Sportorvosi vizsgálat – mire számíthatunk?

Kórházba, szakrendelésre az esetek túlnyomó többségében betegen hozzuk gyermekünket, a kevés üdítő kivétel közé tartozik a sportorvosi rendelés. De mi is történik a sportorvosnál, milyen részvizsgálatokra számíthatunk? Kiss-Soós Eszter gyermekápoló, sportorvosi asszisztens enged bepillantást a kulisszák mögé.

A sportorvosi vizsgálat egy, a Sportkórház által összeállított kérdőív kitöltésével kezdődik. A kérdőív a személyes adatokon felül kitér az adott sport heti óraszámára, speciális védőfelszerelések használatára, a gyermek egészségi állapotára, esetleges neurológiai, kardiológiai rendellenességekre, krónikus és korábbi betegségekre, családi anamnézisre, különböző sérülésekre (fej, ízület, csont stb.), egyéb testsúllyal kapcsolatos kérdésekre, illetve lányok esetén külön rákérdez a sport és menstruáció összefüggéseire.

A kitöltött kérdőívet a sportorvos gyorsan átfutja, ezalatt az asszisztens gyorsteszttel ellenőrzi a hozott/a helyszínen leadott vizeletmintát. A mintában fehérje jelenlétét és egyéb eltéréseket tud kimutatni egy hosszú, vékony tesztcsík segítségével, mely a helyszínen, 1 perc alatt eredményt ad.

Ezután következik egy EKG-vizsgálat. Sokszor a kicsik – főként, aki először jön vizsgálatra – megijedhetnek a készüléktől. Ilyenkor fontos, hogy próbáljuk a kisgyermek feszültségét oldani, nyugalmát biztosítani, bizalmát elnyerni, hogy korrekt értékeket kaphassunk. A figyelemelterelés, a vizsgálat elvégzésének megkönnyítése érdekében előnyös, ha gyermek érzi, hogy kapcsolatban vagyunk vele, jelen vagyunk neki. Bevonhatjuk magát a gépet is a játékba: vajon a gép „kitalálja”, hogy mi a gyermek kedvenc étele: sültkrumpli halrudacskával, nutellás palacsinta, esetleg bolognai spagetti?
Az EKG-vizsgálat során a gyermek hanyattfekve helyezkedik el a vizsgálóasztalon, a mellkasára 6 db elektróda, a végtagjaira pedig 1-1 színes csipesz kerül fel. Nagyjából 2-3 perc alatt a műszer egy grafikont rajzol fel miliméterpapírra, mely a gyermek szívének működéséről, esetleges elváltozásairól ad képet.

Míg az orvos ellenőrzi az eredményt, a sportoló felöltözik, majd a súly-, valamint hosszmérésre kerül sor. Ezután következik a fizikális vizsgálat, hallgatózás, 1-2 könnyebb gyakorlat elvégzése, a járás ellenőrzése, esetleges ortopédiai eltérések feltérképezése, végül pedig látásvizsgálatra kerül sor. Amennyiben szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat (röntgen, vérvétel, szemészeti, neurológiai, kardiológiai kivizsgálás) kérhet, majd ezek függvényében dönt a sportorvosi alkalmasságról.

Gyermekek esetében a versenysport feltétele, hogy félévente sportorvosi vizsgálaton vegyenek részt. Mivel a legtöbb sportot szeptemberben, októberben az iskolai tanmenetnek megfelelően kezdik a gyermekek, érdemes már augusztusban felkeresni a szakembert, mivel a megnövekedett igények, és a véges kapacitás miatt az ősz eleji időszakban rengeteg a megkeresés. A sportorvosi vizsgáló és az egészségügyi személyzet rendelkezésre állása ugyanakkor korlátozott, ezért a vizsgálat előjegyzéshez kötött. Ugyanez igaz a február-márciusi időszakra is. Csapatok estén előzetes megbeszélés alapján lehetőség van közös vizsgálatra, ilyenkor többnyire az edző szervezi az időpontot.

Amennyiben gyermekünk bármilyen krónikus betegségben érintett – asztmás, cukorbeteg, ADHD-s stb.-, fontos, hogy a vizsgálatra a kérdőíven felül vigyük magunkkal az ezzel kapcsolatos leleteket, ezzel is segítve a sportorvos munkáját. A gyermek sportorvosi alkalmasságát igazoló, az egyesület által kiadott, fényképes sportolói kártyát se felejtsük otthon, hiszen ebbe kerül az orvosi bélyegző, és az „ALKALMAS” felirat, ami lehetővé teszi a versenyeken való indulást.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support