogyan válhat az előnyére. Ha inkább teher neki, hogy ő a legidősebb, a te anyai hozzáállásod sokat segíthet a hátrány ledolgozásában.

Szerző: Bese Nóra
Szakértő: Dr. Jeanné Loós Anita, klinikai szakpszichológus

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support