Szemgyulladás gyermekkorban

A gyerekek még kevésbé tudnak odafigyelni a szemük tisztaságára és épségére, ezért gyakoribb a szemgyulladás gyermekkorban. Az uszodalátogatás vagy a téli felső légúti fertőzések időszaka különösen kedvez a gyulladásos szembetegségek kialakulásának.

A gyulladás a gyermek szemének bármelyik részén kialakulhat és általában az alábbi tünetekkel jár:

  • égő-szúró, viszkető érzés
  • könnyezés
  • homályos látás
  • szemfájdalom
  • a szem kivörösödése 
  • fényérzékenység
  • duzzadt ödémás szem
  • váladékozás

Miért csipás gyakran baba szeme?

A csipa a szem kötőhártyájának ragadós, megszáradt sárgás váladéka, ami a szemzugban, illetve a szempillák között gyűlik össze. A csipás szem teljesen természetes jelenség, a szem öntisztulási folyamatában is segít, azonban előfordulhat, hogy színe, állaga vagy mennyisége megváltozik, ami valamilyen betegséget jelezhet.

Könnycsatorna-elzáródás

Újszülötteknél a könnycsatorna veleszületett elzáródása esetén már 1-2 hetes korban tapasztalhatjuk, hogy a szem állandóan könnyezik, esetleg reggel váladékozik. A szempillák közé ragadt váladék a szem fertőzöttségére utal és antibiotikumos szemcseppel történő kezelést igényel. A szemcsepp használata előtt nedves vattával óvatosan tisztítsuk meg a szemet felforralt, majd lehűtött vízzel! 

A könnyutak szűkülete egyéves korig általában spontán elmúlik, ha azonban a probléma tartósan fennáll, szükségessé válhat a könnycsatorna kis szondával történő megnyitása, amit gyermekszemész szakorvos végez el.
Szintén gyakori kísérőtünete lehet a csipa a felső légúti hurutot okozó vírusoknak, amelyek megtámadhatják a szem kötőhártyáját is. A vírusfertőzést bakteriális felülfertőződés követheti, ilyenkor a folyamatosan újratermelődő váladék hatására a szemhéjak összeragadnak alvás közben.

Bevérzett szem

Bár a köznyelv bevérzett szemnek hívja, némiképp pontatlanul fogalmazunk, hiszen valójában a kötőhártya helyi vérbőségéről van szó. A jelenség oka, hogy a szem vérerein a normálisnál több vér folyik keresztül, így azok kitágulnak. A szem pirosságát fokozott érzékenység és könnyezés is kísérheti.

Mitől lehet piros a gyermek szeme?

Előfordulhat, hogy valamilyen allergén válthat ki érzékenységet (pl. pollenek, állatszőr, kozmetikumok és tisztítószerek). Ezek elkülönítése természetesen szakember feladata! 

Szemszárazság

A szem bevörösödését szemszárazság is okozhatja. Ilyenkor szúró érzés, szemfáradtság is jelentkezhet, a gyermek erősen hunyorog, dörzsöli a szemét. Szemszárazság esetén – könnyhiány vagy könnyvesztés miatt – a szemfelszínt védő könnyfilm funkciója sérül. Ennek a problémának számtalan oka lehet, így a huzat, az alacsony páratartalom, vagy a digitális eszközök (televízió, számítógép) túlzott használata is állhat a háttérben. 

Műkönny használata gyermekkorban

A szemorvos által javasolt műkönny segítséget nyújt a probléma kezelésében: pótolja a könnyet és segít nedvesen tartani a szem külső felületét.  

Fontos, hogy a gyermekek szemének kezelése felnőtt segítségével történjék. Cseppentés előtt mossunk kezet a gyermekkel együtt! Kisebb gyermekeknél fekve, míg nagyobbaknál ülő helyzetben (hátrahajtott fejjel) célszerű a műveletet elvégezni. Ehhez óvatosan húzzuk le az alsó szemhéjat és cseppentsünk a készítményből a szemrésbe, a külső szemzugba!

Idegentest – valami belement a gyerek szemébe!

A szem bepirosodhat valamilyen idegentest (pl. szempilla, bogár) miatt is – ezesetben gyanúra adhat okot, ha csupán az egyik szeme piros-, de előfordulhat sajnos, hogy játék közben éri trauma. Heveny tünetek, sérülés, fájdalom vagy látási panaszok esetén szükségessé válhat, hogy orvos is lássa a gyermeket! 

Nagyon gyakran azonban kötőhártya-gyulladás okozza a problémát, aminek első tünete a szemfehérje bepirosodása. 

A kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) az egyik leggyakoribb szembetegség, a szemhéj és a szemgolyó külső rétegét alkotó áttetsző hártya gyulladásos elváltozása. A kiváltó okok között szerepelhet bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció. A gyulladás okai között újszülöttek esetében a még nem teljesen átjárható könnycsatorna is felmerülhet.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya-gyulladás a szem kipirosodásával, viszketésével jár. Gyakori, hogy a beteg úgy érzi, mintha valami belement volna a szemébe. Reggel, ébredés után a szemek összeragadhatnak, melyet az éjszaka termelődött és beszáradt váladék okoz. Jelentkezhet fényérzékenység, homályos látás, könnyezés.

Vírusos eredetű fertőzés esetén a szemből ürülő váladék inkább vizes, áttetsző, míg bakteriális eredetű gyulladás esetén sárgás-zöldes váladék termelődik. A betegség sokszor felső légúti megbetegedéssel jár együtt. Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti. Amennyiben valamilyen allergén (pl. pollen, állati szőr, parfüm, kozmetikum, füst) okozza, akkor a tünetek gyakran kiegészülnek az orr viszketésével, tüsszögéssel, valamint orrfolyással.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Bakteriális fertőzésre antibiotikumtartalmú szemcsepp javasolt, segítségével a tünetek néhány napon belül megszűnnek, a gyulladás elmúlik.

A vírusos eredetű gyulladás tüneti terápia mellett – hidegvizes borogatás, esetleg műkönny használata – különösebb orvosi beavatkozás nélkül, magától gyógyul, de a bakteriális felülfertőződés megelőzésére antibakteriális szemcsepp (pl.  tobramycin, ofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin vagy dexametazon, fluorometolon hatóanyag-tartalmú) is alkalmazható. A szemcseppek a kötőhártyán és a szaruhártyán fejtik ki hatásukat.

Ha belement valami a gyermek szemébe

Ha idegentest okozza a kötőhártya-gyulladást, akkor a legfontosabb ennek mihamarabbi eltávolítása, kiöblítése a szemből. Amennyiben kémiai anyag került a szembe, akkor sürgősen forduljunk szakorvoshoz, az összetételét tartalmazó tájékoztató címkét pedig feltétlenül vigyük magunkkal!

Hogy kezeljük az allergiás szemet házilag?

Vannak olyan allergének, amelyek csak időszakosan okoznak panaszokat a gyermeknek (pl. pollenallergia), de előfordulnak olyanok is, melyek egész évben nehézséget jelentenek az arra érzékenyeknek (pl. háziporatka). Ne engedjük meg a gyermeknek, hogy szemét dörzsölje, piszkálja, mert a viszketés ettől nem fog elmúlni, csak vizenyősebbé válhat a kötőhártyája. Ha a tünetek hátterében allergiás reakció áll, legfontosabb az allergén eltávolítása a környezetből. Ezek jelentős részét eltávolíthatjuk tiszta vízzel, amit naponta többször is alkalmazhatunk, de szükség esetén tartósítószermentes műkönny használatával is megpróbálkozhatunk. A panaszok tartós fennállása esetén mindenképp forduljunk gyermekszemész szakorvoshoz!

Komolyabb esetekben szájon keresztül adható, vény nélkül kapható allergiaellenes gyógyszereket, gyulladáscsökkentőket szoktunk javasolni.

Covid okozta szemgyulladás

Gyermekek (elsősorban a 9-14 éves korosztály) esetében megemlítendő, hogy a koronavírus-fertőzést követő 2-4 héttel kialakulhat egy több szervrendszert is érintő gyulladásos betegség, mely nagyon súlyos állapothoz vezethet. A PIMS (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) napokig tartó magas lázzal, fáradékonysággal, változatos bőrkiütésekkel, erős hasi fájdalmakkal, hányással-hasmenéssel, valamint a szív és keringés érintettségével jár, ezenkívül igen gyakran alakul ki kétoldali (nem gennyes) kötőhártya-gyulladás is. Gyanú felmerülése esetén fontos, hogy minél hamarabb keressünk fel egy gyermeksürgősségi ambulanciát! 

A kötőhártya-gyulladás megelőzése

A bakteriális, illetve virális eredetű kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, cseppfertőzéssel és személyes kontaktussal terjed, ezért a fertőző gyermekek közösségbe nem mehetnek!

A betegség terjedése minél gyakoribb és alaposabb kézmosással előzhető meg. Érdemes a gyereket rászoktatni, hogy ahogy a szánkba, a szemünkbe sem tanácsos fölöslegesen nyúlkálni, állandóan dörzsölgetni. A törölközőt és a párnahuzatot fertőzés esetén gyakran kell cserélni, egyébként sem árt, ha a családban mindenkinek van saját törölközője, de a kötőhártya-gyulladásos beteg mindenképpen használjon saját törölközőt!

Duzzadt felső szemhéj gyerekkorban

A szemhéj duzzanatának számtalan kiváltó oka lehet: a gyermek szemébe került idegentest, rovarcsípés vagy -szúrás, trauma vagy különféle fertőzések, de előfordulhat, hogy bőrbetegség áll a háttérben. Kontakt ekcéma kisgyermekkorban a szem körül is okozhat viszketéssel járó bőrgyulladást, ilyenkor a szemhéjra kerülő anyagra reagál érzékenyen a bőr.  

A duzzadt szemhéj oka azonban leggyakrabban valamilyen allergia (pollen, por, étel, rovarcsípés okozta) vagy gyulladás. 

A leggyakoribb szemhéjgyulladás az árpa.

Árpa gyerekkorban

A szemhéjak külső és belső felületén számtalan különböző típusú mirigy található. A belső felületen elhelyezkedő Meibom-mirigyek gyulladása belső árpát, míg a szemhéj külső részén található Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása külső árpát okoz. Nevét onnan kapta, hogy vastagsága és formája az árpaszemre emlékeztet. A szemhéjon árpa általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Hajlamosít a betegségre a nem megfelelő higiénés (poros, szennyezett) környezet, illetve olyan rossz szokások, mint a szemek gyakori dörzsölése koszos kézzel (illetve kamaszok esetében a túlzott sminkhasználat). Legtöbbször a szem belső zugához közeli szempilla egyik faggyúmirigyéből indul a gyulladás, mely helyileg duzzanatot, kivörösödést és fájdalmat okoz. Kis idő elteltével az árpa megtelik gennyel. 

Az árpa kezelése

Antibiotikumos kenőcs és antibiotikumos szemcsepp naponta több alkalommal történő használata általában gyógyuláshoz vezet. Amíg a beszűrődés be nem olvad, antibiotikum-tartalmú kenőcsös párakötés is alkalmazható. A beolvadt terület kifakadhat magától, amennyiben viszont ez nem történik meg, műtéti megoldás javasolt: a szemhéjat érzéstelenítik, és a göb felett pár milliméteres metszést ejtenek.

Jégárpa

A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú időn keresztül fennálló gyulladása miatt alakul ki. Ilyenkor a mirigy kivezető csatornája elzáródik, az elzáródás mögött a váladék felgyülemlik. Gyulladásos tüneteket nem észlelünk, mindössze egy apró fájdalmatlan göb alakul ki, leggyakrabban a felső szemhéj középső részén. Panaszokat általában nem okoz. Előfordulhat, hogy a kivezető cső megnyílik, és a váladék kiürül. Ha mindez nem következik be, ebben az esetben műtét válhat szükségessé. Ha többször visszatér, akkor szövettani vizsgálat indokolt, mivel hasonló megjelenésű a Meibom-mirigy rosszindulatú daganata is, mely bár lassan növekszik, áttétet is adhat.

Amennyiben a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, a szemárpa kiújulhat. Akinek már egyszer volt árpája, fontos, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektessen a szem és környékének higiéniájára. Többször visszatérő árpa hátterében cukorbetegség, immunhiányos állapot is állhat, ezért ilyenkor a betegség okát is ki kell vizsgálni.

Dr. Mánya Eszter

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support