Hurrá, itt a jó idő!  Mikor, és miért óvjuk fülünket a víztől?

A fülfájás egyik leggyakoribb előidézője főleg nyáron, strandszezonban a külsőhallójárat gyulladása. Ez a betegség igen heves fájdalommal, sokszor a fül váladékozásával, átmeneti halláscsökkenéssel jár. Oki szerepe főként a hallójáratba jutó víznek lehet, mely a bőrt fellazítja, és kórokozók bejutását lehetővé teszi a szövetekbe. De a hallójárat sérülése is hasonló problémát okoz. A bőr alatt szorosan helyezkedik el a csont-, és a porchártya, amelyet a gyulladás szintén érinthet. Ha fülünk érintésre fájdalmas pancsolást követően, a továbbiakban óvjuk a víztől. Ha nem enyhülne, 1-2 napon belül feltétlenül forduljunk szakemberhez! 

Fülgyulladás

A külsőhallójárat gyulladás kezelésekor a fül-orr-gégész a hallójárat tisztítását végzi, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a hallójártba. Ha váladék nem látható, és a duzzanat mérsékelt, antibiotikumos fülcseppet adunk. Nagyon fontos a kiegészítő fájdalomcsillapító kezelés is szájon keresztül tablettával vagy sziruppal (Ibuprofen, Diclofenac, Paracetamol)!

Szerző: Dr. Ternai Zita, fül-orr-gége szakorvos

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support