A szülés utáni első 2 hét szoptatási kihívásai 

Szoptatási szempontból talán a legkritikusabb időszak a baba születése utáni első 2 hét. Az újszülöttek megszületés után vesztenek a születési súlyukból, melyet az első 2 hétben vissza kell nyerniük. Ebben az időszakban a legfontosabb feladat a baba és az újdonsült édesanya ismerkedése, összeszokása, a szoptatási kapcsolatuk építése.

Az első napokban túl a szülés okozta stresszen, a helyzetet sokszor nehezítheti az, hogy az édesanya és babája elkülönítve vannak, kórházi szabályokhoz kell alkalmazkodniuk. Szerencsére egyre több magyarországi szülészeti intézményben valósul meg az aranyóra és a rooming in, elősegítve a minél előbbi egymásra találást. 

Korai éhségjelek 

Az újszülöttet figyelve az anya korai éhségjeleket vehet észre, mint a kezek szájba vétele, száj nyalogatása, nyelv nyújtogatása, fej emelgetése, keresgélés. Érdemes az újszülöttet már az első éhségjelek megjelenésekor mellre tenni, ekkor még türelmesebb anya és baba is, könyebb a megfelelő szopizási pozíciót felvenni, gyakorolni. Fontos tudni, hogy ha sikerül ügyesen mellre tapadni az újszülöttnek, akkor a szoptatás egészségesen nem fájdalmas az anya számára. Az első napokban lehet érzékenyebb a mellbimbó, kifejezetten a mellre csatlakozás első percében, de ez a fájdalom elmúlik a szopizás első perceiben.

Az aktív szopizás jeleit is tudjuk a babán figyelni, el kell különíteni az apró, gyors, “nyammogó” mozgásokat, melyek az emlő stimulálására irányulnak, attól a lassabb, és intenzívebb mozgástól, ami valóban az anyatej nyelését jelzi. Szintén arra utaló jel lehet, hogy a baba elegendő tejhez jut, hogy szopizás közben ellazult testtartást vesz fel, tejcseppek jelennek meg a szája sarkában, a megfelelő ideig tartó, hatékony szopizás után elégedett, elengedi a mellet, és elalszik. Az édesanya saját teste jelzései alapján is tud következtetni arra, hogy megfelelő-e a tejátvitel: eleinte a szoptatás alatt méhösszehúzódásokat érez, ami az első 3-5 napban a szülés után még bent maradt méhtartalom ürülését szolgálja. Szoptatás közben az anya észlelheti tej csepegését a másik mellből, a szoptatást kísérheti szomjúságérzet, kellemes, ellazult érzés és álmosság is. A szoptatás után a mell telítettségérzete csökken. 

Szoptatás időtartama 

Egy szopizás lehet csak pár perces vagy akár tarthat hosszasan is, történhet egy mellből vagy igényelheti az újszülött mindkét mellet. Az anyának érdemes figyelni, tanulgatni a gyermek jelzéseit és bátran bármikor megkínálni a kicsit már a kezdetektől, hiszen a sokszor pár korty előtej összeadódik szépen és nagyon fontos az újszülött számára.

Ébresztési technikák 

Ha az édesanya azt tapasztalja, hogy újszülöttje nagyon hamar elalszik a szopizás közben, ezáltal aktív szopizás nem tud megvalósulni, akkor érdemes ébresztési technikákkal megpróbálni az újszülöttet szopizásra rávenni. Bevált ébresztési technikák például, ha az újszülött arcát, nyakát ujjunkkal megsimogatjuk, vagy a gerinc melletti területet finoman dörzsöljük, talpakat vakarjuk. Ha ezek nem hatnak, akkor vegye le a mellről, pelenkázza át, büfiztesse, vagy öltöztesse át. Ennek hatására várható, hogy az újszülött felélénkül. Segíthet az aluszékonyságon, ha bőrkontaktusban történik a szoptatás. 

Ismerkedés a szoptatással és baba igényeivel 

Ebben az első ismerkedős, izgalmas időszakban is ideális esetben az igény szerinti szoptatás valósul meg, de átmenetileg szükség lehet rá, hogy – a baba jelzéseinek figyelembevételével – az anya irányítson. Kényes dolog számokhoz kötni a szoptatással kapcsolatos teljesítéseket, de ebben a kritikus időszakban segíthet pár alapvető dolog szem előtt tartása. 

Fontos törekedni arra, hogy egy napon legalább 8 alkalommal legyen aktív – hatékony szopizás, és hogy bár a szopizások időtartama igen változó, ilyenkor legalább 20 perc aktív szopizás teljesüljön, mielőtt a komfort szopizás és alvás következne. 

Kiemelt jelentősége van a megfelelő tejbevitel megítélésében a vizeletes, illetve székletes pelenkák számának, illetve a baba megfelelő súlygyarapodásának. (ld. táblázat) Átlagos súlygyarapodásnak ebben az időszakban a napi 20 g-ot szoktunk megjelölni, ettől egyéni eltéréseket észlelhetünk, de a 2 hét végére az újszülöttnek el kell érnie a születési súlyát. 

Anyatej mennyiségének alakulása 

A gyermekágyas időszak az anya és gyermek összeszokásának első meghatározó ideje. Az igény szerinti szoptatás mellett ilyenkor áll be fokozatosan a kereslet-kínálat elve alapján a szükséges tejmennyiség. Ilyenkor átmenetileg előfordulhat, hogy kevesebb vagy pont, hogy több anyatej termelődik, mint amire az újszülöttnek igénye van. A tejmennyiség  szépen fokozatosan tovább alakul és illeszkedik a gyermek igényeihez. Sokat segít ha az anya tisztában van vele, hogy milyen praktikákkal segítheti a tej szaporítását vagy éppen mérséklését.

Túl sok a tej 

Nagyon nagy ajándék, amikor van anyatej bőséggel, de épp akkora kihívást tud jelenteni az is, ha túl sok a tej. Amennyiben nyitott rá a család, akkor felmerül, hogy anyatej donorrá válhat anya, mellyel sok rászoruló kiscsecsemőnek tudnak segíteni.

Részletesebben erről itt tud olvasni:  http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/

Ha túl sok a tej, akkor sokszor túltelítődik, feszül a mell; pang az anyatej, ami hajlamosít mellgyulladás kialakulására. Ilyen esetben javasolt az igény szerinti szoptatás mellett megkönnyebbülésig fejni, esetleg feszülő mellre hűvös borogatást alkalmazni. Nagyon intenzív fejésnek nem javasolt ilyenkor nekifogni, mert tovább szaporítja a tejmennyiséget.

Szoptatási tanácsok túltelítődés esetére 

Kihívást továbbá az jelenthet, amikor együtt jár a bőséges tejhozam erős tejleadó reflexszel, ami olyan erős tej áramlatot okoz, amit nehéz az újszülöttnek elfogyasztania. Ilyenkor azt tapasztalja az anya, hogy a kicsi köhög, fuldoklik, elengedi a mellet, miközben spriccel a tej a mellből. Ez nagyon meg tudja nehezíteni a szopizásokat, akár odáig fajulhat, hogy az újszülött elutasítja a mellet. Ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy a szopizási pozíció a lehető legideálisabban megvalósulhasson, olyan pozíciókat érdemes megpróbálni, ahol a baba magasabban helyezkedik el, mint az anya, így a gravitáció is a javára dolgozik. Ilyen pozíciók a nyugágy pozíció, esetleg olyan testhelyzet, amiben a csecsemőt szinte már ültetett helyzetben tartja anya szembefordítva magával. 

Érdemes gyakran mellre tenni a babát, már korai éhségjelekre, mikor még nincs annyira túltelődve a mell és a kicsinek is van türelme az evéshez. Megoldást jelenthet, ha anya leveszi pár pillanatra a gyermeket a ciciről, amikor észleli az erős tejleadó reflex megindulását, és felitatja a spriccelő tejet, majd az áramlás enyhülésével veszi mellre ismét gyermekét. Előfejés is segíthet az erős tej áramlaton, azonban ez hosszútávon a tejszaporítás irányába hat. Érdemes gyakrabban tartani büfi szüneteket a kicsinek. Az idő mindenesetre a segítségünkre van, hiszen a csecsemő növekedésével, ügyesedésével egyre jobban felnő a feladathoz, illetve a tej mennyiség bellásával is javulni szokott a helyzet. 

Nem elég a tej 

Ez a leggyakoribb problémakör, amivel szoptatási tanácsadóhoz fordulnak az anyák, sokszor igen összetett kérdés. Számos oka lehet annak, hogy egy Édesanya úgy érzi, nincs elég teje gyermeke számára. A tejtermelés legtöbbször, – megfelelő gyakoriságú és hatékonyságú szoptatás mellett – képes alkalmazkodni az igényekhez. Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy a tejtermelés fő mozgatórugója a mellek kiürítése, amely azt az “üzenetet küldi” a szervezet számára, hogy további termelésre van szükség. Mindezek alapján tejtermelődés szempontjából nagyon lényeges a mellen töltött idő és a szoptatások megfelelő gyakorisága, az aktív szopizás hossza.  

Mennyi az az “elég”? 

Sokszor merül fel a kérdés: Egy csecsemőnek milyen mennyiségű anyatejet kell egy szopizás alkalmával elfogyasztania? – ezt nehéz lenne grammra pontosan megmondani. Az  egyes szoptatásokat mérni és önmagában értékelni – más adatok nélkül – nem érdemes, ennek alapján nem megítélhető, elég-e a tej.  Ami azonban kiválóan jelezheti ezt nekünk: a gyermek hosszútávú súlygyarapodása. Ha egy csecsemő jól gyarapszik, súlya megfelelően növekszik, fejlődése az életkorának megfelelően halad, akkor eleget szopizik.

Az első hónapokban az anyatejjel táplált babák többsége gyorsan gyarapszik. Az újszülöttek 2 hetes korukra visszanyerik születési súlyukat, majd átlagosan heti 150-200 g gyarapodás mellett legkésőbb 6 hónapos korukig megkétszerezik születési súlyukat. 

Az anyatejes csecsemők esetében gyakran látunk szárnyaló súlygyarapodást, akár már 2-3 hónapos kor körül is megduplázhatják születési súlyukat. Ez mindenképpen nagy örömre ad okot, semmiképp sem javasolt emiatt korlátozni a bevitelt. Nagy az egyéni eltérés az egyes csecsemők között, a fejlődés megítélése nem csak a súly alapján, hanem a hossz és fejkörfogat növekedésének, a baba általános állapotának, hangulatának, illetve fejlődési előrelépéseinek figyelembevételével történik. 

A gyermek fejlődését, beleértve a súlyfejlődést is mindig saját magához viszonyítsuk! 

A születési súly megduplázódását követően a csecsemők súlygyarapodásának üteme lelassul. 6 hónapos kor után az átlagos heti súlygyarapodás 100-150 g, általánosságban elmondható, hogy egy éves korukra megháromszorozzák, két éves korukra pedig megnégyszerezik kezdő súlyukat. 

Ha tényleg nem elég a tej 

Ha egy csecsemő súlyfejlődése jelentősen elmarad a szokványostól, gondolhatunk arra, hogy nem jut elég táplálékhoz. Ilyenkor sokszor lehet az első ötlet a tápszeres pótlás, azonban számos más módszer létezik arra, hogy növeljük az anyatej mennyiségét:

  • A szoptatások gyakoriságának növelése pozitívan hat a tejtermelésre, érdemes lehet tehát több szoptatási alkalmat beiktatni. Például ha egy 2 hónapos kiscsecsemő naponta 6x szopik, és ez nem bizonyul elég bevitelnek, akkor nem a szopizás után pótlunk tápszerrel, hanem törekedni kell rá, hogy 7-8x is mellre kerüljön a kicsi, ezzel az össz bevitt adag is növekedni fog és összességében a tejtermelést is serkentjük.
  • Fejéssel hasonlóan tejszaporító hatást lehet elérni, melynek segítésére ma már számos kézi és elektromos eszköz áll rendelkezésre. Lehet fejni akár szoptatás után vagy külön beiktatni két szoptatás között egy-egy fejést. Szaporító fejésnek nevezzük, amikor váltott mellet 7-7 percig fejünk, majd 5-5 percig, majd 3-3 percig.
  • Tejserkentők: tea keverékek, görögszénamag
  • A lefejt anyatej odaadásához(?) jó módszer lehet a szoptanit készülék alkalmazása, mely amellett, hogy plusz anyatejet biztosít a baba számára, a szopizással további inger éri a melleket, és ezáltal növelheti a tejtermelést.
  • (https://www.youtube.com/watch?v=J9P3lkgRIQY
  • Amennyiben a gyermekorvos úgy ítéli meg, hogy a csecsemőnek tápszeres pótlásra van szüksége, érdemes szoptatásbarát eszközöket használni (pl. kiskanalazás, pohárból itatás, vagy a fent nevezett szoptanít készülék). A megfelelő módszer kiválasztásához és elsajátításához kérje szoptatási tanácsadó segítségét!
  • Amikor tápszeres pótlást kap egy gyermek, azt az anya szervezete nem érzékeli mint igény, emiatt mindenképpen érdemes minél több hatékony szoptatást beiktatni és fejni a tejszaporítás érdekében, enélkül nem tudja utolérni a kínálat a keresletet.
  • A dohányzás, egyes gyógyszerek, például az ergotamin-származékok, a fogamzásgátlók szedése csökkentheti a tejmennyiséget, érdemes lehet ezek felülbírálása.

Szerzők: Dr. Erdélyi FruzsinaDr. Kincses FlóraDr. Szomor Anna

Kapcsolódó tartalmak:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support