Az aszfalt keményebb az emberi test valamennyi szöveténél (különösen a gyerekekénél), ezért is fokozottan veszélyes terep!

Világszerte rohamosan nő az elektromos roller használata és azzal együtt az abból adódó balesetek száma is. Németországi adatok szerint 2020-ban 2100 e-roller okozta sérülést regisztráltak, 2021-ben 5500-at, 2022-ben már 7600-at. 

Az e-roller balesetekből származó sérülések széles skálája létezik a kisebb bőr- és lágyrészsérülésektől a tompa légúti, mellkasi és hasi sérülésekig. Terjedésével nő a súlyos, műtétet igénylő gyermekkori balesetek száma Magyarországon is.  A fiatalok nagyobb arányban szenvednek zúzódást, csonttörést mint a felnőttek, gyakori az arc- és fejsérülés, mely a sisakhasználat hiányát jelzi.

Kisokos: Bukó vagy nem?

Az e-rollerekkel még súlyosabb baleseteket lehet szenvedni, mint kerékpárral vagy a hagyományos rollerekkel. Bizonyos országokban ma már kötelező a védőfelszerelés használata kerékpározás és rollerezés közben, számos országban azonban még nem, mert magától értetődőnek tartják, hogy a szülők ráadják gyermekeikre, mielőtt kerékpárra ülnek, rollerre szállnak. Akár kötelező, akár nem, a megelőzés életbevágóan fontos. A megfelelő körültekintéssel és védőfelszereléssel a gyermekkori balesetek kb. 70%-a megelőzhető, beleértve a súlyos, akár halálos kimenetelű baleseteket is!

JAVASLATAINK a balesetek elkerülésére: 

  • Használjuk a józan eszünket minden nap, óvjuk meg a gyermekeinket a könnyen megelőzhető balesetektől!
  • Adjunk rájuk mindig bukósisakot, védőfelszerelést mielőtt biciklire ülnek, rollerre szállnak! A felszerelés részeként ajánlott a térd- és lábszárvédő, a csuklóvédő és a könyökvédő is. 
  • Nyáron a bukósisak nem csak a balesetek ellen véd, de még az erős napsugárzástól is.
  • Ha már kiskoruktól figyelünk a felszerelésre (pl. az új járművel együtt kapják a védőfelszerelést is), akkor a gyerekek számára természetessé válik, eszükbe sem jut később, hogy enélkül induljanak kerékpározni, rollerezni. 
  • Kerüljük a roller használatát a járdán, ahol lehet, közlekedjünk vele a kerékpársávban. Ügyeljünk rá, hogy láthatóak legyünk a járművek számára.
  • Ne menjünk túl gyorsan. 
  • Ne feledjük, a legjobb nevelési módszer a jó példa mutatása! Mi is mindig vegyük fel a bukósisakot mielőtt biciklire, rollerre szállnánk, ezzel magunkat is óvjuk.
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support