Csecsemőosztály

Elérhetőség: B épület, Bethesda u. 3. 2. emelet
Osztályvezető főorvos: Dr. Szabolcs Andrea 

Főnővér: Kovács Sándorné
Telefon: +36-1-422-2822

KÖZPONTI TELEFON:

Osztályunk 2012 nyarán teljes körűen felújítottuk: új, komfortos kórtermeket, kezelőt, vizesblokkokat, és egyéb a betegeink és hozzátartozóink komfortját szolgáló helyiségeket alakítottunk ki. Ágylétszámunk 20. Lehetőségeink és szándékunk szerint családbarát környezetet igyekszünk biztosítani. A csecsemőket, kisdedeket 8 kórteremben gyógyítjuk, ápoljuk.

Éves betegforgalmunk átlagosan 1000-1100 csecsemő és kisded; emellett hasonló számú kísérő személyt – édesanyát -, a gyermekkel együtt veszünk fel az osztályra. Az anyák elhelyezése is – fotelágyak, matracos faágyak segítségével – a kórtermekben történik. 3 1+1 ágyas kórtermünk is van. Az osztályon 3 kifogástalanul felszerelt fürdőszoba áll rendelkezésre.

A szülő/gondviselő kísérőként, éjszakai elhelyezés biztosításával gyermeke mellett maradhat.

CSECSEMŐOSZTÁLY HASZNOS TUDNIVALÓK

Látogatás ikon

Osztályunkon lehetőség van az édesanyák folyamatos benntartózkodására. Az édesanyáknak éjszakára fekvőhelyet, ágyneműt, huzatot tudunk biztosítani.
Kivételes esetben éjszaka az édesanya helyett az édesapa vagy a nagymama is az osztályon maradhat, ennek a lehetőségét, módját az osztályvezető főorvossal meg kell beszélni. Két fürdőszoba áll az osztályon a szülők rendelkezésére. Az osztályon 1 db magas komfortfokozatú (1+1 ágyas, fürdőszobás) kórterem áll rendelkezésre, igénylése esetén komfortfokozati kiegészítő díjat kell fizetni.

Napirend ikon

A szükséges vizsgálatok kiírása reggel zajlik, az eredmények általában a délutáni összegző vizitre érkeznek meg, ekkor van lehetősége kérdezni a szülőknek.

Elbírálás ikon

Látogatási idő: 16:00–18:30
Egy gyermeknél egyszerre egy látogató tartózkodhat. Lázas vagy beteg szülő/hozzátartozó a gyermeket ne látogassa!

Információ ikon

Napközben személyesen bármikor lehet kérdezni az orvosoktól, nővérektől, bátorítjuk is erre az édesanyákat! Felvilágosítást a gyermek állapotáról csak szülőnek/gondviselőnek adhatunk, más rokon, hozzátartozó a szülőtől érdeklődhet.

Konyhai eszközök ikon

Hűtő, mikró van az osztályon.

Étterem ikon

A gyermekkel benntartózkodó szülő a felvétel másnapjától ebédre jogosult (diétás étkezésre is van lehetőség), melyet az ebédlőben lehet elfogyasztani. Reggelit, vacsorát nem tudunk biztosítani.

Kert ikon

A gyermeket a kertbe ill. a külső folyosóra kivinni csak orvosi, nővéri engedéllyel lehet.

Kérjük, hogy a kórház területét ne hagyják el!

Nővér ikon

A gyermek körüli napi teendőket (etetés, öltöztetés, fürdetés) nyugodtan végezheti az édesanya, a szakápolói feladatokat kérjük, bízzák az ápolókra. Amennyiben kérdése van ezekkel kapcsolatban, ápolóink örömmel segítenek!

kérdések ikon

Tisztasági felszerelés, törölköző, papírzsebkendő, WC-papír, egészségügyi betét.

Saját eszközök ikon

Babaruha, pelenka, popsitörlő, alaptápszerek rendelkezésre állnak az osztályon, de örömmel vesszük, ha a fürdetéshez, tisztálkodáshoz szükséges, a gyermek által megszokott termékeket biztosítják gyermekük számára.

Gyógyszer ikon

Saját gyógyszert tilos behozni, ezalól kivételt jelentenek az egyedi engedélyes, külön beszerzett gyógyszerek – kérjük, ezeket a nővéreknek adják le!

Szociális ügyek ikon

A betegbiztonság érdekében ne hagyják soha felügyelet nélkül a gyermeket a pelenkázón, fotelágyon! A konyhába, más kórterembe ne vigyék ki a babát!

Munkatársak

Agh Georgina

Agh Georgina

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Balogh Alexandra

Balogh Alexandra

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Dévai Noémi

Dévai Noémi

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Dr. Csurgó Viktória

Dr. Csurgó Viktória

Adjunktus

+36 1 422 2822
Dr. Steinbach Réka

Dr. Steinbach Réka

Szakorvos

+36 1 422 2736
Dr. Szabolcs Andrea

Dr. Szabolcs Andrea

Osztályvezető főorvos

+36 1 422 28 22
Dr. Zilahy Mónika

Dr. Zilahy Mónika

Osztályvezető főorvos helyettes

+36 1 422 28 22
Endlein Viktória

Endlein Viktória

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Horváthné Kiss Gabriella

Horváthné Kiss Gabriella

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Kovács Sándorné

Kovács Sándorné

Főnővér

+36 1 422 28 22
Lantos Regina

Lantos Regina

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Mázi Csilla

Mázi Csilla

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Peller Brigitta

Peller Brigitta

Orvosirnok

+36 1 422 28 28
Pintérné Szabó Csilla

Pintérné Szabó Csilla

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Sándor Alexandra

Sándor Alexandra

Gyermekápoló

+36-1-422-2822
Schlachtáné Czedik Márta

Schlachtáné Czedik Márta

Főnővér helyettes

+36 1 422 28 22
Szász Anita

Szász Anita

Gyermekápoló

+36 1 422 2822
Tóthné Libisch Emese

Tóthné Libisch Emese

Gyermekápoló

+36 1 422 2822

A rezidensek, szakorvosjelöltek: 2-3 fő; 3-6 hónapos forgó rendszerben dolgoznak az osztályon.

Tudjon meg többet Csecsemőosztályunkról:

Főbb profiljaink (feladatkörünk)

Általános újszülött és csecsemőgyógyászat: felső – alsó légúti megbetegedések, otitis media, húgyúti fertőzések, egyéb betegségek kivizsgálása és kezelése

Újszülöttkori pathológiás állapotok: icterus, haspuffadás, hányás, apnoe, újszülött kori görcsök, egyéb betegségek kezelése és kivizsgálása

Koraszülöttek, “volt” koraszülöttek: utóképek, utóbetegségek kivizsgálása és kezelése – újszülöttkori krónikus tüdőbetegség, krónikus idegrendszeri megbetegedések, egyéb betegségek.

Betegbarát, bababarát-szülőbarát környezet

Osztályunkon igyekszünk gyerekbarát környezetet kialakítani bár játszószobánk nincs, a folyosón, a kórtermekben koruknak, érdeklődésüknek megfelelő játékokkal játszhatnak a gyermekek. Jó idő esetén a gyermekeket az erkélyre, illetve az udvarra is le lehet vinni, ahol sétálhatnak, játszhatnak. Természetesen csak jó általános állapotú, aktuálisan vizsgálatra nem előjegyzett gyermeket vihetnek le az osztályról. Ez irányú igényüket feltétlenül beszéljék meg a gyermek kezelőorvosával, a nővérrel.

Műszerezettségünk

Osztályunkon korszerű beteg-monitorizálási és ellátási rendszer (apnoe alarm, vérnyomásmérő, pulsoxymeter, infúziós pumpák, légúti párásító készülékek) biztosított.

Adminisztráció

Osztályunkon világszínvonalú számítógépes rendszer működik, amely a betegadminisztrációban, betegdokumentációban nyújt segítséget. A zárójelentéseket és az elszámolási nyilatkozatokat a szülők aláírás ellenében vehetik át gyermekük távozása előtt. A zárójelentés egyik példányát őrizzék meg, a másik példányt pedig juttassák el a gyermekük háziorvosának. Következő megbetegedés, vagy kontroll vizsgálat esetén a korábbi zárójelentést és egyéb betegdokumentációs adatokat feltétlenül hozzák magukkal.

Mindannyian jól tudjuk, hogy egy beteg gyermek mielőbbi gyógyulásához az orvosi kezelés mellett elengedhetetlen a gondos ápolás, odafigyelés, szeretgetés, babusgatás.

A megértő, ragaszkodó szülők jelenléte talán valamelyest feledteti az idegen kórházi környezetet, az elkerülhetetlen, olykor fájdalommal járó vizsgálatok emlékét.  Ebben szeretnénk segítséget nyújtani azáltal, hogy a szülő/gondviselő a kórházi kezelés ideje alatt folyamatosan gyermeke mellett maradhasson.

“Mama – baba szoba”

A Csecsemőosztályunkon 1  „1+1” ágyas, fürdőszobás – magas komfortfokozatú- kórtermet alakítottunk ki. Az orvosi, nővéri munka ebben a kórteremben is ugyanúgy folyik; kezelések, vizitek, konzíliumok stb. Az osztályos házirendet is kérjük betartani.

Ez a kórterem „térítés”- komfortfokozati kiegészítő díjat kell fizetni:

205. kórterem: 5000 Ft/ éjszaka (gyermekágy + szülő/gondviselő – matracos faágy, fürdőszobával)

A díj tartalmazza a napi háromszori étkezést is, amelyet ha igénybe akarnak venni a főnővérnek kell jelezni. Az ebédet kórházunk ebédlőjében lehet elfogyasztani 12 és 13 óra között. A gyermeket az ebédlőbe nem lehet levinni.

A térítésdíj kifizetése alól kivételt képeznek:

egészségügyi dolgozók

egyházi szolgálatot teljesítők

egyéni elbírálás szerint, orvosi indok alapján elkülönítést igénylő betegek szülei

A térítésdíj fizetése alól mentesülnek:

•    egészségügyi dolgozók

•    egyházi szolgálatot teljesítők

•    egyéni elbírálás szerint, orvosi indok alapján elkülönítést igénylő betegek szülei

Adminisztratív teendők: Az igényt a kezelőorvosnak, illetve ügyeletes orvosnak kell jelezni.

A komfortfokozati kiegészítő díjat a kiállított számla alapján az osztályos adminisztrátor, hétvégén a megbízott osztályos nővér szedi be, a befizetett összegről a szülő számlát kap. A díj befizetés 2 naponta, vagy rövidebb kórházi kezelés esetén a hazaadáskor történik.

A látogatási idő 16-1830 óra között biztosított.

Az osztály munkarendjére tekintettel  a gyermek mellett elsősorban csak a szülők tartózkodjanak, lehetőleg csak az egyik szülő látogassa. 14 éven aluli gyermek nem vihető fel látogatás céljából az osztályra.

Sohasem szabad elfelejteni, hogy gyógyintézetben, betegek között van.

Kérjük, hogy a kórházban ne dohányozzon, kabátját, táskáját a kijelölt helyen helyezze el. Az osztályon házi papucsban tartózkodjon.

Amennyiben telefonálni szeretne, a földszinten, a porta melletti kártyával működő nyilvános telefon készüléket használhatja.

Ha munkája miatt nem tud gyermeke mellett maradni, és telefonon szeretne gyermeke állapotáról érdeklődni, kérjük, ezt lehetőleg a kora délutáni órákban tegye.

Pénzéért, értéktárgyaikért felelősséget nem tudunk vállalni.

Az újszülöttek, csecsemők kevésbé ellenállóak a fertőzéssel szemben. Amennyiben lázas megbetegedése van, ill. bármely betegségben szenved, tartózkodjon a látogatástól.

A fertőzések megakadályozásában elsőrendű fontossága van a kézmosásnak. Mielőtt gyermekével foglalkozna, mindig mosson kezet!

7 óra 45 perc: kórteremről, kórteremre orvosi-nővéri reggeli vizit, a napi aktuális teendők megbeszélése.

8 óra 15 perc: az orvosoknak reggeli ügyeletei megbeszélés, reggeli rövid tudományos referáló, röntgenbemutatás van, amely kb. 15-20 percig tart. 9 óráig vérvételek, gyógyszerek beadása 9 órától osztályos orvosi vizit, a  kezelések, vizsgálatok – röntgen, ultrahang, fülészeti vizsgálatok, konzíliumok stb.- elvégzése

  • az osztályos orvosi vizit alatt a betegvizsgálatoknál a kórterem nővér segédkezik.
  • 11 óra 30 perc osztályvezetői vizit.
  • Délután történik az addigi vizsgálati eredmények összegzése, amelyről részletesen tájékoztatjuk az édesanyát, illetve, a hozzátartozót.

A gyermekek hazabocsátása a vizit után, koradélutáni órákban történik. A szülők a zárójelentést, az elszámolási nyilatkozatot ekkor kapják meg. – a zárójelentés átvételét a szülőnek a zárójelentés “házipéldányán” aláírásával kell igazolnia. Emellett a gyermek kezelőorvosa, ápolónője részletesen elmagyarázza a gyermek betegségével kapcsolatos tudnivalókat, és részletes, testreszabott tájékoztatást kapnak az esetleges további otthoni kezeléssel ápolással kapcsolatban, a szükséges kontroll időpontjáról. Az otthonra javasolt gyógyszerek receptjeit is ekkor adjuk oda.

  • 15-16 óra között ügyeleti átadás: az ügyeletes orvosnak részletesen átadjuk betegeket, a legfontosabb kérdéseket, a szükséges teendőket részletesen elmondjuk.

A nővérek 12 órás műszakban dolgoznak.

Nekik is pontos munkarendjük van. Az etetéseknek, tisztázásoknak, a gyógyszerek beadásának meghatározott rendje van. A műszak végén a gyermekek átadása, átvétele ebben az esetben is betegágyról, betegágyra történik. Emellett a nővérek is a kis betegekről részletes írásos feljegyzéseket készítenek. Amennyiben az édesanya a gyermek mellett tartózkodik, és ápolásában nővéri segítséggel sokat segíthet gyermeke étkeztetésében, itatásában, fürdetésében, tisztába tevésében. Az említett teendőket az édesanya csak a nővérrel megbeszélve, annak útmutatásait követve végezheti. A gyógyszerek beadása a nővér feladata, a szülő természetesen segíthet. A csecsemők táplálása betegségük alatt még nagyobb figyelmet érdemel. Az édesanya a gyermek táplálási, étkezési szokásait részletesen beszélje meg a nővérrel, és a kezelőorvossal. A csecsemőápolási cikkeket behozhatnak gyermekük részére. Osztályunkon lehetőség van arra is, hogy a gyermek saját ruhájában legyen, illetve saját cumisüveget használjon, de ezt is külön meg kell beszélni a kórterem nővérével.

Köszönjük érdeklődését a Csecsemőosztály iránt!

Rólunk írták:

Nagyon szeretném nyilvánosan megköszönni a Bethesda kórház baba osztályának orvosai és asszisztensek segítségét, mosolyát, kedvességét együttérzését. Egy kórház ahol a magas fokú szakértelem találkozik az emberiséggel! Nagyon ritka manapság! Jó érzés tudni, a bajban hova lehet nyugodt szívvel fordulni. Köszönöm!

Egy hálás édesanya

Még több vélemény: Szülők írták 

Kapcsolódó osztályok és ambulanciák:

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Lázgörcs

Lázgörcs

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, típusosan a láz felszálló szakaszában jelentkezik, akár már 37 fok körül bekövetkezhet.

bővebben
A csecsemőúszásról

A csecsemőúszásról

A csecsemőúszás mint program, jót tesz a babának és a családnak egyaránt. Az egészséges „úszó” babáknál a fertőzéses jellegű megbetegedések nem fordulnak elő gyakoribban, mint az úszni nem járóknál.

bővebben

Kapcsolódó Híreink:

Újraindul a csecsemő ultrahang szűrés

Újraindul a csecsemő ultrahang szűrés

Jövő héttől újraindul a csecsemő UH szűrés a korábbi rend szerint kedden és csütörtökönként. Bejelentkezni a 06305842566-os számon lehet munkanapokon 9 és 12 óra között.

bővebben
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support