Az anyatej és a tápszer

A csecsemő számára fél éves korig az ideális táplálék az anyatej. Az anyatej összetétele és mennyisége a baba igényeihez alkalmazkodik, akár egy szoptatás alatt vagy napszaknak megfelelően is. Az anya immunrendszere az anyatejen keresztül segíti a gyermeket a fertőzések leküzdésében. A szoptatás sokkal több, mint csupán táplálás, az anya és gyermek közötti kommunikáció fontos eleme, segíti a kötődés kialakulását. Valamint számos jótékony hosszútávú hatása ismert az anya és gyermeke egészségére. Ezért a legjobb tápszer sem tudja biztosítani ezeket az előnyöket a baba számára.

Igény szerinti szoptatás anyatejjel 

Sokféle hozzáállással találkozik egy friss anyuka a szoptatással kapcsolatban. A bizonytalanságban kapaszkodót nyújthatnak a kézzel fogható szabályok, például órához kötött szoptatás, a szoptatás időtartamának mérése, az elfogyasztott adagok kontrollja. Ezek az elvek és tanácsok sokszor egymásnak ellentmondóak és további nehézségekhez vezethetnek. A legfrissebb kutatások szerint azonban a szülő gyermek páros számára az igény szerinti szoptatás a legideálisabb. Az igény szerinti szoptatásnak nincsenek kőbe vésett szabályai, az adott gyermek és anya igénye alakítja, alkalmazkodik a gyermek életkorához és az adott élethelyzethez. Az igény szerinti szoptatás fontos része a válaszkész gondoskodásnak, ennek során a szülő a gyermek jelzéseire célzottan reagál, ezáltal a csecsemő számára biztonságot nyújt és megfelelő fejlődést biztosít. Az igény szerinti táplálás és válaszkész gondoskodás kéz a kézben vezetnek a harmonikus szülő és gyermek kapcsolathoz.

Előtej 

A magzat számára a várandósság ideje alatt a fejlődéshez szükséges tápanyagok folyamatosan rendelkezésre állnak a méhlepényen keresztül. A megszületést követően az anyai szervezetben azonnal olyan hormonális változások indulnak el, hogy megkezdődjön az anyatej termelése, ezzel az anya biztosítani tudja az újszülöttje számára szükséges táplálékot. Az első napokban az immunanyagokban gazdag, kis mennyiségben termelődő előtej az egészséges újszülött aprócska gyomrának (ha sokszor hozzáférhet, kis kortyokban) éppen megfelelő. Az anyatej nagyobb volumenben a tejbelövellés után, általában a szülést követő 2-4 napon indul meg. Egészséges újszülött esetén a gyermek rendelkezik annyi tartalékkal, hogy a tejbelövellés időpontjáig a gyakori, kisebb adagú szopizással biztosítani tudja a szükségleteit. Az igény szerinti szoptatás lehetőséget nyújt arra, hogy az anya szervezete alkalmazkodni tudjon az újszülött igényeihez. A teljes összeszokáshoz időre van szükség, a gyermekágyas időszak (első 6-8 hét) során átmenetileg érződhet az anya számára kevesebbnek vagy éppen túl soknak a termelődő anyatej, ami az igény szerinti szoptatás mellett tud az ideális mennyiségre beállítódni. Az összeszokás sok türelmet, gyakorlást igényelhet mind a baba, mind az édesanya részéről.

Kizárólagos anyatejes táplálás javasolt az első 6 hónapban az egészséges csecsemő számára. A hozzátáplálás megkezdését érdemes 6 hónapos kor körül, a csecsemő érettségének megfelelően elkezdeni.

A tápszer 

A tudomány fejlődésének köszönhetően a ma használt tápszerek megfelelő alkalmazás mellett egyre biztonságosabbak. Ez nagyon fontos azokban a helyzetekben, mikor átmenetileg vagy hosszútávon tápszer adása elkerülhetetlenné válik. Ez előfordulhat a gyermek vagy anya betegsége kapcsán, például késői tejbelövellés vagy súlyosabb újszülöttkori betegség esetén, azonban legtöbbször a tápszeres pótlás tudatosan elhagyható, így a gyermek ismét kizárólagos anyatejes táplálásban részesülhet.

Tápszeres táplálás mellett is megvalósulhat teljes mértékben az igény szerinti táplálás és válaszkész gondoskodás, biztosítva a kötődés megfelelő kialakulását. Mindemellett törekednünk kell rá, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ha esély van rá, akkor megvalósulhasson a kizárólagos anyatejes táplálás!

Szerzők: Dr. Erdélyi FruzsinaDr. Kincses FlóraDr. Szomor Anna

Kapcsolódó tartalmak:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support