Fogzási fájdalom – hogyan éljük túl?

Édesanyaként, édesapaként mindannyian át – (és túl)éljük a fogzás nehéz időszakát. Cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy mivel lehet könnyebbé tenni ezt az esetenként embert próbáló periódust – összegyűjtöttük a fogzási fájdalom csillapításának lehetőségeit, különös tekintettel a hosszútávú fájdalomcsillapításra.

Általában elmondható, hogy bármilyen fájdalom jelentkezése esetén elsőként érdemes nem gyógyszeres fájdalomcsillapítást alkalmazni. Ez a fogzás időszakára különösen igaz, hiszen a 20 tejfog hosszabb idő alatt nő ki, elhúzódó, fel-fellángoló fájdalommal kell számolni – ilyen hosszú ideig egyetlen fájdalomcsillapítót sem szabad használni, így ajánlott egyéb módszereket is elsajátítani.

Legyünk jelen!

Banálisan hangzik, de a legalapvetőbb fájdalomcsillapító az, ha ott vagyunk a babának: simogatjuk, szeretgetjük, felvesszük, ha sír, megpróbáljuk elterelni a figyelmét játékkal, énekkel, mondókával. Egyértelmű, hogy ez nappal, kipihenten könnyebben megvalósítható, bátran próbálkozzunk vele újra és újra, többször is, amikor van elég lelkierőnk! A szoptatás az édesanyával való összebújás, a bőr-bőr kontaktus miatt szintén jótékony hatású lehet.

Klasszikusok újragondolva

Jól bevált, régi megoldás a rágókák használata, melyek a baba ínyének masszírozásával csökkentik a fájdalmat. Egyre elterjedtebbek a hűtőrágókák, melyek az érdes felületet hideggel kombinálják: hűtőbe téve a bennük található folyadék (általában desztillált víz) lehűl, a hűvös érzet pedig szintén nyugtatja a baba fájó, duzzadt ínyét. Fontos, hogy a hűtőrágókát ne tegyük fagyasztóba, az esetlegesen kialakuló jégkristályok felsérthetik a baba száját! Amennyiben nem kifejezetten erre a célra készült tárgyat engedünk rágcsálni a babánknak, figyeljünk arra, hogy ne legyen éle, illetve semmiképpen ne tudja lenyelni/ledugni a torkán!

A baba etetésének, itatásának minimális változtatásával is sokat tehetünk a fájdalom enyhüléséért: egyszerűen hűtsük le kissé a baba ételét, italát, sokkal kellemesebb lesz így a fogyasztása. Elkészíthetjük pl. a pépesített banánt fagyiszerűen – kisebb darabokat hagyva, jól lehűtve-, megpróbálkozhatunk jól behűtött tejbedarával, tejberizzsel.

Az első „fogmosás”

Használhatunk ujjra húzható fogkefét/fogdörzsölőt is a baba ínyének masszírozására –mellyel amellett, hogy csillapítjuk a baba fájdalmát, szép lassan rászoktathatjuk a babát a rendszeres „fogmosásra”, így mire kinőnek a fogacskák és tényleg elengedhetetlen lesz a fogmosás, már nem lesz neki ismeretlen az eljárás.

Rengeteg gél állagú, ínybe masszírozható, főként gyógynövény- vagy gyógyszertartalmú készítmény található a piacon, sok közülük megbízható, tanúsított termék. Széles palettáról választhatunk, arra viszont érdemes figyelni, hogy kifejezetten gyermekeknek való terméket válasszunk, illetve ellenőrzött forrásból szerezzük be a választott gélt.

Epres vagy narancsos?

A következő lépcsőfok a szisztémásan (nem helyileg) adható, patikában kapható, gyógyszertartalmú ( úgynevezett nemszteroid) fájdalomcsillapítók csoportja. Szintén óriási a lehetőségek tárháza, a legközismertebbek az ibuprofén-, illetve paracetamoltartalmú szirupok, illetve kúpok. Fontos, hogy 3-5 napnál tovább sose alkalmazzuk őket, a folyamatos használat ugyanis nagyban növeli a mellékhatások kockázatát. Próbáljunk csak végső esetben ehhez a megoldáshoz folyamodni – napközben igyekezzünk egyéb módszerekkel „túlélni” és ha lehet, csak az elalváshoz gyógyszert adni. Nem ajánlott az a megoldás, hogy a maximális adagolási idő után 1-2 nap szünettel ismét újrakezdjük –a heves fájdalom 1-2 nap alatt a babák többségénél enyhül, amennyiben ez nem így történik, inkább forduljunk az orvosunkhoz, hiszen elképzelhető, hogy más probléma áll a háttérben!

A nemszteroid fájdalomcsillapítók leggyakoribb mellékhatása a gyomorfekély kialakulása – mely ellen sokat tehetünk, ha a gyógyszert étkezés után adagoljuk, így az nem érintkezik közvetlenül a baba gyomrával. A hosszútávú alkalmazás másik fő rizikója az ún. analgeticum nephropathia (gyógyszer okozta veserendellenesség) kialakulása, mely szélsőséges esetben veseelégtelenségig (a veseműködés súlyos funkcionális zavaráig) fajulhat.

Honnan tudom, hogy nem is a fogzási fájdalom a probléma?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként tudjuk (nagyjából) biztosra kijelenteni, hogy kisbabánknak bizony nő a foga. Általában mielőtt kibújnak a fogacskák, a baba ínye megduzzad, bevörösödik, erősen nyáladzik, illetve a széklete is minimálisan megváltozhat, nyálkásabbá válhat.

Végtelenül egyszerűnek tűnik, de első nekifutásra sokat segíthet –amennyiben még bizonytalanok vagyunk a nyűgösség, rosszkedv eredetét illetően-, hogy pontról pontra végigmegyünk a baba alapszükségleteinek listáján – elképzelhető, hogy gyorsabban megoldható a probléma, mint gondoltuk:

  • Éhes? Szomjas? Szopizni szeretne?
  • Bepisilt? Bekakilt?
  • Fáradt? Nem aludt jól napközben?
  • Front van? Fázik? Melege van?
  • Megijedt? Közelségre vágyik?
  • Túlzottan zajos, zavaró a környezet?

Elterjedt gondolat, hogy a láz a fogzás velejárója, megjelenése ilyenkor teljesen természetes – ez azonban ebben a formában tévhit. Enyhe hőemelkedés előfordulhat, azonban a láz kialakulása már inkább valamilyen fertőzést jelez. A fertőzések gyakoribb megjelenése ebben az időszakban egyáltalán nem meglepő, hiszen a babák mindent a szájukba vesznek, ha jön a foguk, így könnyebben el is kapnak mindenféle fertőzést. Ugyanez érvényes a széklet nagymértékű megváltozására is: a heves hasmenés is inkább fertőzés következménye, mint a fogzásé. Ha nagyon nem akar enni-inni kisbabánk, érdemes belenézni a szájába, hogy nincs-e benne valami szokatlan, szájüregi fertőzésre utaló elváltozás.

Szakértő: dr. Schlick-Szabó Anna
Szöveg: dr. Vissi Borbála

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support