Szoptatási pozíciók

A megfelelő szoptatási pozícióban az édesanya és a gyermek is kényelmesen helyezkedik el. Nagyon fontos, hogy a gyermek stabilan, biztonságban érezze magát, akkor fog tudni 100%-ban a szopizásra koncentrálni. Az anya és gyermeke egy egységgé válik a szopizás alatt. 

Legyen a mell magasságába megemelve a gyermek, forduljon egész testével anya felé (ne csak az arcával, hanem a hasával is anya felé, úgy, hogy a gyermek nyaka, háta, medencéje egy vonalban legyen). A gyermek testét az anya teste támassza alá, tehát a szoptatós párna inkább az anya kényelmére szolgál, mintsem, hogy az tartsa a gyermeket. 

Az anya a gyermeket húzza magára a szopizásnál és ne ő hajoljon a gyermek fölé. A helyes mellre tapadásnál, a csecsemő fontos, hogy nagyra nyissa a száját, így a bimbót és a bimbóudvar egy részét is a szájába vegye. Ebben tud segíteni az anya, ha a bimbójával megérinti a csecsemő orra alatti területet, felső ajkat, amire általában a kicsik nagy szájtátással reaglának. 

Illetve ha a szabadon lévő kezével előre “szendvicset” készít a melléből a babájának, C alakban tartva a mutató és hüvelyk ujját, ezzel összefogva a mell szövetét a bimbóudvar felett és alatt, természetesen arra figyelve, hogy a kisbaba szemszögéből nézve legyen a szendvics. A gyermek a nyelvével tud vályút képezni, mellyel körül öleli a bimbót, így biztosítva lehetőséget a vákuum kialakítására. Ezért kívülről az anya azt látja, hogy a gyermek szája nagyra nyitva van, ajkai kifelé pöndörödnek, álla a mellbe nyomódik, orra résnyire elemelkedik, így a feje kissé hátrabillent. 

Fontos, hogy ha sikerült jól rácsatlakozni a mellre, akkor az anya tudatosan engedjen a háta, nyaka, válla merevségéből és próbáljon meg ellazulni. 

Képek: https://anyatejut.hu/segedanyagok.html

Videól LLL-től: mellrehelyezés, pózok, éhség jelek, jóllakott

 

https://www.youtube.com/watch?v=leZQuO8Y0hQ
https://www.youtube.com/watch?v=TXhEkQIJk_Q

Amikor a csecsemő elkezd szopizni, kezdetben gyors rövid szívásokkal ingerli a mellet, hogy kiváltsa a tejleadó reflexet. Amikor a tej elindul, akkor jönnek a nagyobb nyelések, tehát néhány felszínes szívó mozdulatot több nagyobb nyelés követ. Sok babánál ez kortyolás hallható és látható. Komfort szopizásnál a csecsemő javarészt ezt a felszínesebb szívó szájmozgást végzi, kevés nyeléssel. 

Szoptatási pozíciók

Szerzők: Dr. Erdélyi Fruzsina, Dr. Kincses Flóra, Dr. Szomor Anna

Kapcsolódó tartalmak:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support