Nefrológiai ambulancia

Elérhetőség: K épület
Előjegyzés Hamar-Lőrincz Andrea asszisztensnél kérhető:
Martyn Mária doktornőhöz kedden 14 és 15:30 között,
Kollák Zita és Orosz Petronella doktornőhöz rendelési időben a megadott telefonszámon.

KÖZPONTI TELEFON:

Rendelési idő:

HÉTFŐ: 8:00 – 14:00

Dr. Kollák Zita
főorvos

KEDD: 8:00 – 14:00

Dr. Martyn Mária főorvos

SZERDA: 8:00 – 16:00

Dr. Kollák Zita
főorvos

CSÜTÖRTÖK: 08:00 – 14:00

Dr. Orosz Petronella
főorvos

két hetente szerdán:
16:00-18:00 között
is rendel

Éjszakai bevizelés kivizsgálása esetén FOLYADÉKNAPLÓ KÉSZÍTÉSE:

Folyadéknapló letöltése

Így töltse ki a fenti folyadéknaplót:

1. 24 órán keresztül mérje a bevitt és ürített folyadékot!

2. Minden bevitt folyadékot (leves, joghurt, tápszer, tej, magas folyadéktartalmú gyümölcs) mérjen le, és írja be az időponttal együtt!

3. Minden ürítésnél mérje meg a vizelet mennyiségét, és írja fel az időpontot!

4. Ezen a napon elalvás után 2 órával meg kell pisiltetni a gyermekt, kemérni, majd 3 óra múlva ezt újra meg kell ismételni!

5. Ezt követően a reggeli első vizeletet le kell mérni, majd vizsgálatra vinni laborba. (min. 1 dl a fajsúly meghatározása miatt)

(teljes vizelet, fajsúly, Ca/Kreatinin hányados)

Fehérjevizelés kivizsgálása esetén 24 ÓRÁS VIZELETGYŰJTÉS:

Így gyűjtse gyermeke 24 órás vizeletét:

1. A reggeli első vizeletet is beleszámítva, ennek időpontjától kezdve 24 órán át gyűjtse egy edénybe a gyermek vizeletét.

2. Ezt rázza össze, és ebből adjon le mintát. (Ca/Kreatinin hányados)

3. Külön adja le a következő nap reggelén vett első vizelet mintáját. (teljes vizelet, fajsúly, Ca/Kreatinin hányados)

Szakorvosok: Nefrológiai ambulancia

Dr. Kollák Zita

Dr. Kollák Zita

Főorvos

+36 1 422 2832
Dr. Martyn Mária

Dr. Martyn Mária

Ambulanciavezető főorvos

+36 1 422 2798
Dr. Pethő-Orosz Petronella

Dr. Pethő-Orosz Petronella

Főorvos

+36 1 422 2798
Hamar-Lőrincz Andrea

Hamar-Lőrincz Andrea

+36-1422-2837

Ajánljuk cikkeinket!

NEMCSAK FELFÁZÁS! HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK   Gyermekkorban a húgyúti fertőzés a légúti fertőzések után a második leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés, ahogy az utóbbit laikusként sokszor megfázásnak az előbbit egyszerűen felfázásnak tituláljuk, és talán nem is vesszük komolyan. …

ÉJSZAKAI ÁGYBAVIZELÉS  Az enuresis nocturna, vagyis éjszakai ágybavizelés, éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent. Kórosnak akkor tekinthető az enuresis, amikor lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor felett is fennáll az ágybavizelés. Mivel a normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik. …

HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN  Gyermekkorban a húgyúti fertőzések a légúti fertőzések után a második leggyakoribb bakteriális fertőzéstípusnak számítanak. Az orvoshoz forduló lázas gyermekek akár 7-10%-a is húgyúti fertőzésben szenvedhet. A nem megfelelően kezelt esetekben szövődményként vesehegesedés, magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki. …

A VIZELETVIZSGÁLATRÓL   Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel ez megoldható vizelet nyerése csecsemőkorban.

Dr. Kollák Zita nefrológusunk mesélt az éjszakai bepisilésről a Családbarát műsorában:

Kapcsolódó osztályok és ambulanciák:

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

“Nem csak felfázás!” húgyúti fertőzések

“Nem csak felfázás!” húgyúti fertőzések

Gyermekkorban a húgyúti fertőzés a légúti fertőzések után a második leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés, ahogy az utóbbit laikusként sokszor megfázásnak az előbbit egyszerűen felfázásnak tituláljuk, és talán nem is vesszük komolyan.

bővebben
Éjszakai ágybavizelés

Éjszakai ágybavizelés

Az enuresis nocturna, vagyis éjszakai ágybavizelés, éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent. Kórosnak akkor tekinthető az enuresis, amikor lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor felett is fennáll az ágybavizelés. Mivel a normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik.

bővebben

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

Gyermekkorban a húgyúti fertőzések a légúti fertőzések után a második leggyakoribb bakteriális fertőzéstípusnak számítanak. Az orvoshoz forduló lázas gyermekek akár 7-10%-a is húgyúti fertőzésben szenvedhet. A nem megfelelően kezelt esetekben szövődményként vesehegesedés, magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki.

bővebben
A vizeletvizsgálatról

A vizeletvizsgálatról

Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel ez megoldható vizelet nyerése csecsemőkorban.

bővebben

Kapcsolódó Híreink:

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support