Mentálhigiénés Osztály

(Pszichoszomatikus Részleg)

Elérhetőség: L épület, Ilka utca 57. 1. emelet
Részlegvezető főorvos: Dr. Hirsch Anikó
Főnővér: Tolnai-Kiss Anita
Bejelentkezés vizsgálatra: hétfőn 9:30-tól 12 óráig, keddtől péntekig 8-tól  12 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon
Receptkérés: hétfőn 9:30-tól  12 óráig, keddtől péntekig 8-tól  12 óráig a +36-30-570-6398-as telefonszámon

KÖZPONTI TELEFON:

 

A Mentálhigiénés Osztály fekvő-és járóbeteg ellátási keretben fogadja a gyermekeket 0-18 éves korig. Részlegünk jellegéből valamint a személyi és infrastruktúrális feltételekből adódóan csak tervezett ellátást tudunk vállalni, azaz előre egyeztetetten vesszük fel a gyerekeket.

Súlyos, veszélyeztető állapotú gyermek felvételére nincs lehetőségünk.

Sürgősségi esetekben a területileg illetékes pszichiátriai és gyermekpszichiátriai osztályok biztosítanak ellátást.

Kedves Szülők!

A koronavírus-járvány és az ehhez kapcsolódó egészségügyi biztonsági előírások miatt osztályunk működése rendje módosult.

A változtatás visszavonásig érvényes.

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Az osztályos kivizsgálásra akkor tudjuk felvenni a gyermeket, ha a gyermeknél és a kísérő szülőnél nem áll fenn lázas állapot, akut légúti megbetegedés tünetei és/vagy hasmenéssel, hányással járó megbetegedés, valamint a felvételt megelőző 14 napban nem volt szoros kapcsolatban új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel.

Amennyiben a fertőzöttség lehetősége fennáll, akkor a felvételt indikáló orvos PCR teszt vizsgálatot kezdeményez, amit a lakóhelyükhöz közel lévő szakrendelésen vagy kórházunk PCR ambulanciáján előzetes időpont egyeztetés alapján éhgyomorra kell elvégeztetni a tervezett felvétel előtt 4-6 nappal.

Részlegünkön 5 és 18 éves kor közötti gyermekeket és fiatalokat fogadunk, akiknél különböző eredetű és természetű pszichés problémák, életvezetési nehézségek, illetve pszichiátriai betegségek fordulnak elő. A felvételre tervezetten kerül sor. Lehetőség szerint igyekszünk a csoportos kivizsgálást nappali kórházi rendszerben lebonyolítani, de ha szükséges vagy a kezelő orvos ezt indokoltnak tartja, akkor befekvőként folytatjuk le a kivizsgálást.

Heti „órarend”

Csoportos viselkedésmegfigyelés ( hétfő-kedd-szerda) reggel 8.30-tól 13.00 óráig

Egyéni vizsgálatok és szülőkonzultáció: csütörtökön és pénteken előre egyeztetett időpontokban

A csoportos viselkedésmegfigyeléses kivizsgálás lehetőséget teremt arra, hogy gyermekük viselkedését különböző élethelyzetekben megfigyeljük, ezen kívül pszichológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatokat, szülőkonzultációt végezzünk s mindezek alapján az elsődlegesen felállított diagnózist és terápiás javaslatot személyre szabottan kidolgozzuk. A kivizsgálás végén a szülővel történő megbeszélés során részletes javaslatot teszünk a további teendőkkel kapcsolatban.

A nappali kórházi ellátási rendszerben a gyermek a délutáni csoportos foglalkozás végén hazamehet szülő, vagy a szülő által már a felvételkor megjelölt felnőtt hozzátartozó kíséretében. Az osztályos felvétel minden formájában a gyermek osztályos állományban van, ezért a hét során felmerülő minden aktuális, akut egészségügyi ellátása, kezelése csak intézményünkben történhet. Az osztályos felvétel (kivizsgálás vagy terápia) idejére iskolai igazolást kap.

A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a egyéni és csoportos foglalkozásokon. A pszichoterápia mellett lehetséges, hogy a gyógyszeres kezelést is javaslunk gyermeküknek. Ennek bevezetésére, a hatások megfigyelésére az osztályos tartózkodás biztonságos feltételeket ad.

A gyógyszerek beadását az osztályon csak nővér végezheti, ezért kérjük, hogy a gyermek által rendszeresen szedett gyógyszereket a felvételkor az osztályos nővérnek szíveskedjenek átadni és az adagolását egyeztetni.

Az ellátás során napi ötszöri étkezést biztosítunk a gyerekek számára. Kiegészítő ételek, italok behozhatók, ezek tárolása a közös hűtőszekrényben, a részleg nővéreivel egyeztetve lehetséges. Amennyiben a gyermek speciális diétát tart, ezt kérjük, hogy lehetőleg már az előjegyzés megbeszélésekor jelezzék a kezelőorvosnak vagy pszichológusnak, illetve felvételkor a nővérnek.

A kórházi felvételre hétfőn reggel 8 és kb. 10 óra között kerül sor. Mindenképpen szükséges, hogy a szülők hétfőn délelőtt a gyermek kezelőorvosával és/vagy pszichológusával is személyesen egyeztessenek. Éppen ezért kérjük, hogy legalább az egyik szülők hétfő délelőtt tegye szabaddá magát az ügyintézés érdekében. 9 órakor közös tájékoztató csoportot tartunk a gyerekek és a szülők számára, ahol ismertetjük az általános kereteket, heti rendet és bemutatkoznak az osztály dolgozói.

11 órától indul a gyerekek első csoportos foglalkozása.  A gyermek az osztályt csak felnőtt kísérővel hagyhatja el!

A kivizsgálás vagy a terápia lezárását követően a gyermek kezelőorvosával, illetve kezelő pszichológusával egyeztetett időpontban minden család számára egyéni konzultációt biztosítunk, ahol a tapasztalatokat, a további kezelési javaslatot a szakemberek a gyerekekkel és hozzátartozóikkal megbeszélik. Ekkor kapják kézhez a zárójelentést is.

Látogatás bentalvás esetén 17-19 óra között lehetséges. A gyermeket csak a családtagok látogathatják, a fiatalok osztálytársai, barátai nem.

A hét során mind a diagnózisalkotás, mind a terápia szempontjából fontos, hogy a gyermekek elsősorban a saját problémáik megoldására, belső lelki folyamataikra tudjanak figyelni. Ennek érdekében a telefonálástés az internethasználatot keretezzük. A gyerekek telefonjait a csoportos foglalkozások idejére és éjszakára a foglalkoztatók, nővérek összeszedik és a kezelőben zárt, erre a célra szolgáló fémkazettában tárolják.

Kórházunk egész terültén tilos a dohányzás, ezt a szabályt, tekintettel a serdülő korú gyerekekre, kérjük tartsák be. A 14 év feletti fiatalok esetében a dohányzás szülői beleegyezéssel szabályozott körülmények között lehetséges.

A gyermek állapotáról csak a közvetlen hozzátartozóknak adhatunk felvilágosítást. A gyermek kezelőorvosát, pszichológusát a vele egyeztetett időpontban tudják telefonon elérni. Minden, az osztály rendjével, a gyermek vizsgálataival, kezelésével kapcsolatos kérdésben tőlük kaphatnak tájékoztatást és velük egyeztethetnek

Köszönjük figyelmüket és együttműködésüket!

A Mentálhigiénés Osztály munkatársai

Osztályunk profiljai

Több gyermekkori, illetve serdülőkori pszichés problémával foglalkozunk.

Ezek között elsősorban pszichoszomatikus betegségek, szorongásos és érzelmi zavarok, hangulati problémák szerepelnek, de foglalkozunk viselkedési problémákkal és krónikusan beteg gyermekek másodlagos lelki zavarainak kezelésével is. Tekintettel arra, hogy részlegünk nyitott rendszerben működik és a fő profilja a pszichoterápiás kezelés, ezért nem áll módunkban olyan betegeket kezelni, akiknél a terápiának ez a formája, illetve nyitott keretei akár önmagára, akár társaira nézve veszélyeztető lehet. Ilyen kórképek: súlyos, diszruptív magatartási zavarok, addiktológiai problémák, pszichotikus állapotok, akutan veszélyeztető állapot.

Munkarendünk

  • Részben diagnosztikus céllal tervezetten kerülnek felvételre a gyerekek egy hetes kivizsgálási protokoll szerint
  • Intenzív önismereti jellegű terápiás csoportokat tartunk a korábban osztályon vagy ambulanter kivizsgált gyerekek számára – a csoportok összetételében fő szempontok az életkorilag homogén betegcsoportok, illetve a betegség, pszichés zavar tekintetében is homogenitás.
  • Részlegünk alapvetően nem pszichiátriai, hanem pszichoszomatikus osztály, ennek megfelelően elsődlegesen pszichoterápiás eszközöket alkalmazunk a kezelés során.
  • Mind a diagnosztikus, mind a terápiás hetek során egy szakmailag gondosan felépített órarend szerint csoportban és egyéni formában foglalkoznak szakembereink a gyermekekkel.

A kórházi felvételt minden esetben megelőzi egy vagy több alkalommal ambuláns tájékozódó  vizsgálat, melynek során eldöntjük, hogy milyen jellegű kezelést javaslunk, illetve egyeztetünk az osztályos kivizsgálásról, amennyiben ez szükséges.

A felvételre tervezetten kerül sor, a kezelés időtartama általában egy hét, de ez kivételes esetben ennél rövidebb vagy hosszabb is lehet.

A gyerekeket kétágyas szobákban helyezzük el. Az étkezőt, tornatermet és a mellékhelyiségeket a Rehabilitációs osztállyal közösen használjuk. Egy csoportban egyszerre 8 gyermeket tudunk fogadni.

Tekintettel az osztály profiljára, a szülők nem lehetnek folyamatosan a gyermek mellett, de a napi programokat követően délután 17-19 óra között lehetőséget biztosítunk a látogatásra.

Terápiás csoportok

Osztályunk egyik profilja a csoportos, intenzív formában történő pszichoterápia.

Három különböző terápiás csoportunk van:

  • Két hetes pszichoszomatikus csoport
  • Egy hetes önismereti csoport
  • Nyáron egy hetes élményterápiás csoport

A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a terápiás foglalkozásokon. Ezt a programot az adott csoportban előforduló pszichés zavarok és a gyerekek életkora alapján állítjuk össze. A terápia az integratív pszichoterápia módszerei alapján zajlik.

A foglalkozások között helyet kap a művészetterápia, zeneterápia, élményterápia, relaxáció, a pszichodráma és szükség esetén a családkonzultáció.

A  program segít abban, hogy a gyógyulás kiinduló pontját jelentő alapvető önismereti igény kialakuljon, a probléma és a megoldási lehetőségek a gyermek és a család számára körvonalazódjanak és a belső lelki gyógyulás elinduljon, melyek eredményeképpen a viselkedés változásai a mindennapokban fokozatosan érzékelhetővé válnak.

A pszichoterápia mellett az osztályunk másik profilja a kivizsgálás. Lehetőséget teremt arra, hogy a gyermek viselkedését különböző élethelyzetekben megfigyeljük, pszichológiai, gyermekpszichiátriai vizsgálatokat, konzultációkat végezzünk s mindezek alapján az elsődlegesen felállított diagnózist és terápiás javaslatot személyre szabottan pontosítsuk, kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, egyénre szabottan gyógyszeres terápiát is kezdeményezünk, illetve a szükséges belgyógyászati, laboratóriumi vizsgálatokat is megszervezzük és elvégezzük.

Az osztály mind a kivizsgálás, mind a terápia során fontosnak tartj a komplex, integratív megközelítés fontosságát. Ennek megfelelően szoros kapcsolatot igyekszünk kiépíteni a területen dolgozó kollégákkal, a gyermekellátó intézményekkel, pedagógusokkal. Mindebben nagy segítséget jelent szociális munkásunk tevékenysége. Igyekszünk jó szakmai kapcsolatokat kiépíteni és fenntartani más gyermekpszichiátriai ellátást nyújtó osztályokkal, intézményekkel, mind a fővárosban, mind vidéken.

Pácienseink egy része a kórház más osztályain, illetve ambulanciáin kezelt, gondozott gyermekek. Ezért nagyon fontos számunkra a kórházon belüli jó szakmai és emberi kapcsolatok megtartása. Továbbképzések tartása, ahol a fiatal szakorvos jelöltek megismerhetik a pszichiátriai, pszichoterápiás munka lényegét, alapjait.

Konzíliumi tevékenységünk kiterjed a kórház valamennyi osztályára és az ambulanciákra.

MENTÁLHIGIÉNÉS OSZTÁLY HASZNOS TUDNIVALÓK

Látogatás ikon

Óvodás, kisiskolás korú gyermek mellett egy szülő folyamatosan bent tartózkodhat osztályunkon. A gyermekkel egy szobában el tudjuk helyezni, az alvás fotelágyban/szabad kórházi ágyon megoldott, ágyneműt biztosítunk. Zuhanyozni, WC-re menni a földszinti fürdőben van lehetőség.

Napirend ikon

Kérjük, hogy a bejárós betegek minden nap fél 9-ig érkezzenek meg (a foglalkozások 9 órakor kezdődnek)!

Elbírálás ikon

Látogatási idő: 17:00–19:00
Az osztály jellegéből adódóan látogatásra csak orvosi engedéllyel, előre meghatározott, megbeszélt időtartamra van lehetőség, a korlátozás az összes látogatóra (így a szülőkre is) vonatkozik!

Információ ikon

Szükség esetén a felvételi lapon megadott törvényes képviselő keresheti az orvost telefonon. A zárójelentés kiadása előre egyeztetett időpontban, nyugodt körülmények között, a pszichiáter, a pszichológus és lehetőség szerint mindkét szülő jelenlétében történik.

Konyhai eszközök ikon

Hűtő, mikró, mosógép van. Étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Étterem ikon

A gyermekkel felvett szülő, illetve bejárós betegeink egynapos átfutási idővel előfizethetnek étkezésre (az igényt délelőtt 9:30-ig lehet jelezni), diétás menü igénylésére is van lehetőség. Ételt melegíteni, étkezni a szülők a harmadik emeleten tudnak, az étkezéshez evőeszközt biztosítunk.

Kert ikon

Az osztályt orvosi engedély nélkül szülővel sem lehet elhagyni! Előzetes orvosi megbeszélés után az udvaron való tartózkodás/ egyéb kimenő engedélyezhető.

Saját eszközök ikon

Zárt váltócipőt, kényelmes tréningruhát kérjük, hozzanak gyermeküknek a foglalkozásokhoz. Szigorúan tilos kést, borotvát, egyéb éles szúró-vágó eszközt, fújós dezodort behozni.
Kedvenc plüssöt nyugodtan hozzanak!

Gyógyszer ikon

Semmiféle gyógyszer, gyógyhatású termék, étrendkiegészítő nem maradhat a gyermeknél, a speciális, behozott extra gyógyszerekkel együtt le kell ezeket adni a nővérnek, ő gondoskodik a beteg teljes gyógyszereléséről. Amennyiben Önnél van saját gyógyszer, kérjük, zárja el, hogy ne tudjon egy másik beteg véletlenül se hozzáférni!

Szociális ügyek ikon

Szülői engedéllyel és orvosi megbeszélés alapján, naponta előre meghatározott alkalommal 16 éves vagy annál idősebb kor felett a betegeknek lehetőségük van dohányozni. A cigarettát és az öngyújtót a köztes időben az ápolók megőrzik, a fiatalok az ő kíséretükkel mehetnek le a kijelölt dohányzóhelyre.
Felvételkor a betegek csomagjait ellenőrizzük.
A gyermekek az arra kijelölt időben használhatják telefonjaikat, laptopjukat, egyéb telekommunikációs eszközeiket, a kapcsolattartásra kijelölt időn kívül az eszközöket nővéreink összegyűjtik és megőrzik.

Munkatársak

Altorjay Csenge Stefánia

Altorjay Csenge Stefánia

Pszichológus

+36 1 422 2812
Balázs-Rácz Hajnalka

Balázs-Rácz Hajnalka

Gyógypedagógus, családterapeuta

Cserteg Dóra

Cserteg Dóra

Koordinátor

+36 1 422 27 31
Dr. Balogh Judit

Dr. Balogh Judit

Szakorvos

+36 1 422 2731
Dr. Bökönyi Anna

Dr. Bökönyi Anna

Szakorvosjelölt

Dr. Hirsch Anikó

Dr. Hirsch Anikó

Részlegvezető főorvos

Dr. Merkl Dóra

Dr. Merkl Dóra

Szakorvos

+36 1 422 2731
Dr. Mészáros Andrea

Dr. Mészáros Andrea

Neuropszichológus szakpszichológus

+36 1 422 27 31
Dr. Nagy Péter

Dr. Nagy Péter

Osztályvezető főorvos

+36 1 422 2731
Erőss Rebeka

Erőss Rebeka

Klinikai szakpszichológus

+36 1 422 2869
Farkas Katalin

Farkas Katalin

Koordinátor

Fekete Adrienn

Fekete Adrienn

Szociális munkás

+36-1-910 5421
Kézdy Luca

Kézdy Luca

Pszichológus

+36-1-422-2892
Kisberk Melinda

Kisberk Melinda

Klinikai szakpszichológus

Menyesné Lévai Valéria

Menyesné Lévai Valéria

Gyermekápoló

+36 1 422 2893
Radnai Johanna

Radnai Johanna

Pszichológus

+36 1 422 2812
Szegleti Gabriella

Szegleti Gabriella

Vezető pszichológus

+36 1 422 27 31
Tolnai-Kiss Anita

Tolnai-Kiss Anita

Főnővér

+36-1-422-2892
Varga Zsófia Katalin

Varga Zsófia Katalin

Klinikai szakpszichológus

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Kapcsolódó Híreink:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support