Szoptatás a COVID-19 járvány idején

COVID 19 fertőzött édesanya szoptathat-e?

Azoknál az édesanyáknál, akik a szülés előtt nem sokkal, vagy szoptatás során fertőződnek meg koronavírussal, specifikus antitestek és immunológiai faktorok választódnak ki az anyatejbe. Szoptatás során ezek védik a csecsemőt, megerősítik az immunrendszerét, és segítenek, hogy egy esetleges fertőzésre a kisbaba immunrendszere megfelelően reagáljon.
Szülés előtt elkapott covid 19 fertőzés esetén a higiénés szabályok betartása ajánlott: gyermeke érintése előtt és után alaposan mosson kezet, viseljen maszkot kisbabája ellátása, és szoptatása során, illetve a babát körülvevő felületeket rendszeresen fertőtlenítse!
Szoptatás időszakában való megbetegedés esetén a csecsemő valószínűleg már találkozott a vírussal az anyán vagy egyéb családtagon keresztül, így nem szükséges az elkülönítése. 

COVID 19 oltás kérdése

Egyre több adat és klinikai vizsgálat áll rendelkezésre, amelyek alapján javasolt szoptatós anyák számára is az oltás felvétele. Ezeket jelenleg Pfizer és Moderna típusú oltásokkal végzik. Mivel az oltás hatására az anya szervezetében ellenanyagok képződnek, és ezek átjutnak a babába az anyatejen keresztül, így a szoptatás kedvező immunológiai hatásai miatt a csecsemő számára is védelmet nyújthat a vakcina.

Favipiravir és a szoptatás

Nagy valószínűséggel átjut az anyatejbe, ezért a szoptatás Favipiravir kezelés mellett nem ajánlott. Mivel a kezelés egyidejűleg az anyatejes táplálás felfüggesztését jelenti, a terápia elrendelését mindig az édesanyával egyetértésben kell meghozni. Az anya gyógyulását, egészségét szem előtt tartva mérlegelni kell az anyatej kedvező immunológiai hatásait. A favipiravir továbbá magzatkárosító hatású, így terhesség lehetősége esetén tilos!
Amennyiben a kezelés elkerülhetetlen, ha az édesanya állapota engedi, a tejtermelést érdemes fejéssel fenntartani, így elkerülhetjük a túltelítődés okozta mellgyulladást, és később, a kezelést követően 7 nappal visszatérhetünk az anyatejes tápláláshoz. 

szoptatas covid

 

Szerzők: Dr. Erdélyi FruzsinaDr. Kincses FlóraDr. Szomor Anna

Kapcsolódó tartalmak:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support