Pszichoszomatikus részleg

Elérhetőség: Ilka utca 57. I. emelet
Részlegvezető főorvos: Dr. Hirsch Anikó
Bejelentkezés vizsgálatra 08:00-14:00 között: +36-30-570-6398
Recept kérés 08:00-14:00 között: +36-30-570-6398

KÖZPONTI TELEFON:

Elmaradt, illetve már előjegyzett ambuláns vizsgálatok (új vagy kontroll)

Ambulanciáink újra indultak, de egyelőre csak előzetes egyeztetés alapján. A következő hetekben keresni fogjuk az elmaradt, illetve soron következő vizsgálatok miatt a már előjegyzett pácienseinket és egyeztetjük, hogy milyen formában, mikor kerül sor a vizsgálatra.

Az elmaradt osztályos kivizsgálásokkal kapcsolatban

szintén keresni fogja Önöket munkatársunk a következő hetekben, és egyeztetik, elindítják a pszichológiai kivizsgálásokat.

A közegészségügyi eljárásrendek szerint, a gyermekek és a szülők biztonsága érdekében a vizsgálatok egy részét – amennyire csak lehetséges – online formában fogjuk lebonyolítani.

A távkonzultációs formát a 157/2020 számú, ápr. 29-én kiadott Kormányrendelet engedélyezi és támogatja.

Honlapunkon a távkonzultáció tájékoztatóját megtalálják a következő linken:

-> Telemedicina tájékoztató

csoportos viselkedés megfigyelések lebonyolítása a jelenleg előjegyzett létszámok és a járványhelyzet várható alakulása alapján kb. június második felétől valószínű. A pontos időpontokat a pszichológiai vizsgálatok elvégzése után minden páciensünkkel külön egyeztetjük.

Bejelentkezés új vizsgálatra vagy kontroll vizsgálatra:

Hétköznap 8-14 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon Balogh Éva koordinátornál.

Új betegek vizsgálatára, illetve kontroll vizsgálatra előre láthatóan leghamarabb június közepétől tudunk időpontot kiadni. Kivéve: sürgős kérések – ezeket munkatársaink a bejelentkezés alapján besorolják és eszerint adunk időpontot.

Recept kérés:

A jelenlegi járvány helyzet miatt elektronikus receptek felírása lehetséges. Ezek a felírást követő napon válthatók ki bármely gyógyszertárban a gyermek TAJ kártyájával.

Recept kérés hétköznap 8-14 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon Balogh Éva koordinátornál vagy a gyermeket gondozó pszichiáternél a +36-1-363-3901-es telefonszámon lehetséges.

Igazolások meghosszabbítása (emelt CSP, gyógyszer felírási javaslat, KGY javaslat, GYOD stb.)

Ezek az igazolások a veszélyhelyzet miatt a 88/2020 (IV.5.) számú Kormányrendelet értelmében automatikusan meghosszabbodnak a veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig.

Probléma, kérdés esetén kérjük keresse a +36-30-570-6398-os telefonszámon Balogh Éva koordinátort hétköznap 8-14 óráig, vagy a gyermeket gondozó pszichiáter/pszichológus kollégát közvetlenül az +36-1-363-3901 központi telefonszámon.

A Pszichoszomatikus Részleg fekvő-és járóbeteg ellátási keretben fogadja a gyermekeket 0-18 éves korig. Részlegünk jellegéből valamint a személyi és infrastruktúrális feltételekből adódóan csak tervezett ellátást tudunk vállalni, azaz előre egyeztetetten vesszük fel a gyerekeket.

Súlyos, veszélyeztető állapotú gyermek felvételére nincs lehetőségünk.

Sürgősségi esetekben a területileg illetékes pszichiátriai és gyermekpszichiátriai osztályok az illetékesek.

Kedves Szülők!

A Coronavírus járvány és az ehhez kapcsolódó egészségügyi biztonsági előírások miatt osztályunk működése rendje módosult.

Ez a változtatás visszavonásig érvényes.

FONTOS INFORÁCIÓ!

Az osztályos kivizsgálásra akkor tudjuk felvenni a gyermeket, ha a gyermeknél és a kísérő szülőnél nem áll fenn lázas állapot, acut légúti megbetegedés tünetei és/vagy hasmenéssel, hányással járó megbetegedés.

És ha a felvételt megelőző 14 napban nem volt szoros kapcsolatban új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel.

Amennyiben a fertőzöttség lehetősége fennáll, akkor a felvételt indikáló orvos PCR teszt vizsgálatot kezdeményez, amit a lakóhelyükhöz közel lévő szakrendelésen vagy kórházunk PCR ambulanciáján előzetes időpont egyeztetés alapján éhgyomorra kell elvégeztetni a tervezett felvétel előtt 4-6 nappal.

Részlegünkön 5 és 18 éves kor közötti gyermekeket és fiatalokat fogadunk, akiknél különböző eredetű és természetű pszichés problémák, életvezetési nehézségek, illetve pszichiátriai betegségek fordulnak elő. A felvételre tervezetten kerül sor. Lehetőség szerint igyekszünk a csoportos kivizsgálást nappali kórházi rendszerben lebonyolítani, de ha szükséges vagy a kezelő orvos ezt indokoltnak tartja, akkor befekvőként folytatjuk le a kivizsgálást.

Heti „órarend”

Csoportos viselkedés megfigyelés ( hétfő-kedd-szerda) reggel 8.30-tól 13.00 óráig

Egyéni vizsgálatok és szülőkonzultáció: csütörtökön és pénteken előre egyeztetett időpontokban

A csoportos viselkedés megfigyeléses kivizsgálás lehetőséget teremt arra, hogy gyermekük viselkedését különböző élethelyzetekben megfigyeljük, ezen kívül pszichológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatokat, szülőkonzultációt végezzünk s mindezek alapján az elsődlegesen felállított diagnózist és terápiás javaslatot személyre szabottan kidolgozzuk. A kivizsgálás végén a szülővel történő megbeszélés során részletes javaslatot teszünk a további teendőkkel kapcsolatban.

A nappali kórházi ellátási rendszerben a gyermek a délutáni csoportos foglalkozás végén hazamehet szülő, vagy a szülő által már a felvételkor megjelölt felnőtt hozzátartozó kíséretében. Az osztályos felvétel minden formájában a gyermek osztályos állományban van, ezért a hét során felmerülő minden aktuális, acut egészségügyi ellátása, kezelése csak intézményünkben történhet. Az osztályos felvétel (kivizsgálás vagy terápia) idejére iskolai igazolást kap.

A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a egyéni és csoportos foglalkozásokon. A pszichoterápia mellett lehetséges, hogy a gyógyszeres kezelést is javaslunk gyermeküknek. Ennek bevezetésére, a hatások megfigyelésére az osztályos tartózkodás biztonságos feltételeket ad.

A gyógyszerek beadását az osztályon csak nővér végezheti, ezért kérjük, hogy a gyermek által rendszeresen szedett gyógyszereket a felvételkor az osztályos nővérnek szíveskedjenek átadni s az adagolását egyeztetni.

Az ellátás során napi ötszöri étkezést biztosítunk a gyerekek számára. Kiegészítő ételek, italok behozhatók, ezek tárolása a közös hűtőszekrényben, a részleg nővéreivel egyeztetve lehetséges. Amennyiben a gyermek speciális diétát tart, ezt kérjük, hogy lehetőleg már az előjegyzés megbeszélésekor jelezzék a kezelő orvosnak vagy pszichológusnak, illetve a felvételkor a nővérnek.

A kórházi felvételre hétfőn reggel kerül sor, 8 és kb. 10 óra között. Mindenképpen szükséges, hogy a szülők hétfőn délelőtt a gyermek kezelő orvosával és/vagy pszichológusával is személyesen egyeztessenek. Éppen ezért kérjük, hogy legalább az egyik szülők hétfő délelőtt tegye szabaddá magát az ügyintézés érdekében. 9 órakor közös tájékoztató csoportot tartunk a gyerekek és a szülők számára, ahol ismertetjük az általános kereteket, heti rendet és bemutatkoznak az osztály dolgozói.

11 órától indul a gyerekek első csoportos foglalkozása.  A gyermek az osztályt csak felnőtt kísérővel hagyhatja el!

A kivizsgálás vagy a terápia lezárását követően a gyermek kezelőorvosával, illetve kezelő pszichológusával egyeztetett időpontban minden család számára egyéni konzultációt biztosítunk, ahol a tapasztalatokat, a további kezelési javaslatot a szakemberek a gyerekekkel és hozzátartozóikkal megbeszélik. Ekkor kapják kézhez a zárójelentést is.

A látogatási idő bent alvás esetén 17-19 óra között lehetséges. A gyermeket csak a családtagok látogathatják, a fiatalok osztálytársai, barátai nem.

A hét során mind a diagnózis alkotás, mind terápiás szemponból fontos, hogy a gyermekek elsősorban a saját problémáik megoldására, belső lelki folyamataikra tudjanak figyelni. Ennek érdekében a telefonálást, internet használatot keretezzük.. A gyerekek telefonjait a csoportos foglalkozások idejére és éjszakára a foglalkoztatók, nővérek összeszedik és a kezelőben zárt, erre a célra szolgáló fém kazettában tárolják.

Kórházunk egész terültén tilos a dohányzás, ezt a szabályt, tekintettel a serdülő korú gyerekekre, kérjük tartsák be. A 14 év feletti fiatalok esetében a dohányzás szülői beleegyezéssel lehetséges, szabályozott körülmények között.

A gyermek állapotáról csak a közvetlen hozzátartozóknak adhatunk felvilágosítást. A gyermek kezelő orvosát, pszichológusát a vele egyeztetett időpontban tudják telefonon elérni. Minden, az osztály rendjével, a gyermek vizsgálataival, kezelésével kapcsolatos kérdésben tőlük kaphatnak tájékoztatást és velük egyeztethetnek

Köszönjük figyelmüket és együttműködésüket!

A Pszichoszomatikus Részleg munkatársai

 

Ambulanciáink

Ambulanciáink járóbeteg ellátást végeznek.

Elsősorban pszichoszomatikus betegségek, szorongásos és érzelmi zavarok, hangulati problémák esetén tudunk segítséget nyújtani.

Ambulanciáinkon gyermekpszichológiai , illetve gyermekpszichiátriai vizsgálatokat végzünk. Ambuláns rövid egyéni terápiát kapacitásunk függvényében az osztályunkon már kivizsgált gyermekek számára igyekszünk biztosítani.

Az ambulanciáinkhoz tartozó, általunk ellátott területek:

Budapest  X. kerület, XVI. kerület, Veresegyház, Vácrátót, Őrbottyán, Csomád, Vácegres, Erdőkertes, Váckisújfalu, Galgamácsa, Nagytarcsa. – ezekről a helységekről fogadjuk a gyermekpszichiátriai vizsgálatra érkező pácienseket.

Minden esetben csak előjegyzéses alapján tudunk vizsgálatokat végezni.

A sürgősségi esetekben a területileg illetékes gyermekpszichiátriai vagy pszichiátriai osztályok illetékesek.

Osztályunk profiljai

Több gyermekkori, illetve serdülőkori pszichés problémával foglalkozunk.

Ezek között elsősorban pszichoszomatikus betegségek, szorongásos és érzelmi zavarok, hangulati problémák szerepelnek, de foglalkozunk viselkedési problémákkal és krónikusan beteg gyermekek másodlagos lelki zavarainak kezelésével is. Tekintettel arra, hogy részlegünk nyitott rendszerben működik és a fő profilja a pszichoterápiás kezelés, ezért nem áll módunkban olyan betegeket kezelni, akiknél a terápiának ez a formája, illetve nyitott keretei akár önmagára, akár társaira nézve veszélyeztető lehet. Ilyen kórképek: súlyos, diszruptív magatartási zavarok, addiktológiai problémák, pszichotikus állapotok, akutan veszélyeztető állapot.

Munkarendünk

  • Részben diagnosztikus céllal tervezetten kerülnek felvételre a gyerekek egy hetes kivizsgálási protokoll szerint
  • Intenzív önismereti jellegű terápiás csoportokat tartunk a korábban osztályon vagy ambulanter kivizsgált gyerekek számára – a csoportok összetételében fő szempontok az életkorilag homogén betegcsoportok, illetve a betegség, pszichés zavar tekintetében is homogenitás.
  • Részlegünk alapvetően nem pszichiátriai, hanem pszichoszomatikus osztály, ennek megfelelően elsődlegesen pszichoterápiás eszközöket alkalmazunk a kezelés során.
  • Mind a diagnosztikus, mind a terápiás hetek során egy szakmailag gondosan felépített órarend szerint csoportban és egyéni formában foglalkoznak szakembereink a gyermekekkel.

A kórházi felvételt minden esetben megelőzi egy vagy több alkalommal ambuláns tájékozódó  vizsgálat, melynek során eldöntjük, hogy milyen jellegű kezelést javaslunk, illetve egyeztetünk az osztályos kivizsgálásról, amennyiben ez szükséges.

A felvételre tervezetten kerül sor, a kezelés időtartama általában egy hét, de ez kivételes esetben ennél rövidebb vagy hosszabb is lehet.

A gyerekeket kétágyas szobákban helyezzük el. Az étkezőt, tornatermet és a mellékhelyiségeket a Rehabilitációs osztállyal közösen használjuk. Egy csoportban egyszerre 8 gyermeket tudunk fogadni.

Tekintettel az osztály profiljára, a szülők nem lehetnek folyamatosan a gyermek mellett, de a napi programokat követően délután 17-19 óra között lehetőséget biztosítunk a látogatásra.

Terápiás csoportok

Osztályunk egyik profilja a csoportos, intenzív formában történő pszichoterápia.

Három különböző terápiás csoportunk van:

  • Két hetes pszichoszomatikus csoport
  • Egy hetes önismereti csoport
  • Nyáron egy hetes élményterápiás csoport

A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a terápiás foglalkozásokon. Ezt a programot az adott csoportban előforduló pszichés zavarok és a gyerekek életkora alapján állítjuk össze. A terápia az integratív pszichoterápia módszerei alapján zajlik.

A foglalkozások között helyet kap a művészetterápia, zeneterápia, élményterápia, relaxáció, a pszichodráma és szükség esetén a családkonzultáció.

A  program segít abban, hogy a gyógyulás kiinduló pontját jelentő alapvető önismereti igény kialakuljon, a probléma és a megoldási lehetőségek a gyermek és a család számára körvonalazódjanak és a belső lelki gyógyulás elinduljon, melyek eredményeképpen a viselkedés változásai a mindennapokban fokozatosan érzékelhetővé válnak.

A pszichoterápia mellett az osztályunk másik profilja a kivizsgálás. Lehetőséget teremt arra, hogy a gyermek viselkedését különböző élethelyzetekben megfigyeljük, pszichológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatokat, konzultációkat végezzünk s mindezek alapján az elsődlegesen felállított diagnózist és terápiás javaslatot személyre szabottan pontosítsuk, kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, egyénre szabottan gyógyszeres terápiát is kezdeményezünk, illetve a szükséges belgyógyászati, laboratóriumi vizsgálatokat is megszervezzük és elvégezzük.

Az osztály mid a kivizsgálás, mind a terápia során fontosnak tartj a komplex, integratív megközelítés fontosságát. Ennek megfelelően szoros kapcsolatot igyekszünk kiépíteni a területen dolgozó kollégákkal, a gyermekellátó intézményekkel, pedagógusokkal. Mindebben nagy segítséget jelent szociális munkásunk tevékenysége. Igyekszünk jó szakmai kapcsolatokat kiépíteni és fenntartani más gyermekpszichiátriai ellátást nyújtó osztályokkal, intézményekkel, mind a fővárosban, mind vidéken.

Pácienseink egy része a kórház más osztályain, illetve ambulanciáin kezelt, gondozott gyermekek. Ezért nagyon fontos számunkra a kórházon belüli jó szakmai és emberi kapcsolatok megtartása. Továbbképzések tartása, ahol a fiatal szakorvos jelöltek megismerhetik a pszichiátriai, pszichoterápiás munka lényegét, alapjait.

Konzíliumi tevékenységünk kiterjed a kórház valamennyi osztályára és az ambulanciákra.

PSZICHOSZOMATIKUS RÉSZLEG HASZNOS TUDNIVALÓK

Látogatás ikon

Óvodás, kisiskolás korú gyermek mellett egy szülő folyamatosan bent tartózkodhat osztályunkon. A gyermekkel egy szobában el tudjuk helyezni, az alvás fotelágyban/szabad kórházi ágyon megoldott, ágyneműt biztosítunk. Zuhanyozni, WC-re menni a földszinti fürdőben van lehetőség.

Napirend ikon

Kérjük, hogy a bejárós betegek minden nap fél 9-ig érkezzenek meg (a foglalkozások 9 órakor kezdődnek)!

Elbírálás ikon

Látogatási idő: 17:00–19:00
Az osztály jellegéből adódóan látogatásra csak orvosi engedéllyel, előre meghatározott, megbeszélt időtartamra van lehetőség, a korlátozás az összes látogatóra (így a szülőkre is) vonatkozik!

Információ ikon

Szükség esetén a felvételi lapon megadott törvényes képviselő keresheti az orvost telefonon. A zárójelentés kiadása előre egyeztetett időpontban, nyugodt körülmények között, a pszichiáter, a pszichológus és lehetőség szerint mindkét szülő jelenlétében történik.

Konyhai eszközök ikon

Hűtő, mikró, mosógép van. Étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Étterem ikon

A gyermekkel felvett szülő, illetve bejárós betegeink egynapos átfutási idővel előfizethetnek étkezésre (az igényt délelőtt 9:30-ig lehet jelezni), diétás menü igénylésére is van lehetőség. Ételt melegíteni, étkezni a szülők a harmadik emeleten tudnak, az étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Kert ikon

Az osztályt orvosi engedély nélkül szülővel sem lehet elhagyni! Előzetes orvosi megbeszélés után az udvaron való tartózkodás/ egyéb kimenő engedélyezhető.

Saját eszközök ikon

Zárt váltócipőt, kényelmes tréningruhát kérjük, hozzanak gyermeküknek a foglalkozásokhoz. Szigorúan tilos kést, borotvát, egyéb éles szúró-vágó eszközt, fújós dezodort behozni.
Kedvenc plüssöt nyugodtan hozzanak!

Gyógyszer ikon

Semmiféle gyógyszer, gyógyhatású termék, étrendkiegészítő nem maradhat a gyermeknél, a speciális, behozott extra gyógyszerekkel együtt le kell ezeket adni a nővérnek, ő gondoskodik a beteg teljes gyógyszereléséről. Amennyiben Önnél van saját gyógyszer, kérjük, zárja el, hogy ne tudjon egy másik beteg véletlenül se hozzáférni!

Szociális ügyek ikon

Szülői engedéllyel és orvosi megbeszélés alapján, naponta előre meghatározott alkalommal 16 éves vagy annál idősebb kor felett a betegeknek lehetőségük van dohányozni. A cigarettát és az öngyújtót a köztes időben az ápolók megőrzik, a fiatalok az ő kíséretükkel mehetnek le a kijelölt dohányzóhelyre.
Felvételkor a betegek csomagjait ellenőrizzük.
A gyermekek az arra kijelölt időben használhatják telefonjaikat, laptopjukat, egyéb telekommunikációs eszközeiket, a kapcsolattartásra kijelölt időn kívül az eszközöket nővéreink összegyűjtik és megőrzik.

Szakorvosok: Pszichoszomatikus részleg

Altorjay Csenge Stefánia

Altorjay Csenge Stefánia

Pszichológus

+36 1 422 2812
Balázs-Rácz Hajnalka

Balázs-Rácz Hajnalka

+36-1-422-2891
Cserteg Dóra

Cserteg Dóra

Koordinátor

+36 1 422 27 31
Dr. Balogh Judit

Dr. Balogh Judit

Gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos

+36 1 422 2731
Dr. Böhm Mónika

Dr. Böhm Mónika

Gyermekpszichiáter szakorvos, gyógypedagógus

Dr. Bökönyi Anna

Dr. Bökönyi Anna

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Csapó Márton

Dr. Csapó Márton

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Deák-Sala Júlia

Dr. Deák-Sala Júlia

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Hajnal Mátyás

Dr. Hajnal Mátyás

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Hirsch Anikó

Dr. Hirsch Anikó

Részlegvezető főorvos - gyermekpszichiáter szakorvos, gyermekgyógyász, pszichoterapeuta

Dr. Kincses-Szabó Magdolna

Dr. Kincses-Szabó Magdolna

Gyermekpszichiáter szakorvos

Dr. Merkl Dóra

Dr. Merkl Dóra

Gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos

+36 1 422 2731
Dr. Mészáros Andrea

Dr. Mészáros Andrea

Neuropszichológus szakpszichológus, logopédus, okleveles gyógypedagógus

+36 1 422 27 31
Dr. Molnár Anna

Dr. Molnár Anna

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Nagy Péter

Dr. Nagy Péter

Gyermek,- és ifjúságpszichiáter főorvos

+36 1 422 2731
Dr. Szabó Liza

Dr. Szabó Liza

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Szabó Magdolna

Dr. Szabó Magdolna

Gyermekpszichiáter szakorvos jelölt

+36 1 422 2810
Dr. Szalkay Krisztina

Dr. Szalkay Krisztina

Adjunktus

+36 1 422 2891
Dr. Szeghalmi Liliána

Dr. Szeghalmi Liliána

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Temes Aliz

Dr. Temes Aliz

Gyermekpszichiáter rezidens

Dr. Velkey Kinga

Dr. Velkey Kinga

Gyermekpszichiáter szakorvos jelölt

Erőss Rebeka

Erőss Rebeka

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2869
Farkas Katalin

Farkas Katalin

+36-1-422-2891
Fekete Adrienn

Fekete Adrienn

+36-1-422-2891
Hakkelné Nagy Tímea

Hakkelné Nagy Tímea

+36-1-422-2891
Kézdy Luca

Kézdy Luca

+36-1-422-2891
Kisberk Melinda

Kisberk Melinda

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2891
Korzenszky Klára

Korzenszky Klára

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2785
Mag Judit

Mag Judit

Pszichológus

+36 1 422 2892
Menyesné Lévai Valéria

Menyesné Lévai Valéria

Gyermekápoló

+36 1 422 2893
Radnai Johanna

Radnai Johanna

Pszichológus

+36 1 422 2812
Rényi-Bene Daniella

Rényi-Bene Daniella

Gyermekpszichiáter rezidens

+36 1 422 2810
Sarbak István

Sarbak István

+36-1-422-2891
Szegleti Gabriella

Szegleti Gabriella

Klinikai szakpszichológus, neuropszichológus

+36 1 422 27 31
Szerzőné Dr. Varga Nelli

Szerzőné Dr. Varga Nelli

Gyermekpszichiáter rezidens

Tolnai – Kiss Anita

Tolnai – Kiss Anita

+36-1-422-2891

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Kapcsolódó Híreink:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support