Mentálhigiénés Osztály

(volt Pszichoszomatikus Részleg)

Elérhetőség: L épület, Ilka utca 57. 1. emelet
Részlegvezető főorvos: Dr. Hirsch Anikó
Főnővér: Tolnai-Kiss Anita
Bejelentkezés vizsgálatra: hétfőn 10-től 12 óráig, keddtől péntekig 8-tól  12 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon
Receptkérés: hétfőn 10-től  12 óráig, keddtől péntekig 8-tól  12 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon

A nyári szabadságolások miatt július 15-e és augusztus 31-e között PÉNTEKENKÉNT a BEJELENTKEZÉS SZÜNETEL.

Július 29 – augusztus 2-ig a BEJELENTKEZÉS SZÜNETEL.

 

Ezen idő alatt központ telefonszámunk (+36-30/570-6398) nem lesz elérhető. A már nálunk kezelt gyermekek esetén fellépő sürgős probléma esetén a 422-es melléken tudnak segítséget kérni. 

 

Receptet továbbra is van lehetőségük online igényelni. 

KÖZPONTI TELEFON:

Mivel foglalkozunk?

Részlegünkön olyan gyermekeket és fiatalokat fogadunk, akiknél különböző eredetű és természetű pszichés problémák, életvezetési nehézségek, illetve pszichiátriai betegségek fordulnak elő.

Diagnosztikus céllal, tervezetten kerülnek felvételre a gyerekek egy hetes kivizsgálási protokoll szerint (csoportos viselkedésmegfigyeléses kivizsgálás).

Emellett intenzív, önismereti jellegű terápiás csoportokat tartunk a korábban osztályon vagy ambulanter kivizsgált gyerekek számára – a csoportok összeállításakor fő szempont a homogenitás, az életkor és a betegség, pszichés zavar tekintetében is.

Mind a diagnosztikus, mind a terápiás hetek során egy szakmailag gondosan felépített órarend szerint csoportban és egyéni formában foglalkoznak szakembereink a gyermekekkel.

Részletesebb tájékoztatás a csoportokról lejjebb olvasható.

Ízelítőképpen nézzék meg videónkat, mely a pszichoszomatikus betegek ellátásáról szól, ugyanakkor képet ad diagnosztikus tevékenységünkről is:

Kiket fogadunk?

 A Mentálhigiénés Osztály fekvőbeteg ellátási keretben fogadja a gyermekeket 3-18 éves korig. 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 0-3 éves korú gyermekek kivizsgálásával KIDSz részlegünk foglalkozik, mely részlegünk az egész ország területéről fogad gyermekeket.

Elérhetőségük: 30/901-9286

Részlegünk jellegéből, valamint a személyi és infrastruktúrális feltételekből adódóan csak tervezett ellátást tudunk vállalni, azaz előre egyeztetetten vesszük fel a gyermekeket.

A kórházi felvételt minden esetben megelőzi egy vagy több alkalommal ambuláns tájékozódó vizsgálat, melynek során döntünk az osztályos kivizsgálás szükségességéről.

Súlyos, veszélyeztető állapotú gyermek felvételére nincs lehetőségünk!
Sürgősségi esetekben a területileg illetékes pszichiátriai és gyermekpszichiátriai fekvőbeteg osztályok biztosítanak ellátást.
A területileg illetékes ellátóról érdeklődjön háziorvosánál, vagy tájékozódhat a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján is.

Osztályunkon csak a területileg hozzánk tartozó gyermekeket tudjuk fogadni.

Ellátási területünk:
Budapest X. és XVI. kerület
Budakalász
Csomád
Erdőkertes
Galgamácsa
Őrbottyán
Vácegres
Váskisújfalu
Vácrátót
Veresegyház

Bejelentkezés vizsgálatra:
hétfőn 10-től 12 óráig, keddtől csütörtökig 8-tól 12 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon.

Tájékoztató a diagnosztikus ill. terápiás hetekről

A csoportos viselkedésmegfigyeléses kivizsgálás lehetőséget teremt arra, hogy gyermekük viselkedését különböző élethelyzetekben megfigyeljük, ezen kívül pszichológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatokat, szülőkonzultációt végezzünk s mindezek alapján az elsődlegesen felállított diagnózist és terápiás javaslatot személyre szabottan kidolgozzuk. A kivizsgálás végén a szülővel történő megbeszélés során részletes javaslatot teszünk a további teendőkkel kapcsolatban.

Osztályunk másik profilja a csoportos, intenzív formában történő pszichoterápia (pszichoszomatikus csoport, önismereti csoport, élményterápiás csoport).

A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a terápiás foglalkozásokon. Ezt a programot az adott csoportban előforduló pszichés zavarok és a gyerekek életkora alapján állítjuk össze. A terápia az integratív pszichoterápia módszerei alapján zajlik.

A foglalkozások között helyet kap a művészetterápia, zeneterápia, élményterápia, relaxáció, a pszichodráma és szükség esetén a családkonzultáció.

A program segít abban, hogy a gyógyulás kiinduló pontját jelentő alapvető önismereti igény kialakuljon, a probléma és a megoldási lehetőségek a gyermek és a család számára körvonalazódjanak és a belső lelki gyógyulás elinduljon, melyek eredményeképpen a viselkedés változásai a mindennapokban fokozatosan érzékelhetővé válnak.

Nappali kórházi ill. befekvő rendszer

Lehetőség szerint igyekszünk a csoportos kivizsgálást nappali kórházi rendszerben lebonyolítani, de ha szükséges vagy a kezelő orvos ezt indokoltnak tartja, akkor befekvőként folytatjuk le a kivizsgálást.

A befekvő gyermekeket kétágyas szobákban helyezzük el. Az étkezőt, tornatermet és a mellékhelyiségeket a Rehabilitációs Osztállyal közösen használjuk.
Az osztályos felvétel minden formája esetén a gyermek osztályos állományban van, ezért a hét során felmerülő minden aktuális, akut egészségügyi ellátása, kezelése csak intézményünkben történhet.

Időtartam és igazolás

A kivizsgálás időtartama általában egy hét, de ez kivételes esetben ennél rövidebb vagy hosszabb is lehet.
Az osztályos felvétel (kivizsgálás vagy terápia) idejére gyermekük óvodai, iskolai igazolást kap.

Heti „órarend”

Csoportos viselkedésmegfigyelés és egyéni vizsgálatok (hétfő-csütörtök) reggel 8.30-tól 13.00 óráig
Szülőkonzultáció: általában pénteken, előre egyeztetett időpontban
A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt az egyéni és csoportos foglalkozásokon.
Egy csoportban egyszerre 8 gyermeket tudunk fogadni.

Kórházi felvétel

A kórházi felvételre hétfőn reggel 8 és kb. 11 óra között kerül sor (érkezés 8-8.30 között).
Mindenképpen szükséges, hogy a szülők hétfőn délelőtt a gyermek kezelőorvosával és/vagy pszichológusával is személyesen egyeztessenek. Éppen ezért kérjük, hogy legalább az egyik szülő hétfő délelőtt tegye szabaddá magát az ügyintézés érdekében.

9 órakor közös tájékoztató csoportot tartunk a gyerekek és a szülők számára, ahol ismertetjük az általános kereteket, heti rendet és bemutatkoznak az osztály dolgozói.

11 órától indul a gyerekek első csoportos foglalkozása.

Távozás

A nappali kórházi rendszerben a gyermek – a csoport típusától függően – a délutáni csoportos foglalkozás végén vagy ebéd után hazamehet a szülő, vagy a szülő által már a felvételkor megjelölt felnőtt hozzátartozó kíséretében.
A gyermek az osztályt csak felnőtt kísérővel hagyhatja el!

Lezárás

A kivizsgálás vagy a terápia lezárását követően a gyermek kezelőorvosával, illetve kezelő pszichológusával egyeztetett időpontban minden család számára egyéni konzultációt biztosítunk, ahol a tapasztalatokat, a további kezelési javaslatot a szakemberek a gyerekekkel és hozzátartozóikkal megbeszélik. Ekkor kapják kézhez a zárójelentést is.

Esetleges gyógyszeres kezelés

A pszichoterápia kiegészítéseként lehetséges, hogy gyógyszeres kezelést is javaslunk gyermeküknek. Ennek bevezetésére, a hatások megfigyelésére az osztályos tartózkodás biztonságos feltételeket ad.

A gyógyszeres kezeléshez szükséges belgyógyászati, laboratóriumi vizsgálatokat is megszervezzük és elvégezzük.

Ellátás, diéta

Az ellátás során napi ötszöri étkezést biztosítunk a gyerekek számára. Kiegészítő ételek, italok behozhatók, ezek tárolása a közös hűtőszekrényben, a részleg nővéreivel egyeztetve lehetséges.

Amennyiben a gyermek speciális diétát tart, ezt kérjük, hogy lehetőleg már az előjegyzés megbeszélésekor jelezzék a kezelőorvosnak vagy pszichológusnak, illetve felvételkor a nővérnek.

Látogatási idő

Tekintettel az osztály profiljára, a szülők nem lehetnek folyamatosan a gyermek mellett, de a napi programokat követően délután 16-19 óra között lehetőséget biztosítunk a látogatásra.

A gyermeket csak a családtagok látogathatják, a fiatalok osztálytársai, barátai nem.

A gyermek rendszeresen szedett gyógyszereinek használata

A gyógyszerek beadását az osztályon csak nővér végezheti, ezért kérjük, hogy a gyermek által rendszeresen szedett gyógyszereket a felvételkor az osztályos nővérnek szíveskedjenek átadni és az adagolását egyeztetni.

Telefon-, Internet- és elektronikai eszközök használati rendje

A hét során mind a diagnózisalkotás, mind a terápia szempontjából fontos, hogy a gyermekek elsősorban a saját problémáik megoldására, belső lelki folyamataikra tudjanak figyelni. Ennek érdekében a telefonálást és az internethasználatot keretezzük. A gyerekek telefonjait a csoportos foglalkozások idejére és éjszakára a foglalkoztatók, nővérek összeszedik és a kezelőben zárt, erre a célra szolgáló fémkazettában tárolják.

Dohányzás

Kórházunk egész terültén tilos a dohányzás, ezt a szabályt, tekintettel a serdülő korú gyerekekre, kérjük tartsák be. A 14 év feletti fiatalok esetében a dohányzás szülői beleegyezéssel szabályozott körülmények között lehetséges.

Tájékoztatás rendje

A gyermek állapotáról csak a közvetlen hozzátartozóknak adhatunk felvilágosítást. A gyermek kezelőorvosát, pszichológusát a vele egyeztetett időpontban ill. telefonszámon tudják elérni. Minden, az osztály rendjével, a gyermek vizsgálataival, kezelésével kapcsolatos kérdésben tőlük kaphatnak tájékoztatást és velük egyeztethetnek.

Szemléletünk

Osztályunk mind a kivizsgálás, mind a terápia során fontosnak tartja a komplex, integratív megközelítést. Ennek megfelelően szoros szakmai kapcsolatot építünk a területen dolgozó kollégákkal a fővárosban és vidéken egyaránt, valamint a gyermekellátó intézményekkel, pedagógusokkal. Mindebben nagy segítséget jelent szociális munkásunk tevékenysége.

Pácienseink egy része a kórház más osztályain, illetve ambulanciáin kezelt, gondozott gyermekek. Ezért nagyon fontos számunkra a kórházon belüli jó szakmai és emberi kapcsolatok megtartása. Továbbképzések tartása, ahol a fiatal szakorvos jelöltek megismerhetik a pszichiátriai, pszichoterápiás munka lényegét, alapjait.

Konzíliumi tevékenységünk kiterjed a kórház valamennyi osztályára és az ambulanciákra.

 

Köszönjük figyelmüket és együttműködésüket!

A Mentálhigiénés Osztály munkatársai

MENTÁLHIGIÉNÉS OSZTÁLY HASZNOS TUDNIVALÓK

Látogatás ikon

Óvodás, kisiskolás korú gyermek mellett egy szülő folyamatosan bent tartózkodhat osztályunkon. A gyermekkel egy szobában el tudjuk helyezni, az alvás fotelágyban/szabad kórházi ágyon megoldott, ágyneműt biztosítunk. Zuhanyozni, WC-re menni a földszinti fürdőben van lehetőség.

Napirend ikon

Kérjük, hogy a bejárós betegek minden nap fél 9-ig érkezzenek meg (a foglalkozások 9 órakor kezdődnek)!

Elbírálás ikon

Látogatási idő: 17:00–19:00
Az osztály jellegéből adódóan látogatásra csak orvosi engedéllyel, előre meghatározott, megbeszélt időtartamra van lehetőség, a korlátozás az összes látogatóra (így a szülőkre is) vonatkozik!

Információ ikon

Szükség esetén a felvételi lapon megadott törvényes képviselő keresheti az orvost telefonon. A zárójelentés kiadása előre egyeztetett időpontban, nyugodt körülmények között, a pszichiáter, a pszichológus és lehetőség szerint mindkét szülő jelenlétében történik.

Konyhai eszközök ikon

Hűtő, mikró, mosógép van. Étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Étterem ikon

A gyermekkel felvett szülő, illetve bejárós betegeink egynapos átfutási idővel előfizethetnek étkezésre (az igényt délelőtt 9:30-ig lehet jelezni), diétás menü igénylésére is van lehetőség. Ételt melegíteni, étkezni a szülők a harmadik emeleten tudnak, az étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Kert ikon

Az osztályt orvosi engedély nélkül szülővel sem lehet elhagyni! Előzetes orvosi megbeszélés után az udvaron való tartózkodás/ egyéb kimenő engedélyezhető.

Saját eszközök ikon

Zárt váltócipőt, kényelmes tréningruhát kérjük, hozzanak gyermeküknek a foglalkozásokhoz. Szigorúan tilos kést, borotvát, egyéb éles szúró-vágó eszközt, fújós dezodort behozni.
Kedvenc plüssöt nyugodtan hozzanak!

Gyógyszer ikon

Semmiféle gyógyszer, gyógyhatású termék, étrendkiegészítő nem maradhat a gyermeknél, a speciális, behozott extra gyógyszerekkel együtt le kell ezeket adni a nővérnek, ő gondoskodik a beteg teljes gyógyszereléséről. Amennyiben Önnél van saját gyógyszer, kérjük, zárja el, hogy ne tudjon egy másik beteg véletlenül se hozzáférni!

Szociális ügyek ikon

Szülői engedéllyel és orvosi megbeszélés alapján, naponta előre meghatározott alkalommal 14 éves vagy annál idősebb kor felett a betegeknek lehetőségük van dohányozni. A cigarettát és az öngyújtót a köztes időben az ápolók megőrzik, a fiatalok az ő kíséretükkel mehetnek le a kijelölt dohányzóhelyre.
Felvételkor a betegek csomagjait ellenőrizzük.
A gyermekek az arra kijelölt időben használhatják telefonjaikat, laptopjukat, egyéb telekommunikációs eszközeiket, a kapcsolattartásra kijelölt időn kívül az eszközöket nővéreink összegyűjtik és megőrzik.

Munkatársak

Altorjay Csenge Stefánia

Altorjay Csenge Stefánia

Pszichológus

+36 1 422 2812
Balázs-Rácz Hajnalka

Balázs-Rácz Hajnalka

Gyógypedagógus, családterapeuta

Balogh Éva

Balogh Éva

Koordinátor

+36 30 570 6398
Dr. Hirsch Anikó

Dr. Hirsch Anikó

Osztályvezető főorvos

Dr. Kincses-Szabó Magdolna

Dr. Kincses-Szabó Magdolna

Szakorvos, tartós távolléten

Dr. Rényi-Bene Daniella

Dr. Rényi-Bene Daniella

Szakorvos, tartós távolléten

Dr. Szerző Nelli

Dr. Szerző Nelli

Szakorvosjelölt

Dr. Velkey Kinga

Dr. Velkey Kinga

Szakorvos, tartós távolléten

Erőss Rebeka

Erőss Rebeka

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2869
Farkas Katalin

Farkas Katalin

Koordinátor

Fekete Adrienn

Fekete Adrienn

Szociális munkás

+36-1-910 5421
Kézdy Luca

Kézdy Luca

Pszichológus, tartós távolléten

Kisberk Melinda

Kisberk Melinda

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2812
Menyesné Lévai Valéria

Menyesné Lévai Valéria

Gyermekápoló

+36 1 422 2893
Mészáros Zsuzsanna

Mészáros Zsuzsanna

Gyermekápoló

Radnai Johanna

Radnai Johanna

Pszichológus

+36 1 422 2812
Tolnai-Kiss Anita

Tolnai-Kiss Anita

Főnővér

+36-1-422-2892

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Kapcsolódó Híreink:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support