Mellfájdalom okai szoptatás alatt 

Kisebesedő mellbimbó 

Kezdetben, a szoptatás elején érzékeny lehet a mellbimbó, ennek azonban  a második hét vége felé már javulóban kell lennie. A hosszútávon fájdalmas szoptatás, nyílt sebek, hámhiány és súlyos sérülések nem természetes velejárói a szoptatásnak! A sebes mellbimbó leggyakoribb oka a nem teljesen megfelelő mellretétel, vagy rosszul megválasztott szoptatási testhelyzet (lsd fent). Okozhatja továbbá a baba rossz szopási technikája, lenőtt nyelv, mellyel nem tudja megfelelően körül ölelni a bimbót, és nem tud megfelelő vákuumot képezni. 

Mit tegyünk sebes mellbimbó esetén? 

  • Ellenőrizze a mellre helyezést, a szoptatási testhelyzetet! (lásd fent) A sebes bimbónál a mellre tapadás fájdalmas, azonban ha a pozíció megfelelő, akkor a kezdeti erős fájdalom oldódik kb fél percen belül.
  • Folytassa a szoptatást! Vérző seb jelenléte sem indokolja a gyermek elválasztását, ezt a kevés vért a csecsemő megemészti, nem okoz nála problémát. Nagy fájdalom esetén ha nehezen tolerálható a szoptatás, az egyes szoptatások időtartamának hosszát lehet lerövidíteni. Átmenetileg fejéssel kihagyható a szoptatás a seb pihentetése érdekében, de érdemes törekedni rá, hogy minél rövidebb időszak essen ki. Feltétlenül keresni kell az okát, hogy miért sebes a bimbó, miért nem gyógyul.
  • Pici sebek is lehetnek nagyon kellemetlenek, ilyenkor a seb vérezhet, beleragadhat a melltartó betétbe, minden súrlódás irritálhatja. Hagyja a melleket amennyire csak lehet szabadon, engedje, hogy rászsáradjon egy kis kifejt anyatej! Amikor melltartót kell vennie, átmenetileg segíthet a lyukacsos mellkagyló, mely megakadályozza, hogy hozzáérjen bármi a sebes bimbóhoz. 
 • Keressük meg az okát! Hosszútávú gyógyulást az okok feltárása, és megoldása hozhat. Nehezen gyógyuló sebek, fájdalmas szoptatás esetén érdemes szakemberhez, szoptatási tanácsadóhoz fordulni, aki a gyermek vizsgálatával, a szoptatási technika megfigyelésével segíthet rájönni a kiváltó okra.

Mit ne tegyünk sebes mellbimbó esetén? 

 • Ne alkalmazzunk fertőtlenítést, szappanos lemosást! Ezek eltávolítják a mellbimbó Montgomery-mirigyeinek váladékát, amely gyógyító balzsamként bevonva a sebet segíti a gyógyulást. A rendes napi tisztálkodás, illetve esetenként szoptatás előtt langyos vizes öblítés bőven elegendő. 
 • Bimbóvédő automatikus alkalmazását kerüljük! Nevével ellentétben általában nem hoz hosszútávú megoldást, ezt a kiváltó ok tisztázásától, a szoptatási technika javításától  várhatjuk.
 • Kerüljük a hámosító kenőcsök alkalmazását! Használatukkor pörkös sebfelület képződhet, amely újra és újra berepedhet a szoptatások alkalmával. ??? 
 • Kerülje a szoros melltartót, műszálas ruhát, nedves melltartóbetétet!
 • Ha a babának szájpenész fertőzése van, sebes állapotban a kórokozók könnyen behatolhatnak, ezért a mellet is kezelni kell, ilyenkor indokolt lehet a szappanos lemosás is. Kérjen személyes segítséget!
 • Nem javuló seb esetén ne várjon sokáig! A nem gyógyuló sebek behatolási kaput jelentenek a kórokozók számára, és mellgyulladás kiinduló pontjai lehetnek. Ha a fent leírt javaslatok nem segítenek, keressen fel szoptatási tanácsadót, a panaszok hátterében húzódó okok feltárására! 

Tejcsatorna elzáródás 

Egy másik nagyon gyakori probléma, amivel a szoptató édesanyák szembesülhetnek, az a tejcsatorna elzáródás. Erről az állapotról, és annak kezeléséről azért nagyon fontos beszélni, mert a kezeletlen eset további probléma (mellgyulladás, tályog, tejtermelés csökkenése) kialakulásához vezethet. Az emlőben a tejtermelésért a tejmirigyek felelősek, a tejmirigyekből a tej bonyolult csatornahálózaton keresztül vezetődik el. Ezek az apró csatornák aztán nagyobb tejcsatornákká egyesülve végül a bimbón nyílnak a külvilágba átlagosan 9 kivezető nyílással. A tejcsatorna elzáródása bárhol kialakulhat ebben a bonyolult hálózatban, és 2 fontos következménnyel jár. 

 • Az elzáródott tejcsatorna nem tudja a mögötte termelődő tejet elvezetni, az ott pangó tej a környező szövetekbe szivárogva steril mellgyulladás kialakulásához vezethet. 
 • A másik fő probléma, hogy a pangó tej azt az üzenetet küldi az anya szervezetének, hogy nem szükséges több tejet termelnie, ezért hosszú távon a kezeletlen tejcsatorna elzáródás a tejmennyiség csökkenéséhez vezethet. 

Tünetek 

Tejcsatorna elzáródás tipikus tünete átmeneti csomó észlelése a mellben, A csomó, azaz a kiürülni nem tudó tejmirigy szoptatás után is tapintható. Teljes elzáródás esetén a mérete egyáltalán nem változik szoptatás vagy fejést követően. Ilyenkor ha az anya kézzel megpróbál fejni, akkor láthatja, hogy az egyik csatorna kijáraton nem ürül jól, csak szivárog vagy egyáltalán nem ürül tej. Az érintett terület felett enyhe bőrpír észlelhető, a tejleadás fokozódó fájdalommal járhat, hőemelkedést, alacsony lázat is okozhat. 

Fontos megjegyezni, hogy ha bőrpír az egész mellre ráterjed, a fájdalom fokozódik és magas láz jelentkezik, rossz közérzettel, és levertséggel, az már mellgyulladásra utaló jel.

Kiváltó ok 

Tejcsatorna elzáródás kezeléséhez nélkülözhetetlen a kiváltó ok kezelése, éppen ezért fontos végiggondolni az alábbiakat, amennyiben a szoptató anya a fenti tüneteket észleli magán. Tejcsatorna elzáródáshoz vezethet a tej elvezetődés bármilyen okú elégtelensége, így pl. a kezeletlen túltelítődés, bármilyen eredetű fizikai behatás a mellszövetre (pl. szoros melltartó, vagy hordozókendő, hosszan tartó oldalt vagy hason fekvés, vagy akár ha az édesanya kezével segíteni szeretné csecsemőjét a mellretapadásban és lenyomja a mellszövetet, illetve a nem megfelelő méretű bimbóvédő használata, vagy helytelen alkalmazása) illetve nem megfelelő méretű bimbóvédő használata). 

Szintén tej elvezetődési problémát okozhat erőteljes felkartorna, illetve bármilyen okból kialakult hegesedés (pl. korábbi mellműtét, sérülés), valamint a mellben előforduló térfoglalás is (ciszta, illetve igen ritkán melldaganat). Ezekre jellemző, hogy az elzáródások, illetve következményes visszatérő mellgyulladások, mindig ugyanazon a helyen alakulnak ki. Tejcsatorna elzáródást azonban sokkal gyakrabban a tejcsatornák időleges elzáródása okozza, ezek hátterében pedig leggyakrabban tejkő kialakulása, vagy bleb állhat. 

Tejkő, bleb 

Bár a tejkő kialakulásának oka nem pontosan ismert, egyéni hajlam, anatómiai sajátságok befolyásolják, bizonyos táplálkozási szokásokkal összefüggést mutat, mint a telített (állati) zsírokban, oxalátban gazdag táplálkozás, illetve az elégtelen folyadékbevitel. A tejben összecsapzódott tejfehérjéből álló dugó általában a tejcsatornák legszűkebb részénél, bimbó felszínén, a fent említett kivezetőnyílásokon elakad, ezáltal okozva tejcsatorna elzáródást. Fényes, fehér grízszerű képződmény, de előfordulhat vékony spagettiszerű forma is. Blebnek nevezzük a bimbó felszínén megjelenő, kis, tiszta bennékű, hólyagszerű képletet, amely gyakran a tejkővel együtt jelentkezik. Nagyon fontos, hogy az anya saját magán jól megfigyelje, tapasztal-e bármilyen elváltozást.

A legfontosabb a fentiek értelmében az akadály mielőbbi eltávolítása, aminek érdekében érdemes minél többször mellre tenni a babát (a szopizás során a baba sokkal nagyobb erőt tud kifejteni, mint amit fejőgéppel lehet), lehetőség szerint az érintett mellel kezdve. 

Szoptatások előtt javasolt pár perces meleg vizes borogatás az érintett területre, illetve olivalolajos húzópakolás alkalmazása. A bimbóra ilyenkor tiszta olivaolajjal átitatott vattapamacsot helyezzen, majd vízzáró réteggel (pl nylon), vagy tiszta textil anyaggal fedje le, mint egy dunszt pakolás, erre vegye rá a melltartót. Érdemes 24 órán keresztül minden szoptatás után friss húzópakolást alkalmazni, majd 1-2 napig szüneteltetni. Ez kicsit síkosítja, oldhatja, lazítja a kialakult dugót, megkönnyítve annak eltávolítását. Javasolt szoptatáskor arra figyelni, hogy a baba álla az érintett terület felé mutasson, valamint a négykézláb szoptatást is kipróbálni, a gravitációt hívva segítségként. 

Szoptatás után meleg vizes zuhany alatt kézzel fejés segíthet kiüríteni a megmaradt tejet a  csomóból, illetve akár ilyenkor érdemes megpróbálni steril körülmények között eltávolítani a tejkövet. A szoptatások között hideg vizes borogatással enyhíthető a csomó okozta fájdalom. Ha a fentiek nem segítenek, megkísérelhető szigorú sterilitási szabályok betartásával a bleb fedelének megnyitása, illetve a kő eltávolítása tű segítségével. Nagyon fontos, hogy az anya ne féljen jól megnézni, megismerni, felmérni a terepet tejkő, bleb esetén!

Általánosságban a fentiek jól alkalmazhatók bármely okú tejcsatorna elzáródásnál, a kiváltó ok megszűntetése mellett. Kiemelten fontos ezeken túl, hogy az anya lehetőség szerint kiegyensúlyozott étrendet folytasson és bőségesen fogyasszon folyadékot. Visszatérő tejkő esetén, oxaláttartalmú ételek kerülése, bőséges folyadékfogyasztás, és telített zsírsavakban szegény étrend tartása mellett megfontolandó lecitin szedése is. Amennyiben tejcsatorna elzáródás tünetei jelentkeznek az anyánál, rendkívüli jelentőségű, hogy többet tudjon pihenni, a család erre az időre fokozottabban próbálja tehermentesíteni. Az anya általános egészségi állapota, a szülés utáni időszakban gyakran előforduló vérszegénység, szintén gyakran fennálló gombás bőrfertőzés, illetve különböző hormonális változások is nagyban befolyásolhatják a tünetek javulásának mértékét, illetve a panaszok visszatértének kockázatát. 

Mellgyulladás 

Ha a tej valamilyen oknál fogva nem tud kiürülni teljesen a mellből, tejcsatornákból, az elzáródás mögötti területen a nyomás megnövekszik, és ez a környező szövetek gyulladásához vezet. Az elzáródott tejcsatornát a mellben lévő érzékeny, fájdalmas csomó jelezheti, amelyet ha láz és influenza szerű tünetek  kísérnek (izomfájdalom, fáradtság), mellgyulladásról beszélünk. Jelentkezhet piros folt az érintett területen. 

Gyulladás alakulhat ki fertőzés következtében is: a mellbimbón lévő kis hámhiányok, sérülések, behatolási kaput jelentenek a kórokozók számára. Korai felismeréssel, ha a időben észrevesszük a kezdeti jeleket, jó eséllyel elkerülhetjük a súlyos mellgyulladást. Elzáródott tejcsatornák által okozott, kezdődő mellgyulladásos panaszok esetén bármennyire is fájdalmas, a legjobb megoldás ha minél többször kerül mellre a baba. Előfordulhat, hogy attól tart ilyenkor egy Édesanya, valamilyen káros anyag juthat a pici szervezetébe a gyulladás következtében, ettől azonban nem kell félnünk!  

Szoptatási pozíciót érdemes úgy választani, hogy a baba álla-és így a nyelve ott legyen ahol az esetleges feltorlódás (csomó formájában) tapasztalható. Szoptatás előtt segíthet a mellek melegítése– akár egy forró zuhany alatt, vagy melegvizes törölköző alkalmazásával. A meleg segít, hogy könnyebben megnyíljanak a tejcsatornák, és így a baba könnyebben ki tudja üríteni a mellet. Szoptatások között pedig jól eshet az óvatos (!)  hűtés, amely csökkenti a gyulladást, duzzanatot. Ebben az időszakban pihenjen sokat, kerülje a fizikai munkát, kérjen segítséget a ház körüli teendőkben ha van rá lehetősége! Mellőzze a kényelmetlen, szoros melltartókat.

Ha a fent leírtak alkalmazása ellenére nem javulnak a panaszok, illetve ha több mint 24 órája lázas, forduljon orvoshoz! Kezelőorvosa ilyenkor antibiotikum terápia mellett dönthet. Az antibiotikum típusának kiválasztása során törekedni kell, hogy szoptatni lehessen mellette, amely általában meg tud valósulni.
Amennyiben a mellbimbó sebesedése is társul a tünetekhez, érdemes szakemberhez, szoptatási tanácsadóhoz fordulni (lsd. fent: Kisebesedő mellbimbó).
Mellgyulladás esetén is legjobb a megelőzés: a mellek rendszeres kiürítése, a baba gyakori mellretétele.

Szerzők: Dr. Erdélyi FruzsinaDr. Kincses FlóraDr. Szomor Anna

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support