Fül-orr-gégészeti Osztály

Elérhetőség: A épület, Bethesda u. 3. 1. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Sz. Kovács István
Főnővér: Sebők Ibolya

KÖZPONTI TELEFON:

Ellátás

Az osztályon két kórteremben helyezzük el a – főleg műtét céljából – felvett gyermekeket. Iskolás kor alatti betegeink mellett a kórházi kezelés időtartamára saját kérésre felvehetjük a szülőt/gondviselőt. A felvett szülő/gondviselő aktív segítségét várjuk gyermekeik ápolásában. A kórtermek tágasak, légkondicionáltak, zajszigeteltek, közös fürdőszobával felszereltek. Központi oxigén és szívó áll rendelkezésünkre.

A krónikus betegek ápolásához esetenként pszichológus, gyógytornász, és kórházi lelkész segítségét is igénybe vesszük.

A műtétek előtti kivizsgálást az ambulancia végzi. Kérjük, a gyerekekkel ebben az esetben is először itt jelentkezzenek, ezáltal a műtéti előjegyzés ideje,  a műtétre való várakozás időtartama lényegesen csökkenthető.

Évente átlagosan 1400 műtétet végzünk, a legkorszerűbb altatást az aneszteziológiai osztály biztosítja.

Az osztály részt vesz az akut fül-orr-gégészeti és a légúti idegentest ügyeletben is. Az aktuális ügyeleti rend szerint adunk felvételes ügyeletet, melynek során az egész budapesti agglomerációt ellátjuk gyermek fül-orr-gégészeti problémák esetén, országos szinten pedig a légúti és nyelőcső idegentest-eltávolítást végzünk.

Az ambulancián teljes körű gyermek fül-, orr-, gégészeti járóbeteg ellátást végzünk. Minden nap reggel 8 órától délután 4 óráig megszakítás nélkül rendelünk. Ambulanciánk évente kb. 24.000 gyerek fordul meg.

Az osztályhoz tartozik még az audiológiai állomás is, melynek éves forgalma 3000 fő körül van. Az audiológián szubjektív hallásvizsgálatok mellett objektív audiometriás vizsgálatokat is rutinszerűen végzünk.

Ambuláns vizsgálatok és beavatkozások:

  • fülészeti vizsgálat
  • rinológiai vizsgálat
  • vestibularis, otoneurológiai vizsgálatok
  • hallásvizsgálat
  • inhalációs kezelések
  • ambuláns kisműtétek, arcüregpunkciók

Az osztályra az ambulancián diagnosztizált akut betegséggel, más osztályról, vagy területről beutalással vesszük fel a gyerekeket. Kivizsgálásuk laboratóriumi, röntgen és audiológiai vizsgálatokkal egészül ki a legpontosabb diagnózis és terápia érdekében.

Krónikus betegség esetén a gondozás:

Részletes fül-, orr-, gégészeti vizsgálatok:

  • laboratóriumi leletek szükség szerint elvégezve, kontroll ismétlése,
  • kezelések betanítása,
  • gyógyszeres kezelés beállítása ,
  • speciális betegségekben szenvedő betegeinket folyamatosan kontrolláljuk,

A betegség természetétől függő intervallumokkal, de legfeljebb fél évessel.

Terápia betanítása, inhalációs eszközök kezelésének betanítása. Ezeket a készülékeket módunkban áll megrendelni és kiszolgáltatni.

Krónikus fülbetegségben szenvedők életvitelének megbeszélése, tanácsadás.

FÜL-ORR GÉGÉSZETI OSZTÁLY HASZNOS TUDNIVALÓK

Látogatás ikon

Az osztályon egy szülő folyamatosan a gyermek mellett lehet, egymást válthatják. Kempingágyat tudunk biztosítani, ágyneműt, párnát, takarót nem tudunk adni, kérjük, erről igény szerint gondoskodjanak!

Az ágyat akkor lehet felállítani, amikor már nem akadályozza a betegellátást és a nővéri munkát.

Kérjük, a kórházi ágyba ne feküdjön be a gyereke mellé! A szülők a földszinti mosdót használhatják, zuhanyzás szükség esetén az osztályon megoldható, kérjék a nővérek segítségét!

Napirend ikon

Látogatási idő: 16:00–17:30
Betegenként két fő tartózkodhat egyszerre bent, 14 éven aluli gyermek nem látogathat

Elbírálás ikon

Kérjük, hogy egy fő (törvényes képviselő) tartsa telefonon a kapcsolatot az osztállyal. Munkaidőben van lehetőség telefonálni, amennyiben az orvos elérhető, hívni fogjuk a telefonhoz. Reggeli vizit után tudnak személyesen beszélni az orvossal.

Konyhai eszközök ikon

Hűtő, mikró, etetőszék, szoptatáshoz paraván van az osztályon.

Étterem ikon

A szülőknek nem tudunk étkezést biztosítani.
A C-épületben található étteremben meleg ebéd vásárlására van lehetőség, az étterem mellett büfé üzemel. Nagyon kérjük a szülőket, hogy a kórteremben ne egyenek, lehet, hogy a kis szobatárs éhgyomorra kötelezett valamilyen vizsgálat miatt, legyenek rá tekintettel!

Kert ikon

A kertbe általában nem szabad lemenni, amennyiben ezzel kapcsolatosan kérdésük van, mindig egyeztessenek a nővérrel!

Nővér ikon

Saját gyermekük ápolását segíthetik a nővérrel való megbeszélés szerint, más gyerekét ne ápolják, ne etessék, ne itassák!
Saját gyermek etetését-itatását feltétlenül beszéljék meg az ápolóval, akár műtét előtt, akár műtét után van a gyermek (mit, mennyit és mikortól szabad/nem szabad enni)! A szénsavas folyadékokat és a puffasztó élelmiszereket az egész kórházi tartózkodás alatt kerüljék!

Saját eszközök ikon

Tisztálkodási eszközök, papucs, pizsama. Előfordulhat, hogy a műtét napján kórházi pizsamát kap a gyermek.

Gyógyszer ikon

Csak egyedi gyógyszert szabad az osztályra behozni, kérjük, adják le ezeket a nővéreknek! A vény nélkül kapható gyógyszereket, étrendkiegészítőket is le kell adni, nem szabad maguknál tartani az éjjeliszekrényen. Ezek alkalmazását kérjük, mindenképp
egyeztessék az orvossal.

Munkatársaink

Dr. Fabinyi Orsolya

Dr. Fabinyi Orsolya

Szakorvos

+36 1 422 2866
Dr. Kövér Balázs

Dr. Kövér Balázs

Főorvos

+36 1 422 2866
Dr. Mertz Katalin

Dr. Mertz Katalin

Főorvos

+36 1 422 2862
Dr. Sz. Kovács István

Dr. Sz. Kovács István

Osztályvezető főorvos

+36 1 422 2868
Dr. Ternai Zita

Dr. Ternai Zita

Szakorvos

+36 1 422 2866

Rólunk írták:

Háromszor voltunk bent rövid kis műtétre (fül-orr-gége), de mindháromszor olyan szeretettel voltak nemcsak a gyerekek, hanem felénk, szülők felé is, hogy ha lehet, jól érezzük magunkat még mi is. Nagyon jól esett a figyelmességük, jó élmény volt mindhárom alkalom, köszönjük nekik! Nyáron voltunk a sebészeten. Krisztiánnak mi sem volt természetesebb, hogy a lányunk legfontosabb elfoglaltsága a látogatásunk alatt a testvéreivel játszani. Mikor eljött az ideje, hozta utánunk az infúziót, szinte röptében kötötte be a folyosón. 🙂

Egy hálás édesanya

Még több vélemény: Szülők írták 

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Hogyan lehet az orrcsepp jó barát?

Hogyan lehet az orrcsepp jó barát?

Megfázásos panaszok (orrfolyás, orrdugulás, nátha) esetén az időben elkezdett gondos orrcseppezés és orrtisztítás sokban hozzájárul a mihamarabbi gyógyuláshoz.
De hogyan nyerhetjük el gyermekünk bizalmát, hogy ne legyen tortúra az orrtisztítás, orrcseppezés?

bővebben
Orrpolip gyermekkorban?

Orrpolip gyermekkorban?

Orrdugulás, horkolás, savós középfülgyulladás hátterében gyermekkorban a leggyakrabban nátha, allergia, orrmandulagyulladás áll, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az orrüregben és melléküregben kialakuló polipok a felelősek.

bővebben
Idegentestek a légútban

Idegentestek a légútban

Így mentheted meg az életét, ha félrenyelt és fullad! Rohangál a játszótéren mogyoróval a kezében, vagy egyszerűen csak szeret felfedezni, és a szájába dug mindent, amit talál.

bővebben
A hallásfejlődésről

A hallásfejlődésről

Már a 28-29. terhességi héttől, a nyugalomban lévő magzatban az erős hanginger úgynevezett tájékozódási reakciót hoz létre, megmozdul, rúgkapál.

bővebben
Fülfájás, középfül-gyulladás

Fülfájás, középfül-gyulladás

Csecsemőknél és kisdedeknél életkori sajátosságok következtében gyakori a fülfájás, melyet leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okozza.

bővebben

Kapcsolódó Híreink:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support