A kézmosás titkai

Reggelenként összezsúfolódva, köhögő, tüsszögő gyerekek és felnőttek között tesszük meg az utat az iskolába, óvodába, munkahelyre és délután haza.

Sokakban élhet ez a kép, akik a tömegközlekedési eszközöket használják.  A téli időszakban sokan küzdenek megfázással, talán egy kicsit elgondolkodnak az okokon, hiszen nem is fáztam… el sem áztam… akkor miért? Hogyan lettem beteg?  Emlékeznek még gyermekkorukból a mesebeli boszorkányokra, akik szélsebesen közlekednek seprűnyélen? Szinte ugyanez történik ekkor is, csak a seprű parányi, nem is látható nyálcsepp, a „boszorkány” pedig maga a fertőzést terjesztő vírus vagy baktérium. Így utazva jutnak el különböző helyekre, például a közlekedési eszközök kapaszkodóira is amelyeket az utazásunk során megfogunk. De ugyanilyen jó hely egy bevásárló kocsi tolókarja vagy egy kosár füle, munkahelyünkön az ajtók kilincsei, a sokak által használt telefon és egyéb tárgyak.

Gyermekkorunk óta tanuljuk, hogy a levegőbe köhögni, tüsszögni nem szabad. „Tedd a szád elé a kezed”- tanítják gondosan az édesanyák. Igen, a kezed! Sajnos nincs mindig idő előkapni egy zsebkendőt, ezért a kézben találják magukat a parányi betegségokozók, majd a kézről a különböző tárgyakra, felületekre kerülnek. Olyan ez, mint amikor a mézes csuporból a méz valahogy a csupor külső részére kerül, és onnét érthetetlenül a konyhába sok más helyre is a teán kívül. Persze a gondos édesanyák tanítása folyamatos és mindenre kiterjed. Moss kezet, ha hazaérsz! Ez legyen az első, ha letetted az iskolatáskát.

Igen, moss kezet, de hogyan és mivel?

Tartsuk magunk felé a tenyerünket, kifeszítve és szétnyitva az ujjakat, majd ugyancsak a tenyeret magunk felé fordítva zárjuk össze az ujjainkat és hajlítsuk be azokat. Ugye milyen nagy a különbség? Az első esetben egy viszonylag sima felületetet látunk, a másodig esetben pedig mélyedéseket, árkokat és hasonlókat figyelhetünk meg. Fordítva is igaz, ha a kézhátat nézzük meg.

A kezünk tehát nem egy sima, könnyen tisztítható felület, hanem „dombokkal, völgyekkel” szabdalt, ezért a kézmosásnál ezt figyelembe kell venni. A kézmosásnál nem elég, ha a tenyerünkbe teszünk szappant és a tenyeret dörzsöljük csak össze, hanem meg kell mosni külön a szétnyitott ujjak közét, a körmöknél az ujjbegyet, a kézhátat, és érdemes külön figyelmet szentelni a hüvelykujjnál lévő párnára is.

Elég-e csak folyó vízzel kezet mosni?

Ezt is érdemes kipróbálni. Ha nem használunk semmilyen szappant, alig történik valami. A víz szinte „tisztán” folyik a lefolyóba. Félórás utazás elég a városban, hogy a bőrünkre por, korom tapadjon. Ezt a sima víz nem távolítja el. Szappanos kézmosás esetén a kézmosó víz szürke lesz.

Akkor feltétlenül fertőtlenítő hatású szappant kell használni?

Nem, erre normál körülmények között nincs szükség. Az emberi bőr egy kicsit „savanykás”; ezt nem szeretik a kórokozók. Ahogy azonban szennyeződik a bőrünk, úgy veszít a savanyúságából, ami már kedvez a baktériumoknak. Amikor azonban szappanos kézmosást végzünk, visszaadjuk a bőr savanyúságát.

Ez az egyszerű módszer egy normál immunállapotú embert elég jól megvéd a cseppek által terjesztett betegségektől.

A kézmosás technikai kivitelezéséhez szeretnénk egy rajzos útmutatóval is a segítségükre lenni.  Ez a folyamat legalább 30 másodpercig tartson!

Szerző: Pap Márta

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support